Recepty

Kvásková podzimní inspirace pro nejmenší

My doma neslavíme vysloveně halloween nebo české dušičky. Ale rádi si s dětmi vymýšlíme zábavné aktivity a když se mohou převléci do strašidelných kostýmů a pomalovat si obličeje, nikdy neváhají 🙂 Rádi si také vydlabeme dýni, dáme do ni svíčku a svítíme takto večer na okenním parapetu spolu s dalšími světýlky. Pustíme si strašidelnou hudbu, mlsáme dobrůtky, zatančíme si, zazpíváme a ideálně ještě pozveme pár kamarádů podobného ražení. Samozřejmě jdeme i večer na hřbitov zapálit svíčky na hroby našim milovaným zesnulým, na které rádi vzpomínáme a popovídáme si o nich. Připomeneme si je.

Když tedy doma pořádáme malou halloweenskou párty, připravíme vždy dětem nějaké to mlsání a snažíme se, aby bylo zdravé a zároveň atraktivní pro děti. Proto si vše strašidelně zdobíme. Přináším vám tedy několik tipů na pohoštění. Ať se vám líbí a nezapomeňte zavzpomínat na vaše drahé zesnulé a zapálit za ně svíčku.

Jenže podzim není jen o dušičkách, ale i o podzimním menu a inspiracích, takže tento tutoriál využijete během celého podzimu nebo prostě jen na dětskou oslavu kdykoli během roku. Děti jsou prostě děti a rády mlsají „dětské“ jídlo v dětských vzorech. Takže nazdobit si můžete cokoli do podzimních barev a tónů a vždy jim, vykouzlíte radostný úsměv a chuť k jídlu 🙂

Podzimně laděné Dýňové sušenky jsou zdravější verzí klasických sušenek a zde děti zabavíte při vykrajování a zdobení, jsou ultrarychlé, stejně jako řepné sušenky s ovesnými vločkami, ty jsou snad ještě zdravější bez cukru a mouky. Co bych to byla za matku, kdybych nutila děti jíst řepu 🙂 Takže jsem jim řekla, že jsou malinové a řepu připravila předem 🙂 U capcakeků vám mohou pomáhat s těstem, ale se zdobením, hravě to zvládnou, s krémem se dobře pracuje… U lívanečků vám pomohou spíše ty starší, protože se pracuje s horkou pánví a chléb si upečte sami, ikdyž mohu říci, že hnětení těsta také dětí velmi baví. A co si budeme povídat o donutech… To je prostě dětské TOP, number one 🙂

Spoustu podzimní kváskové inspirace najdete v mém ebooku Pozimní kváskování.

Vaše Blani

Podzimní donutky cca 20-25 ks

Podzimní náladu určujete Vy výběrem polevy v tradičních podzimních barvách, ráda je pro děti doplňuji i cukrovýma očima a určitě děti nechejte vše zdobit, to mají ze všeho nejraději 🙂 Z tohoto receptu vytvoříte donuty nebo koblihy.

Suroviny: 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 250g mléka, 20g čerstvého droždí, 50g cukru, 50g rozpuštěného tuku (hera, máslo, sádlo…), 2 vejce, špetka soli

Barevné polevy nebo čokoláda, skořicový cukr, barevné sypání atd. Pokud tvoříte koblihy, naplňte je marmeládou nebo nutelou. Litr oleje na smažení.

Postup: Do mísy si dejte droždí, cukr, mléko, tuk, vejce a dobře prošlehejte, trošku osolte a nyní přidejte obě mouky a vypracujte měkké těsto, které nechejte v teple vykynout cca hodinu. Těsto si dejte na mouku na vál a dobře jej propracujte a podsypávejte moukou, následně rozvalujte válečkem na 1cm hrubou placku, ze které vykrajujte kolečka se středem, dobře se to dělá skleničkou na víno a střed kovovou trubičkou na kremrole. V případě koblih již díru uprostřed nedělejte. Takto zpracujte všechno těsto. Rozpalte si litr oleje v hluboké pánvi, donuty musí při smažení plavat a nedotýkat se dna pánve. Než se nahřeje olej, měly by být donuty vykynuté, smažte je asi minutu z obou stran dozlatova. Nechejte je vychladnout a připravte polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, donuty v ní z jedné strany namočte a posypejte barevným posypem atd. Krásně vypadá oranžová poleva s tmavě hnědou „pavoučí sítí“, očíčka, zelené kudrny na hnědé čokoládě, různé perličky a máček. Pokud jste dělali koblihy, udělejte do každého dírku do světlého pruhu vařečkou a tuto dírku naplňte marmeládou z cukrářského sáčku a posypejte cukrem.

Jak připravit donutky Vám i názorně převedl můj tříletý syn v tomto videu.

Kurz pečení donutků pro děti dostupný zde jako vánoční dárek dostupný ZDE.

Dýňové kváskové sušenky (dýně a netopýři)

Suroviny: 70g hladké mouky, 50g celozrnné špaldové mouky, 50g másla, 40g pyré z dýně, 50g cukru moučka, 40g kvasu, půl lžičky mleté skořice, špetka soli

Další potřeby: vykrajovátka ve tvaru dýně a netopýra, pomerančová a hnědá čokoláda na zdobení.

Postup:

Připravte si dopředu pyré z dýně, které dodá sušenkám lehkost a barvu. Kousek dýně uvařte a rozmačkejte vidličkou, do těsta ho použijte až vychladne. Máslo si nakrájejte na malé kousky, do těsta ho použijte přímo z lednice, není potřeba jej nechat změknout při pokojové teplotě. Všechny ingredience propracujte v míse rukou a těsto na chvilku vychladit do lednice. Poté jej rozválejte na tenký plát a vykrajujte tvary dýně a netopýra. Pečte na plechu s pečícím papírem na 180oC dozlatova, cca 10 minut. Sušenky můžete ozdobit rozpuštěnou tmavou čokoládou a oranžovou pomerančovou čokoládou.

Ovesné kváskové sušenky s řepou

Suroviny: 130g odloženého kvasu, 2 lžíce (40g) medu nebo agáve sirupu, 1 vejce, 130g ovesných vloček jemných, špetka soli a mletá skořice a pomerančová kůra podle chuti, cca po lžičce a buďto řepná drť po odšťavnění nebo rozvařený a rozmixovaný kousek řepy o váze 110-120g, použila jsem drť. Lze dosladit cukrem nebo stévií, pokud preferujete sladší chuť.

Dále budete potřebovat: cukrová očička (cukrářské potřeby), sekané mandle jako zuby nebo můžete použít mini bílé marshmallow bonbony a z nich udělat oči i zuby, bude to měkčí verze ozdob, oči se dají také vytvořit z jahodových pendreků a zuby z lékořice…

Všechny ingredinece spolu spojte v míse, vyhřejte si troubu na 180oC, připravte si plech s pečícím papírem. Lžící tvarujte na papíře kopečky (množství jedné lžíce), které poté uhlaďte mokrou lžící na tenké placky. Vložte do trouby na 15 minut. Po vychlanutí jim připevněte očíčka a zoubky z mandlí. Jako pojivo slouží nutela, marmeláda, džem, med, cokoli sladkého a lepkavého.

Cupcakes v podzimních barvách 12 ks

Suroviny na těsto: hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku kefíru, 3/4 hrnku cukru krystal, pár lžic kvásku, špetka soli a troška sody, holandské nebo černé kakao podle chuti, cca lžíci až dvě, přidávám ještě strouhanou pomerančovou a citronovou kůru pro vůni a pár kapek pomerančové esence.

Suroviny na krém: 200g pomerančové čokolády, 200g změklého másla, cukr moučka podle chuti

Další potřeby: silikonové košíčky, barevný posyp na zdobení, očka, čokoládové pecky atd. Cukrářský sáček

Postup: Připravte nejdříve krém. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a opatrně ji zašlehejte do másla, přidejte moučkový cukr podle vlastní chuti, podle mě stačí 2 lžíce. Mixujte ručním šlehačem na nízké obrátky a jen chvilku, aby se máslo nezdrclo, když tak domíchejte ručně. Dejte krém do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a vychlaďte 20 minut v mrazáku. Ne více. Potřebujete krém jen zpevnit, nikoli zmrazit.

Do mísy dejte všechny ingredience na těsto a vyšlehejte ručním šlehačem. Plňte košíčky do poloviny, mě stačí 2 lžíce těsta na jeden košíček a pečte. V remosce 20 minut, v troubě na 170-180oC 15-20 minut. Vyběhnou a zpevní se. Vyklopte z košíčků a zdobte podle fantazie.

TIP: Kde sehnat pomerančovou čokoládu? Je to vlastně poleva v peckách, kterou kupuji pod názvem master martini na cukrářských eshopech. Můžete použít i klasickou bílou čokoládu a dobarvit si ji. Nahradit se dá i lotuskovým krémem nebo nutelou s máslem, vyjde to velmi podobně…

Zdravé kváskové lívanečky

Suroviny: 8 lžic kvásku, 4 vejce, špetka soli a jedlé sody, půl lžičky skořice, mléko na rozředění, cca 100ml, v případě málo hustého těstíčka můžete přidat i trošku pohankové mouky, lžíce černého kakaa (můžete nahradit holandským)

Postup: Všechny ingredience spolu rozmixujte tyčovým ponorným mixérem na hladké tekuté těsto – bez kakaa. Trošku těsta odložte (cca 4lžíce) a obarvěte ho kakaem, které dáte do sáčku a odstřihnete kousek špičky, jako byste chtěli zdobit perníčky. Takto můžete pohodlně na rozpálenou pánev nakreslit strašidelný obličej a ihned ho zalít těstem světlým. Poté otočte a smažte i z druhé strany. Na talíři můžete strašidelné lívanečky dozdobit červeným nebo bobulovým ovocem, zalít javorovým nebo rýžovým a čekankovým sirupem a polít červenou marmeládou, namazat nutelou…

Příklady obličejů a podávání… (pro inspiraci)

Dýňový chléb ve tvaru mumie

Rozkvas: 75g vody, 75g žitné hladké mouky, 1 lžíce kvásku
Těsto: 220g vody, 400g chlebové pšeničné mouky, hrst dýňového semínka, 100g dýňového pyré, lžíce chlebového koření, 10g soli.

Dále budete potřebovat: černé nebo holandské kakao, štamprli, štětec

Postup: Rozkvas nechejte vykynout přibližně 12 hodin. Uvařte si 100g kousek dýně, nechejte ho vychladnout a lžičkou rozmačkejte na pyré. To přidejte k rozkvasu spolu s dalším ingrediencemi. Těsto nechejte odpočinout asi 2 hodiny. Z těsta vytvarujte oválný bochníček a vložte jej do ošatky s plátýnkem, kde čekáte na správné vykynutí, cca 3-4 hodiny, dokud na chlebu neuvidíte mírné popraskání a v něm
bublinky. Vykynutý bochník si dejte na pečící papír a hlavu s tělem oddělte provázkem, viz. obrázek dole a posypejte hladkou mouku, uhlaďte dlaní. Nyní chléb nařízněte příčnými tahy žiletkou po celém povrchu mumie jako obvazy. Dejte péct do vyhřáté trouby na 250oC 10 minut a poté stáhněte teplotu na 190-200oC a dopékejte dozlatova cca 35-37 minut. Pokud chcete zvýraznit oči, namalujte je pomocí potravinářského barviva, fixů nebo kakaové vody. Provázek po upečení sundejte.

Takový chléb servírujte celý, udělá krásný strašidelný dojem a na stole jej pak nakrájejte k vašim oblíbeným pomazánkám nebo jako přílohu k obložené míse.

TIP: A pokud nechcete upéct chléb dýňový, dám vám tip na dosti celozrnný bochník, který je i přes to krásně nadýchaný: rozkvas: 75g celozrnné žitné mouky, 75g vody a lžička žitného kvásku. Těsto: 100g celozrnné špaldy a 300g chlebové pšenice, 250g vody, lžička kmínu a dvě lžičky soli. Postup je stejný, jako u receptu na dýňový chléb. Tento jsem pekla v remosce 50 minut.

Video s tvarováním ZDE.

Takto mumii snadno připravíte…

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.