Nabídka kurzů
Kurz kváskování pro začátečníky – od skleničky s kváskem po upečený bochník



Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří sami neví jak začít, nebo začli ne zrovna správně a chtěli by si své znalosti o kváskování utřepat a dát dohromady.
3 hodinový program kurzu:
- Vše o kvasu a jak ho udržovat, principy použití
- pšenično žitný ošatkový chléb od skleničky s kváskem po upečený bochník
- každý z účastníků si upeče vlastní menší chléb
- ochutnávka dalších chlebů a teorie dalších receptů na podobné bázi, jen jiného složení, abyste měli šanci ochutnat různé druhy chlebů a zjistili, který bude ten váš nejoblíbenější – zrníčkový (použití zápary), šumava (kynutí v míse), žitný chléb (žito z formy), vinohradský (sladší pšeničný bochník), zeleninový chléb (nabídnu buďto mrkvový, řepný nebo dýňový)
Více info v odkazu a budu se na Vás všechny opět moc těšit 🙂 Vaše Blani
Termín a místo konání: Příbor, Frenštát p.R. (Novojičínsko) nebo Jítrava (Liberecko), podrobnosti na odkazech. Něktré kurzy je nutno uhradit v celkové ceně před zahájením kurzu. U některých je nastaven rezervační poplatek 500 Kč a 999 kč je nutno uhradit v den konání kurzu na místě v hotovosti. Celková cena kurzu je tedy vždy stejná 1499 Kč na různých místech konání.
Ve spolupráci s penzionem Fara Jítrava jsem připravila i kurz v Libereckém kraji, podrobnosti na příslušném odkazu níže.




LIEVITO MADRE chlebový kurz



Protože není kvas jako kvas… Každý druh má svá specifika použití, údržbu a krmení. Lievito madre se vám bude hodit na slané i sladké převážně pšeničné pečení a tento kurz je zaměřen hodně prakticky vyloženě na práci s těstem a pečení a dále si samozřejmě popovídáme i trochu té teorie, aby mi nikdo neodcházel domů bez pořádné dávky informací a inspirace 🙂 Tak co, přidáte se k nám na kurz?
Téma: pokročilé techniky kváskového chleba pro nadýchaný výsledek a sladká tečka v podobě Matcha babky s pistáciemi
Místo a termín: Příbor, apartmány Lexor na náměstí, neděle 18.6.2023 v čase 10 – cca 14 hod. Parkování zdarma na náměstí.
Celková cena kurzu je 1899 Kč, rezervační poplatek splatný na účet je ve výši 900 Kč a 999 Kč se doplácí na místě v hotovosti.
Velmi praktický kurz zaměřený na pekařské techniky a práci s těstem, tvarování a pečení.

Voňavý kvásek – lievito madre a aromaterapie, spojení dvou světů pomocí síly bylin



Ze začátku vás čeká pekařská část, kde si probereme kvásek Lievito madre – jak se o něj starat, krmení, použití do těsta, jak z něj péct a rovnou si každý účastník vytvoří a upeče malé umělecké dílo v podobě zdobené foccaci z lievito madre, při jejíž výrobě budeme používat vlastnoručně na místě namíchaný voňavý olivový olej. Tuto nadýchanou letní dobrotu z Itálie si prostě musíte vyzkoušet upéct, a samozřejmě zabrousíme i do úvodu „breadartu“, protože pod vedením lektorky kváskového pečení si vše vyzkoušíte vlastníma rukama a vytvoříte malé umělecké dílo
A v druhé části kurzu se dozvíte, jak efektivně, a přitom lehce využijete esence v běžné péči a kulinářství. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi hydrolátem a éterickým olejem, jejich výhody a nevýhody, použití, skladování, kontraindikace a doporučené dávkování. Ochutnáme 12 druhů hydrolátů, dozvíte se, co Váš výběr přináší Vašemu zdraví a jak Vás může psychicky podpořit. Odnesete si znalosti o základech aromaterapie, vyzkoušené recepty, odkazy na ověřené kvalitní zdroje a směs s léčivou silou přírody.
Termín a místo konání: Bordovice (Novojičínsko) sobota 15.7. od 10:00
Cena kurzu je 1999 Kč splatná na místě v hotovosti.

Lievito madre v praxi



A proč v praxi? Protože kromě povídání si pořádně zašpiníte ruce, namícháme si těsto, porovnáme fáze kynutí, připravíme si francouzské bagety a zdobenou focacciu a vše si na místě upečeme. Podrobnosti o kurzu získáte po kliknutí na odkaz k rezervaci místa.
Celková cena kurzu je 1699 Kč, rezervační poplatek je ve výši 600 Kč splatný předem na účet a na místě v den kurzu je nutno doplatit v hotovosti 999 Kč.

Sladké donutky pro rodiče s dětmi



Oblíbený kurz se vrací po druhé v tomto roce a nabídnu vám 8 míst pro 8 šikovných rodin, které si rády spolu se mnou připraví kynuté nadýchané donutky s barevnou čokoládovou polevou a sypáním.
Jak takový kurz vypadá? Kuk na youtube.
Začínáme v neděli v 9 ráno v Příboře a program je koncipován na 2 hodinky. K dispozici je krásně vybavený dětský koutek na dohled od pracovních míst.
Cena je za 1 rodiče + dětský doprovod – tolik dětí od dvou let, kolik zvládnete vklidu pohlídat, aby nenastaly až moc velké zmatky, osobně doporučuji 1-2 děti. Platíte za pracovní místo, nikoli za počet osob. Na programu budou oblíbené kynuté dobrůtky „Donuty“ s barevnými polevami a sypáním. Každé pracovní místo si jich odnese domů cca 20 ks. Kurz je možno absolvovat na přání i v bezlepkové či bezlaktózové verzi, své přání napište do poznámky v objednávce.
Bezlepkové kváskování – od skleničky s kváskem po upečený chléb



Kurz bezlepkového kváskování je určen pro všechny začínající pekaře, kteří se zajímají o pečení z bezlepkového kvásku. Na programu je vznik chleba od skleničky s kváskem po hotový chléb, každý účastník si peče vlastní chléb, na programu bude míchání těsta, stáčení do ošatky, povídání o kvásku a jeho údržbě, ochutnávka několika druhů bezlepkového chleba a další recepty pro představu, jaké druhy pečiva můžete vykouzlit z bezlepkových muk pomocí kvásku. Všechno pečivo je bezlepkové, bez vajec i laktózy. Sebou domů si odnesete spoustu pečiva, skleničku s kváskem a recepty.
Termín a místo konání: Nový termín během letních práznin 2023

Praktický workshop kynutá těsta



Kurz je určen všem pekařům, kteří si chtějí konečně poradit s kynutými těsty, mají k tomuto tématu nejasnosti a s pečením začínají nebo si chtějí rozšířit své obzory. Kurz je vhodný i pro úplné začátečníky, vysvětlujeme si procesy kynutí v těstě.
- Pletený mazanec ideální na Velikonoce
- České rohlíky pro každodenní spotřebu
- Zrnné bagetky pro fitness nadšence
- Ciabatty pro gurmány
Termín a místo konání: Nový termín na podzim 2023

Zapojte se do Akademie kváskování

Obsáhlý výukový online projekt pro všechny kváskuchtivé nadšence – amatéry i pokročilé. Akademie kváskování je členská sekce tohoto webu, kde najdete placený obsah, který se skládá z profesionálně upravených komentovaných videí. Jednou vidíte mě s mým kometářem k úvodu videa, jednou je záběr na ruce a práci s těstem… Prostě vše tak, aby to bylo srozumitelné, co se právě odehrává v míse či na pracovní ploše, v troubě a také v našich myslích, kdy si chceme třeba naplánovat pečení, porozumět filozofii kvasu, ideálním podmínkám pro pečení a hlavně se vzdělávat a bavit a přinášet své rodině na stůl to nejlepší z pečiva, protože „láska prochází žaludkem“…
Již nyní se můžete těšit na výuková videa na témata různých receptů z lievita madre, žitného kvasu a bezlepkového kvasu a také ze zbytkového kvasu v detailech. Každý týden přibyde minimálně jedno nové video, takže pokračovat v Akademii kváskování se prostě vyplatí! V některých videích budu rozebírat i teorii okolo kvasu s praktickými ukázkami. Prostě vše, co jste kdy chtěli o kvasu vědět na jednom místě!
Členství si můžete vybrat z následujících variant:
Jak to funguje technicky? Zakoupíte si vybraný druh členství. Po potvrzení úhrady sledujte svůj email, přijde vám potvrzení s přihlašovacími údaji a zde na stránkách v sekci Akademie kváskování se přihlásíte kliknutím na vybrané video. Poté již můžete shlédnout další videa bez dalšího přihlašování. Po ukončení časově omezeného členství vám přijde na email automaticky možnost jej prodloužit. V případě, že si členství neprodloužíte, budou vaše přístupové údaje automaticky smazány systémem a vy se již ke starému i novému placenému obsahu nedostanete. Nemusíte tedy myslet na datum ukončení členství, sama se vám připomenu 🙂 V případě technických potíží mi můžete napsat email na blani@srdcezkvasku.cz.
Workshop pečení pro Mateřské školky a školy, družiny, Lesní školky, tábory, firemní team buildingy, zájmové organizace atd.



Chtěli byste ozvláštnit svěřeným dětem dopolední program? Potřebujete si zpestřit firemní team building, jste zájmová organizace sdružení občanů a na své schůzky hledáte neotřelý program? Nabízím workshop pečení kváskového chleba a rohlíků ve vaší školce, jiných prostorech uvnitř i venku s přístupem k elektřině. Program je koncipován na cca 3 hodiny i s pečením na místě v mé troubě a remosce, pohodlně dle vašeho zaběhlého programu s pauzou na svačinku atd. Vysvětlíme si s dětmi/ dospělými jednoduchým způsobem jak na kvas, proces vzniku chleba od zrníčka k chlebu a děti/ dospělí vše sami připraví, pečeme na místě. To bude zábava 🙂
Cenová kalkulace je individuální dle možností každé organizace, faktura a smlouva samozřejmostí. Pouze Moravskoslezský a Zlínský Kraj. Napište mi email s dotazem: blani@srdcezkvasku.cz
Odkaz na video z kurzu v MŠ Stará Ves

Jmenuji se Blanka Kašpárková, jsem lektorkou kváskového pečení a průkopnicí breadartu u nás a kurzy pečení na Novojičínsku vedu již několik let. Mé kurzy jsou oblíbené a mají velmi pozitivní ohlasy. Odehrávají se v příjemném prostředí Apartmánů Lexor v Příboře i na jiných místech. Na kurzech panuje přátelská atmosféra, vše je provoněno pečením čerstvého kváskového chleba, všichni účastníci si vyzkouší práci s těstem a další pekařské dovednosti podle druhu kurzu. Připojte se k nám a naučte se starodávnému řemeslu pečení kvasového chleba. Budu se na Vás těšit, třeba i na soukromém kurzu pro vaše sdružení, kam si mě také často zvete…
S pozdravem Vaše Blani se srdcem z kvásku…