Recepty

Pšeničný bochník

Pšenice je lehčí mouka, takže chleby z ní jsou krásně nadýchané, střídka je světlejší a jsou méně kyselé než chleby s podílem žita.

Rozkvas: 80g pšeničné chlebové mouky, 80g vody, lžíci kvásku ideálně pšeničného, ale skvěle poslouží i žitný

Těsto: rozkvas + 400g pšeničné chlebové mouky, 230g vody, lžička soli (cca 10g)

Rozkvas nechejte řádně vyzrát v teple, dokud nezvětší svůj objem a není krásně nabublinkovaný. Poté do něj přimíchejte další ingredience. Těsto nechejte asi hodinku odpočívat, aby se dalo krásně stočit do ošatky. V ošatce bude kynout další cca 3-4 hodiny v teple nebo klidně i 48 hodin v lednici, záleží, který způsob kynutí vám více vyhovuje. Jakmile je chléb dobře nakynutý, rozehřejte si troubu na 250oC. Chléb vyklopte z ošatky na pečící papír a nařežte jedním dlouhým tahem z boku žiletkou a poté z druhého boku nařežte pár lístečků. Pečte 10 minut na střední pozici, poté ztlumte na 190oC a dále pečte 37 minut. Dobře propečený chléb duní na poklep zespod.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.