Recepty

Bezlepkový kváskový toustový chléb s tang zhongem

Takový dlouhý název, za kterým se schovává měkkoučký a lehoučký kváskový chléb bez lepku vonící po másle. Můžete si jej připravit i bez laktózy a to záměnou másla za heru a kravského mléka za rostlinné. Tang zhong (čti tang žong) je asijský způsobe vedení těsta, který přidá na nadýchanosti pečiva a vůbec se ho nemusíte bát.

A už jste členy mé FB skupinky o kváskování? Srdce z kvásu a kurzy pečení

Ingredience na tang zhong: 200g vody, 50g mouky (použila jsem Schar)

Ingredience na těsto: vychladlý tang zhong, 150g aktivního kvasu, 400g mouky (použila jsem mix bílé pophanky, scharu a jizerky), 10g cukru, 230g mléka, 70g změklého másla, 6g soli

Postup: připravte si den předem dané množství kvasu na vrcholu. Zároveň si můžete uvařit tang zhong. Doporučuji si vodu a mouku protřepat v shakeru nebo projet mixérem, abyste předešli hrudkám. Poté vodu s moukou svařte pouze do zhoustnutí něco jako puding. Do kvasu na vrcholu zamíchejte tang zhong, sůl, cukr, mléko, změklé máslo a dobře vše promíchejte, klidně použijte ruční šlehač. Poté pomalu přisypávejte mouku dle vlastní volby, doporučuji spíše světlé barvy. Vznikne nadýchanější jemná směs těsta, kterou zahlaďte do formy vymazané máslem. Pečte po řádném vykynutí cca 40 minut na 200oC . Chléb doporučuji potřít před pečením rozšlehaným vejcem, tím zabráníte nevzhledné bílé krustě typické pro blp chleby.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.