Nabídka kurzů

Univerzální dárkový poukaz

Tento poukaz je možno uplatnit na všechny zde nabízené pekařské kurzy. Jeho platnost je do 31.12.2025.

Takový kousek papíru a jakou udělá radost všem obdarovaným! Neváhejte připojit i jméno obdarovaného nebo vtipný text do poznámky v objednávce…

Velikonoční mazance

Srdečně zvu na předvelikonoční pečení mazanců, protože tento rok bude zdobit Váš sváteční stůl vlastnoručně upečený mazanec! Už se těšíte? Já ho už úplně cítím, jak mi voní v kuchyni…

Program kurzu na 2 – 3 hod.: míchání těsta, kynutí, tvarování a pečení. Výstupem je jeden mazanec rovnou sebou domů, recept a skripta samozřejmostí. Začínáme v 9:00 v neděli 30.3.2025 v Ostravě Porubě.

Kurz kváskování pro začátečníky – od skleničky s kváskem po upečený bochník

Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří sami neví jak začít, nebo začli ne zrovna správně a chtěli by si své znalosti o kváskování utřepat a dát dohromady.

3 hodinový program kurzu:

  • Vše o kvasu a jak ho udržovat, principy použití
  • pšenično žitný ošatkový chléb od skleničky s kváskem po upečený bochník
  • každý z účastníků si upeče vlastní menší chléb
  • ochutnávka dalších chlebů a teorie dalších receptů na podobné bázi, jen jiného složení, abyste měli šanci ochutnat různé druhy chlebů a zjistili, který bude ten váš nejoblíbenější – zrníčkový (použití zápary), šumava (kynutí v míse), žitný chléb (žito z formy), vinohradský (sladší pšeničný bochník), zeleninový chléb (nabídnu buďto mrkvový, řepný nebo dýňový)

Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě

Vánočkobraní v pekárně – upeč si svou vánočku

Kurz je určen i začátečníkům, tak i pekařským nadšencům. Poprvé přímo v pekárně v Ostravě. Přijďte se naučit vánočku od A do Z. Domů si odnesete upečenou vánočku, recept a těsto k dalšímu tvoření doma, abyste potrénovali nově nabyté vědomosti.

Termín a místo konání: AlterNativa Bakery, ul. Opavská 97 v ostravě Porubě, neděle 1.12. od 9:00

Kurz Lievito madre – focaccia a fougasse

Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří by se rádi seznámili s tímto slavným italským a francouzským druhem pečiva a procvičili se v použití kvásku Lievito madre. Kurz trvá 3 hodiny – pečeme, mícháme, zdobíme a povídáme si o kvásku Lievito madre – krásně a prakticky = účástník kurzu je připraven k domácímu použití kvásku LM a přípravě těchto druhů pečiva.

Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě, neděle 23.3. od 9:00

Bezlepkové kváskování – od skleničky s kváskem po upečený chléb

Kurz bezlepkového kváskování je určen pro všechny začínající pekaře, kteří se zajímají o pečení z bezlepkového kvásku. Na programu je vznik chleba od skleničky s kváskem po hotový chléb, každý účastník si peče vlastní chléb, na programu bude míchání těsta, stáčení do ošatky, povídání o kvásku a jeho údržbě, ochutnávka několika druhů bezlepkového chleba a další recepty pro představu, jaké druhy pečiva můžete vykouzlit z bezlepkových muk pomocí kvásku. Všechno pečivo je bezlepkové, bez vajec i laktózy. Sebou domů si odnesete spoustu pečiva, skleničku s kváskem a recepty.

Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě, neděle 13.4.2025 od 9:00

Kurzy pečení v Jítravě na Liberecku 2025

Každoročně se vydávám na týden do Libereckého kraje, do malé malebné obce Jítrava, abych vyvezla své kurzy kváskování i mimo Moravskoslezský kraj. Kurzy jsou ve společenské místnosti Penzionu Fara Jítrava. Budu se na Vás těšit i na severu Čech 🙂

Kurz Frgály a koláčky: 3 hodinový kurz pečení valašských frgálů a plněných koláčků ze sladkého kynutého těsta. Vhodné i pro pekařské začátečníky nebo fajnšmekry, kteří si chtějí rozšířit obzory. Více info na rezervačním odkaze.

Kurz kváskových chlebů: 3 hodinový pekařský kurz zaměřený na žitný kvas a chleby z něj. Vhodný pro kváskové začátečníky nebo pro domácí pekaře, kteří nezačali zrovna nejlépe a potřebují správný restart. Více info na rezervačním odkaze.

Od roku 2025 se budou všechny kurzy pečení odehrávat v pekárně AlterNativa Bakery s.r.o. v Ostravě Porubě.

http://www.alternativabakery.cz

Zdraví Vás Blanka Kašpárková. Jsem lektorkou kváskového pečení a šéfpekařkou řemeslné kváskové pekárny AlterNativa Bakery s.r.o. v Ostravě Porubě a kurzy pečení vedu již 7 let. Mé kurzy jsou oblíbené a mají velmi pozitivní ohlasy. Na kurzech panuje přátelská atmosféra, vše je provoněno pečením (nejen) čerstvého kváskového chleba, všichni účastníci si vyzkouší práci s těstem a další pekařské dovednosti podle druhu kurzu. Připojte se k nám a naučte se starodávnému řemeslu pečení kvasového chleba a dalších pekařských lahůdek. Budu se na Vás těšit.

S pozdravem Vaše Blani se srdcem z kvásku…