Nabídka kurzů
Vánoční dárkový poukaz
NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOČNÍ DÁREK JE TOTIŽ ZÁŽITEK, ZE KTERÉHO BUDETE ČERPAT RADOST ROKY…
Tento poukaz je možno uplatnit na všechny zde nabízené pekařské kurzy. Jeho platnost je do 31.12.2026.
Takový kousek papíru a jakou udělá radost všem obdarovaným! Neváhejte připojit i jméno obdarovaného nebo vtipný text do poznámky v objednávce…

Kurz po stromeček
Kurz kváskování pro začátečníky – od skleničky s kváskem po upečený bochník



Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří sami neví jak začít, nebo začli ne zrovna správně a chtěli by si své znalosti o kváskování utřepat a dát dohromady. Prostě kváskový chléb od A do Z! Jediný kurz u nás od profesionální šéfpekařky. Kurzy jsou vedeny pro 6 osob max.
Místo a termín: Ostrava Poruba, 11.1. a 18.1.2026

3 hodinový program kurzu:
- Vše o kvasu a jak ho udržovat, principy použití
- pšenično žitný ošatkový chléb od skleničky s kváskem po upečený bochník
- každý z účastníků si upeče vlastní menší chléb
- ochutnávka dalších chlebů a teorie dalších receptů na podobné bázi, jen jiného složení, abyste měli šanci ochutnat různé druhy chlebů a zjistili, který bude ten váš nejoblíbenější – zrníčkový (použití zápary), šumava (kynutí v míse), žitný chléb (žito z formy), vinohradský (sladší pšeničný bochník), zeleninový chléb (nabídnu buďto mrkvový, řepný nebo dýňový)
Místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě
Cena: 2200 Kč

Kurz Lievito madre – focaccia a fougasse
Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří by se rádi seznámili s tímto slavným italským a francouzským druhem pečiva a procvičili se v použití kvásku Lievito madre. Kurz trvá 3 hodiny – pečeme, mícháme, zdobíme a povídáme si o kvásku Lievito madre – krásně a prakticky = účastník kurzu je připraven k domácímu použití kvásku LM a přípravě těchto druhů pečiva.
Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě, neděle




Valašské frgále a svatební koláčky



Jistě znáte vynikající typicky Valašské koláče zvané frgály nebo blíže k Lašsku také lopaťáky. A znáte i naše svatební koláčky? Plněné dovnitř tvarohové, ořechové nebo stříhané makové kytičky s třešní, s povidly? Ano, jsem holka z Valašska a péct tyto skvosty mě učila babi Lidka z Valašských Klobúk, což se promítlo i do mé práce šéfpekařky v Ostravské AlterNativa Bakery…
Místo a termín: Ostrava Porube, neděle 13.7. od 10:00
Velikonoční mazance



Srdečně zvu na předvelikonoční pečení mazanců, protože tento rok bude zdobit Váš sváteční stůl vlastnoručně upečený mazanec! Už se těšíte? Já ho už úplně cítím, jak mi voní v kuchyni…
Program kurzu na 2 – 3 hod.: míchání těsta, kynutí, tvarování a pečení. Výstupem je jeden mazanec rovnou sebou domů, recept a skripta samozřejmostí. Začínáme v 9:00 v neděli 30.3.2025 v Ostravě Porubě.
Vánočkobraní v pekárně – upeč si svou vánočku
Kurz je určen i začátečníkům, tak i pekařským nadšencům. Poprvé přímo v pekárně v Ostravě. Přijďte se naučit vánočku od A do Z. Domů si odnesete upečenou vánočku, recept a těsto k dalšímu tvoření doma, abyste potrénovali nově nabyté vědomosti.



Termín a místo konání: AlterNativa Bakery, ul. Opavská 97 v ostravě Porubě, neděle 1.12. od 9:00
Cena: 999 Kč
Bezlepkové kváskování – od skleničky s kváskem po upečený chléb



Kurz bezlepkového kváskování je určen pro všechny začínající pekaře, kteří se zajímají o pečení z bezlepkového kvásku. Na programu je vznik chleba od skleničky s kváskem po hotový chléb, každý účastník si peče vlastní chléb, na programu bude míchání těsta, stáčení do ošatky, povídání o kvásku a jeho údržbě, ochutnávka několika druhů bezlepkového chleba a další recepty pro představu, jaké druhy pečiva můžete vykouzlit z bezlepkových muk pomocí kvásku. Všechno pečivo je bezlepkové, bez vajec i laktózy. Sebou domů si odnesete spoustu pečiva, skleničku s kváskem a recepty.
Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě, neděle

Kurzy pečení v Jítravě na Liberecku 2025
Každoročně se vydávám na týden do Libereckého kraje, do malé malebné obce Jítrava, abych vyvezla své kurzy kváskování i mimo Moravskoslezský kraj. Kurzy jsou ve společenské místnosti Penzionu Fara Jítrava. Budu se na Vás těšit i na severu Čech 🙂



Kurz Frgály a koláčky: 3 hodinový kurz pečení valašských frgálů a plněných koláčků ze sladkého kynutého těsta. Vhodné i pro pekařské začátečníky nebo fajnšmekry, kteří si chtějí rozšířit obzory. Více info na rezervačním odkaze.
Kurz kváskových chlebů: 3 hodinový pekařský kurz zaměřený na žitný kvas a chleby z něj. Vhodný pro kváskové začátečníky nebo pro domácí pekaře, kteří nezačali zrovna nejlépe a potřebují správný restart. Více info na rezervačním odkaze.

http://www.alternativabakery.cz
Zdraví Vás Blanka Kašpárková. Jsem lektorkou kváskového pečení a šéfpekařkou řemeslné kváskové pekárny AlterNativa Bakery s.r.o. v Ostravě Porubě a kurzy pečení vedu již 7 let. Mé kurzy jsou oblíbené a mají velmi pozitivní ohlasy. Na kurzech panuje přátelská atmosféra, vše je provoněno pečením (nejen) čerstvého kváskového chleba, všichni účastníci si vyzkouší práci s těstem a další pekařské dovednosti podle druhu kurzu. Připojte se k nám a naučte se starodávnému řemeslu pečení kvasového chleba a dalších pekařských lahůdek. Budu se na Vás těšit.
Nabízím i profesinální konzultace pro gastro provozy, neváhejte mě kontaktovat a domluvit si schůzku. Pomáhám takto školit personál či kompletně postavit nabídku pečiva pro váš provoz, včetně receptů na míru a jejich přípravy pro maximální spokojenost vašich zakazníků.
S pozdravem Vaše Blani se srdcem z kvásku…