Nabídka kurzů
Univerzální dárkový poukaz
Tento poukaz je možno uplatnit na všechny zde nabízené pekařské kurzy. Jeho platnost je do 31.12.2025.
Takový kousek papíru a jakou udělá radost všem obdarovaným! Neváhejte připojit i jméno obdarovaného nebo vtipný text do poznámky v objednávce…
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2025/01/Kopie-navrhu-Blani-Kasparkova2.jpg)
Kurz kváskování pro začátečníky – od skleničky s kváskem po upečený bochník
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/12/418744875_717809063749962_5179884281116850867_n-1024x767.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/11/seminkovy-lopatka.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/11/vyrazkovy-768x1024.jpg)
Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří sami neví jak začít, nebo začli ne zrovna správně a chtěli by si své znalosti o kváskování utřepat a dát dohromady.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/12/venek-1024x1024.jpg)
3 hodinový program kurzu:
- Vše o kvasu a jak ho udržovat, principy použití
- pšenično žitný ošatkový chléb od skleničky s kváskem po upečený bochník
- každý z účastníků si upeče vlastní menší chléb
- ochutnávka dalších chlebů a teorie dalších receptů na podobné bázi, jen jiného složení, abyste měli šanci ochutnat různé druhy chlebů a zjistili, který bude ten váš nejoblíbenější – zrníčkový (použití zápary), šumava (kynutí v míse), žitný chléb (žito z formy), vinohradský (sladší pšeničný bochník), zeleninový chléb (nabídnu buďto mrkvový, řepný nebo dýňový)
Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě, neděle 23.2.2025 od 9:00
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2025/01/kurz-pekarna-770x1024.jpg)
Vánočkobraní v pekárně – upeč si svou vánočku
Kurz je určen i začátečníkům, tak i pekařským nadšencům. Poprvé přímo v pekárně v Ostravě. Přijďte se naučit vánočku od A do Z. Domů si odnesete upečenou vánočku, recept a těsto k dalšímu tvoření doma, abyste potrénovali nově nabyté vědomosti.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/10/vanocka-na-taliri-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/10/vanocka-ze-sedmi.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/10/vanocka-stridka.jpg)
Termín a místo konání: AlterNativa Bakery, ul. Opavská 97 v ostravě Porubě, neděle 1.12. od 9:00
Kurz Lievito madre – focaccia a fougasse
Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří by se rádi seznámili s tímto slavným italským a francouzským druhem pečiva a procvičili se v použití kvásku Lievito madre. Kurz trvá 3 hodiny – pečeme, mícháme, zdobíme a povídáme si o kvásku Lievito madre – krásně a prakticky = účástník kurzu je připraven k domácímu použití kvásku LM a přípravě těchto druhů pečiva.
Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě, neděle 23.3. od 9:00
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2023/09/416177005_257588620568376_600111636100004723_n-1024x682.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/07/foug-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/03/432299325_921752133010450_8601489733508478358_n-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2025/01/focaccia-stridka-1024x1024.jpg)
Bezlepkové kváskování – od skleničky s kváskem po upečený chléb
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2023/06/348918163_801749261515817_1169178581747751751_n-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/11/blp-zatisii.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/08/300372991_1130051974250309_296949133056720155_n-1024x768.jpg)
Kurz bezlepkového kváskování je určen pro všechny začínající pekaře, kteří se zajímají o pečení z bezlepkového kvásku. Na programu je vznik chleba od skleničky s kváskem po hotový chléb, každý účastník si peče vlastní chléb, na programu bude míchání těsta, stáčení do ošatky, povídání o kvásku a jeho údržbě, ochutnávka několika druhů bezlepkového chleba a další recepty pro představu, jaké druhy pečiva můžete vykouzlit z bezlepkových muk pomocí kvásku. Všechno pečivo je bezlepkové, bez vajec i laktózy. Sebou domů si odnesete spoustu pečiva, skleničku s kváskem a recepty.
Termín a místo konání: Pekárna AlterNativa Bakery v Porubě, neděle 13.4.2025 od 9:00
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/03/pohanka-zrnickovy.jpg)
Kurzy pečení v Jítravě na Liberecku 2025
Každoročně se vydávám na týden do Libereckého kraje, do malé malebné obce Jítrava, abych vyvezla své kurzy kváskování i mimo Moravskoslezský kraj. Kurzy jsou ve společenské místnosti Penzionu Fara Jítrava. Budu se na Vás těšit i na severu Čech 🙂
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/02/20210908170050_RxZzoL.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/02/Kruh-Logo-Fara-Jitrava-2.webp)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2024/02/423582076_1429821587964211_2023980414951995009_n-768x1024.jpg)
Termín upřesním během jara 2025.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2023/09/410187602_1554569175378386_2120551095907680898_n-1024x683.jpg)
http://www.alternativabakery.cz
Zdraví Vás Blanka Kašpárková. Jsem lektorkou kváskového pečení a šéfpekařkou řemeslné kváskové pekárny AlterNativa Bakery s.r.o. v Ostravě Porubě a kurzy pečení vedu již 7 let. Mé kurzy jsou oblíbené a mají velmi pozitivní ohlasy. Na kurzech panuje přátelská atmosféra, vše je provoněno pečením (nejen) čerstvého kváskového chleba, všichni účastníci si vyzkouší práci s těstem a další pekařské dovednosti podle druhu kurzu. Připojte se k nám a naučte se starodávnému řemeslu pečení kvasového chleba a dalších pekařských lahůdek. Budu se na Vás těšit.
S pozdravem Vaše Blani se srdcem z kvásku…