Recepty

Světlý bezlepkový kváskový chléb

Skoro jakýkoli kváskový chléb si můžete upéct v lepkové i bezlepkové verzi, stačí k tomu znát pár fíglů… Jaké problémy většinou řešíte s bezlepkovým pečivem? Těsto je hutné, není pružné, druhý den je pečivo jako kámen, kůrka není křupavá, chléb nechutná jako poctivý chléb, spíš jako náhražka. Všechny tyto problémy jsem se snažila vyřešit a nabídnu vám solidní recept na bezlepkový chléb, který voní a chutná jako klasický chléb. I bezlepkově si můžete pochutnat a nemusíte vůbec používat různé náhražky do těsta, jak to najdete v jiných receptech…

A znáte i mou FB skupinku o kváskování? Tam je spousta videí, rad a článků 🙂

Srdce z kvásu a kurzy pečení

Rozkvas: 75g Schar Mix bread B, 75g vody, lžička BLP kvásku

Těsto: rozkvas + 400g teplé vody z kohoutku, 350g schar mic bread b, 50g bílé pohankové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžíce psylia, lžička chlebového koření

Jako obvykle klasika, smíchat, nechat vykynout rozkvas, dále pak vše smíchat a nechat kynout v míse…

Jen pár změn oproti lepku:

  • teplá voda – těsto změkne a zvláční, strukturou bude připomínat lepkové, bude nadýchanější. Běžný lepkový chléb snese spíše studenou vodu.
  • psylium – stačí 2 lžíce na bochník, dodá těstu lehkou strukturu a zabráníte hutnému těstu
  • pohanku bílou myslím necelozrnou hladkou z mlýna Šmajstrla, ale klidně i jinou značku…
  • Schar mix bread B kupuju v drogerii DM. 1kg/120 Kč, ale opravdu se mi zdá jedna z nejlepších BLP muk.
  • kynutí probíhá déle, už jen samotný kvásek ve skleničce krmím 1x za 24 hodin, kdežto ŽK a LM 2x denně, pracuje sice pomalu, ale spolehlivě.
  • Pečení také trvá déle, aby byl chléb křupavý a dobře propečený, chce o minimálně 10 minut navíc oproti lepkovému chlebu
  • BLP chleby pečte jedině se zapařením, tím zabráníte vzniku bílé krusty, na chuti tato krusta neubere, ale a´t to taky i dobře vypadá a nejen chutná 🙂

Takže zpět k receptu. Smíchejte ingredinece na rozkvas, nechejte ho řádně probublat, těch 12 hodin to chtít bude… Poté do rozkvasu zamíchejte vodu, sůl, koření, psylium, nakonec mouku a vypracujte hladké a jakž takž pružné těsto, bude to chtít chvilku míchat, jde to ztuha, ale dá se to i bez robota 🙂 Psylium a teplá voda udělají s těstem zázrak, pokud máte srovnání, jak jste pekli dříve. Nyní nechejte těsto zrát v míse okolo 2 hodin, stočte ho do ošatky a dále nechejte kynout v ošatce, dokud nebude chléb nadýchaný, znatelně větší a nebude mít nahoře popraskané bublinky a trošku i cestičky.

Pečení: nahřejte troubu i s mřížkou, na které bude stát skleněný pekáč na husu s víkem, nebo klidně keramická forma, litinový pekáček s víkem dostačující velikosti apod. na 250oC aspoň. Jakmile máte nahřáto, tak půl hodinky, vyklopte vykynutý bochník na pečící papír, potřete ho mokrou dlaní, nařízněte, šoupněte na lopatce (nebo prkénku) do pekáče, vho´dte kostku ledu a přiklopte. Takto pečte nějakých 22 minut cca. Po uplynutí času víko odklopte, teplotu snižte na 190oC a dopékejte aspoň dalších 30 minut do zlatavě hnědé barvy. No a voilá, máte super BLP bochníček, který se velmi podobá tomu klasickému, voní, křupe a neobsahuje olej, xantan a další „nezbytnosti“. Na této stránce najdete i další BLP kváskové recepty na chléb a občas přidám pro spokojenost veřejnosti živý kurz bezlepkového kváskování viz ZDE.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.