Recepty

Pohankový zrníčkový chléb bez lepku

A máme zde další Weck chléb, pohankový, bezlepkový a plný zrníček, skoro 1/3 obsahu a navíc celozrnný a přirozeně tmavý. Asi jsem popis shrnula do jediné věty:) Tak vám aspoň dám malý tip, proč zařadit pohanku do běžného jídelníčku, nejen jako mouku, ale i přílohu. Protože obsahuje rutin, který chrání cévy, což je v době civilizačních chorob velmi důležité. Její chuť je báječná, výrazná a dá se jíst na sladko i na slano. Prostě strašně opomíjená surovina a navíc přirozeně bez lepku. Seženete ji v každé zdravé výživě a povětšinou pod značkou Šmajstrla, mlýna od Trojanovic.

Rozkvas: do 10g bezlepkového kvasu, 50g pohankové mouky celozrnné, 50g vody.

Těsto: rozkvas + 165g vody, 120g celozrnné pohankové mouky, 50g mixu zrníček dle libosti, lžička drceného kmínu, lžička soli.

Rozpis je na chléb s gramáží v syrovém stavu 450g do sklenice weck o objemu 850ml. ZDE je rozpis podobného receptu na jiné gramáže.

Postup: Nechejte vzejít rozkvas cca do 8 hodin celkového času. Poté do něj přimíchejte ingredience na těsto. Vymazejte weck sklo máslem a vložte těsto. Těsto nekyne v míse. Ve sklenici může těsto kynout 4-6 hodin podle teploty a atmosférického tlaku, dokud není dvojnásobné oproti začátku. Ikdyž celozrnná pohanka je dost těžká a bude záležet na kondici vašeho kvasu, jak ji zvedne. Po vykynutí se chléb peče v troubě od studeného startu hodinu na 200oC. Prostě vložte chléb do trouby na nižší pozici a teprve teď ji zapněte a nastavte. Po upečení vytáhněte chléb ze sklenice ihned za horka, aby se nezapařil. Nechejte dobře vychladnout a užívejte si chutný a zdravý chléb 🙂

A své dojmy můžete sdílet s námi v pekařské skupince Srdce z kvásku a kurzy pečení

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.