Chléb šumava
Chléb šumava je takový typicky český pšeničnožitný chléb s kmínem. Je bez rozkvasu, ale ne tak úplně jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Potřebujete mít silný a zdravý kvas, zkoušela jsem upéct šumavu s žitným kvasem a s lievito madre a výsledky byly úplně stejné, jak vzhledově, tak chuťově. Ale podmínkou je ten silný kvas.
Recept: 150g žitné mouky, 300g pšeničné mouky, 320g vody, lžíce kvásku, 2 lžičky soli a kmínu
Postup: Všechny ingredience smíchejte do lepivějšího a tekutějšího těsta, které nechejte v míse zrát okolo 10-12 hodin v závisloti na okolní teplotě. Těsto se musí viditelně ideálně 3x zvětšit a být nadýchané. Poté jej můžete stočit do ošatky, kde bude kynout ještě asi 2 hodiny v teple. Šumavu pečte klasicky na 250oC 10 minut, poté dopékejte na 190oC asi 38 minut.
U tohoto receptu si dejte pozor na nedokynutí v míse a naopak na překynutí v ošatce, i 2 hodiny mohou být více než jste potřebovali, proto doporučuji Šumavu opravdu hlídat a nikam neodbíhat. Šumava se také hodí na lednicové kynutí, které vás zachrání, když už si odběhnout potřebujete.
- Šumava je tradiční český chléb s mnohaletou tradicí
- Můžete použít různé druhy kvásků
- Je to chléb bez rozkvasu, ale rychlejší to o moc nebude
- Dejte si záležet na správném vykynutí v míse, těsto se musí pohledově zvětšit 2-3x a být plné bublin
- Naopak v ošatce už potřebuje jen lehce vyběhnout
- Pří stáčení do ošatky jej moc neubíjejte a pracujte zlehka
2 komentáře
Petra
Dobrý den,
zkoušela jsem dle vašeho receptu Šumavu a vůbec mi přes noc nevykynula 🙁
Kde může být chyba tušíte prosím?
V obýváku bylo jen 19 st. a těsto jsem cca 5 minut hnětla v robotu….
Kvásek mám zitny od srpna.
Děkuji za pomoc a přeji pohodový den
Petra Raiserová
admin
Zdravím, základní pravidlo je v tom, že dokud nevykyne těsto v míse nebo v ošatce, dejte tomu více času. Čas je v případě kváskování tou nejméně důležitou veličinou, kdy se spíše řiďte sílou Vašeho kvásku, teplotou a počasím a k tomu se připočítává nebo odečítá čas potřebný pro správné vykynutí.