Recepty

Srdce z kvásku

Bageta s nižší hydratací kvašená Lievito Madre. Nižší hydrataci jsem zvolila pro lepší práci s těstem, klasická bageta je z tekutého těsta, které by mi nedrželo tvar na plechu.

Postup s časovým rozvrhem, který si přizpůsobte svému dennímu režimu:

Ráno si rozkvasim LM, ať mám celkovou váhu 300 g. Takže cca 50g, co mám ve sklenici, doplním 125g polohrubé mouky a vody. A zároveň si dokrmím špinavou sklenici, ať mám na příště nebo odeberu z rozkvasu. Po pár hodinách v teple bude rozkvas nabublaný a zvětšený. Takže někdy k pozdnímu odpolední k němu přidám 560g hladké mouky, 60g žitné celozrnné mouky, 390g vody, 16g soli. Vymíchám středně tuhé těsto, které za občasného překládání nechám zrát v míse do rána při 12-14°C ve spíži. Ráno vytvaruji z těsta dlooouuhý váleček, který na plechu s pečícím papírem vytvaruji jako srdce. Potřu vodou a posypu semínky. Nechám kynout max hodinu. Peču ve vyhřáté troubě na 250°C, vložím plech se srdcem, ihned stáhnu na 200°C bez větrání a nastavím 35 minut. Nebo dozlatova.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.