Recepty

Wraped Dough

Wraped dough je v překladu zabalené těsto. To myslím osvětlí tuto zdobící techniku 🙂 Existuje několik druhů, opět se ve fantazii meze nekladou, těsto můžete zvýraznit obarvením barvivem přírodním i umělým. Ale hlavně budete potřebovat ostrou žiletku a třeba i nůžky.

Pro tuto zdobící techniku doporučuji vybrat chleby s nižší hydratací, ne úplně tak okolo 55-65%. O hydrataci těsta si můžete přečíst v záložce škola pečení. Bude totiž chvíli trvat, než bochník dozdobíte, tak aby se vám před pečením moc neroztekl. Další důležitou podmínkou je jeho řádné nakynutí, protože se chceme vyvarovat nečekaných prasklin mimo naše naříznutí.

Wraped dough s mírným efektem

Jde pouze o zvýraznění nařezání, které se jakoby mírně odloupne a vystoupne.

Při stočení bochníku do ošatky musíte myslet na odložení těsta, bude vám stačit 120g, které uchovejte v lednici než bochník v ošatce vykyne. Připravte si bochník, lépe vypadá kulatý, může být ovšem i ovál, proč ne? Potřete jej z vrchu vodou a položte na něj na tenkou placku vyválené odložené těsto. Zabalte jej dospod, aby sklad nebyl vidět. Nyní bochník nařízněte, já zvolila motiv dvou větších protilehlých listů. Jejich okraje jsem ještě nastřihla nůžkami. A nyní můžete péct klasicky jak jste zvyklí.

Odlouplé lístky – větší zvýraznění

Zde budete také dopředu potřebovat odložené těsto, stejnou gramáž, které uchováte v lednici, než vám nakyne bochník v ošatce. Odložené těsto vyválejte na tenkou placku. Připravte si bochník, potřete jej vodou posypejte vrch semínky, použila jsem černý sezam. Nyní přiklopte plackou a zabalte uzlík dospod. Chléb nařízněte žiletkou do kříže a dozdobte jako lístky. Princip tohoto zdobení je, že přes semínka se placka těsta nepřilepí na bochník a více se otevře. Spodní strana lístků by měla být dobře namočena vodou a přilepená, aby zas celé těsto neodpadlo. Počítejte s tím, že se vám tenké těsto může lehce připéct, je holt tenké, ale ve výsledku to vypadá pěkně a rustikálně.

Barevná mřížka

Zde si také odložte 120g těsta do lednice a zbytek stočte do ošatky, kde si bude pěkně kynout. Mezitím si těsto obarvíte holandským kakaem bez cukru. Stačí 2 lžíce pro tmavý efekt. Na vále rukou kakao do těsta zapracujte. Toto tmavé těsto vyválejte na tenkou placku a žiletkou do něj dělejte zářezy. Krátké svižné řezy, jakoby šicí stehy. Takto projeďte celé těsto. Bochník potřete vodou, položte na něj tmavé těsto a trochu jej nátáhněte, zářezy se rozjedou a vytvoří mřížku. Uzel opět dospod. Takové zdobení doporučuji někde ještě naříznout, aby to opravdu neprasklo, zkazil by se celý efekt. A nemusíte se bát, holandské kakao neovlivní chuť chleba, nebude sladký.

Tak který efekt se vám líbí nejvíce a co vyzkoušíte jako první?

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.