Tmavý bezlepkový kváskový chléb
Podobně jako světlý chléb, lze upéct i vzhledově tmavý BLP chléb ve vysoké kvalitě. Stačí pozměnit složení těsta a opět si můžete pochutnávat na trochu jiném chlebu, může sloužit jako záměna za tmavý žitný samostojný. Chuťově je výraznější po celozrnné pohance, bude vám chutnat 🙂
Rozkvas: 75g Schar Mix bread B, 75g vody, lžička BLP kvásku
Těsto: rozkvas + 400g teplé vody z kohoutku, 300g schar mic bread b, 100g celozrnné pohankové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžíce psylia, lžička chlebového koření
Postup: Smíchejte ingredinece na rozkvas, nechejte ho řádně probublat, těch 12 hodin to chtít bude… Poté do rozkvasu zamíchejte vodu, sůl, koření, psylium, nakonec mouku a vypracujte hladké a jakž takž pružné těsto, bude to chtít chvilku míchat, jde to ztuha, ale dá se to i bez robota. Psylium a teplá voda udělají s těstem zázrak, pokud máte srovnání, jak jste pekli dříve. Nyní nechejte těsto zrát v míse okolo 2 hodin, stočte ho do ošatky a dále nechejte kynout v ošatce, dokud nebude chléb nadýchaný, znatelně větší a nebude mít nahoře popraskané bublinky a trošku i cestičky.
Pečení: nahřejte troubu i s mřížkou, na které bude stát skleněný pekáč na husu s víkem, nebo klidně keramická forma, litinový pekáček s víkem dostačující velikosti apod. na 250oC aspoň. Jakmile máte nahřáto, tak půl hodinky, vyklopte vykynutý bochník na pečící papír, potřete ho mokrou dlaní, nařízněte, šoupněte na lopatce (nebo prkénku) do pekáče, vho´dte kostku ledu a přiklopte. Takto pečte nějakých 22 minut cca. Po uplynutí času víko odklopte, teplotu snižte na 190oC a dopékejte aspoň dalších 30 minut do zlatavě hnědé barvy. No a voilá, máte super BLP bochníček, který se velmi podobá tomu klasickému, voní, křupe a neobsahuje olej, xantan a další „nezbytnosti“. Na této stránce najdete i další BLP kváskové recepty na chléb a občas přidám pro spokojenost veřejnosti živý kurz bezlepkového kváskování viz ZDE.