Nabídka kurzů

Zapojte se do Akademie kváskování

Obsáhlý výukový online projekt pro všechny kváskuchtivé nadšence – amatéry i pokročilé. Akademie kváskování je členská sekce tohoto webu, kde najdete placený obsah, který se skládá z profesionálně upravených komentovaných videí. Jednou vidíte mě s mým kometářem k úvodu videa, jednou je záběr na ruce a práci s těstem… Prostě vše tak, aby to bylo srozumitelné, co se právě odehrává v míse či na pracovní ploše, v troubě a také v našich myslích, kdy si chceme třeba naplánovat pečení, porozumět filozofii kvasu, ideálním podmínkám pro pečení a hlavně se vzdělávat a bavit a přinášet své rodině na stůl to nejlepší z pečiva, protože „láska prochází žaludkem“…

Již nyní se můžete těšit na výuková videa na témata různých receptů z lievita madre, žitného kvasu a bezlepkového kvasu a také ze zbytkového kvasu v detailech. Každý týden přibyde minimálně jedno nové video, takže pokračovat v Akademii kváskování se prostě vyplatí! V některých videích budu rozebírat i teorii okolo kvasu s praktickými ukázkami. Prostě vše, co jste kdy chtěli o kvasu vědět na jednom místě!

Členství si můžete vybrat z následujících variant:

Jak to funguje technicky? Zakoupíte si vybraný druh členství. Po potvrzení úhrady sledujte svůj email, přijde vám potvrzení s přihlašovacími údaji a zde na stránkách v sekci Akademie kváskování se přihlásíte kliknutím na vybrané video. Poté již můžete shlédnout další videa bez dalšího přihlašování. Po ukončení časově omezeného členství vám přijde na email automaticky možnost jej prodloužit. V případě, že si členství neprodloužíte, budou vaše přístupové údaje automaticky smazány systémem a vy se již ke starému i novému placenému obsahu nedostanete. Nemusíte tedy myslet na datum ukončení členství, sama se vám připomenu 🙂 V případě technických potíží mi můžete napsat email na blani@srdcezkvasku.cz.

Kurz kváskování pro začátečníky Příbor 26.11.2022

Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří sami neví jak začít, nebo začli ne zrovna správně a chtěli by si své znalosti o kváskování utřepat a dát dohromady.

3 hodinový program kurzu:

  • Vše o kvasu a jak ho udržovat, principy použití
  • pšenično žitný ošatkový chléb od skleničky s kváskem po upečený bochník
  • každý z účastníků si upeče vlastní menší chléb
  • ochutnávka dalších chlebů a teorie dalších receptů na podobné bázi, jen jiného složení, abyste měli šanci ochutnat různé druhy chlebů a zjistili, který bude ten váš nejoblíbenější – zrníčkový (použití zápary), šumava (kynutí v míse), moskva (celozrnné žito z formy), vinohradský (sladší pšeničný bochník), zeleninový chléb (nabídnu buďto mrkvový, řepný nebo dýňový)

V ceně:

  • skripta
  • sklenička s kvasem
  • vlastní upečený bochník
  • další chleby si účastníci sní na místě nebo zabalí sebou domů
  • 3 hodinové povídání a práce s těstem, pečení

Začínáme v 9:00 a kurz bude končit cca ve 12 hodin.

Kurz kváskování pro začátečníky jako ideální dárek k Vánocům

Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří sami neví jak začít, nebo začli ne zrovna správně a chtěli by si své znalosti o kváskování utřepat a dát dohromady. Ke každému zakoupenému místu obdržíte ke stažení dárkový poukaz, který můžete darovat svým blízkým jako vánoční dárek. Budu se těšit. Blani 🙂

3 hodinový program kurzu:

  • Vše o kvasu a jak ho udržovat, principy použití
  • pšenično žitný ošatkový chléb od skleničky s kváskem po upečený bochník
  • každý z účastníků si upeče vlastní menší chléb
  • ochutnávka dalších chlebů a teorie dalších receptů na podobné bázi, jen jiného složení, abyste měli šanci ochutnat různé druhy chlebů a zjistili, který bude ten váš nejoblíbenější – zrníčkový (použití zápary), šumava (kynutí v míse), moskva (celozrnné žito z formy), vinohradský (sladší pšeničný bochník), zeleninový chléb (nabídnu buďto mrkvový, řepný nebo dýňový)

V ceně:

  • skripta s teorií + recepty a postupy
  • žitný kvásek
  • vlastní upečený bochník
  • další chleby si účastníci sní na místě nebo zabalí sebou domů + recepty
  • 3 hodinové povídání a práce s těstem, pečení

Začínáme v 9:00 a kurz bude končit cca ve 12 hodin.

Předvánoční pečení pro rodiče s dětmi

Ahoj, malí nadšení pekaříci, tedy spíše jejich rodiče, protože předpokládám, že spousta zúčastněných špuntů ještě ani neumí číst. O to je to krásnější, s jakým nadšením se na dětských kurzech činíte a pracujete s těstem.

Začínáme v sobotu v 9 ráno a program je koncipován na 2 hodinky. K dispozici krásně vybavený dětský koutek na dohled od pracovních míst.

Cena je za 1 rodiče + dětský doprovod – tolik dětí od dvou let, kolik zvládnete vklidu pohlídat, aby nenastaly až moc velké zmatky 🙂

Na programu bude vánočka a perníčky z kvasu a celozrnné špaldy slazené medem – tvoření, pečení a zdobení od A do Z 🙂

Sladké donutky pro rodiče s dětmi

Oblíbený kurz se vrací v novém roce a nabídnu vám 8 míst pro 8 šikovných rodin, které si rády spolu se mnou připraví kynuté nadýchané donutky s barevnou čokoládovou polevou a sypáním.

Jak takový kurz vypadá? Kuk na youtube.

Začínáme v sobotu 11.2.2023 v 9 ráno a program je koncipován na 2 hodinky. K dispozici krásně vybavený dětský koutek na dohled od pracovních míst.

Cena je za 1 rodiče + dětský doprovod – tolik dětí od dvou let, kolik zvládnete vklidu pohlídat, aby nenastaly až moc velké zmatky 🙂

Na programu budou oblíbené kynuté dobrůtky „Donuty“ s barevnými polevami a sypáním. Každé pracovní místo si jich odnese domů cca 20 ks.

Kurz bezlepkového kváskování

Pokud jste to nevěděli, kváskovat se dá i bezlepkově a bez laktózy a já vás to naučím. Bezlepkově jsem začala kváskovat na prosby okolí, protože se v poslední době rozvinula spousta individuálních potravinových alergií. V tomto kurzu vám ukážu, jak si upéct poctivý kváskový bochník, který vypadá a také chutná jako běžný chléb a navíc není druhý den tvrdý jako beton, nedrolí se a obsahuje poctivé ingredience.

Náplň 3 hodinového kurzu:

  • Principy a údržba kvásku (sklenička s kváskem domů)
  • Vznik kváskového bezlepkového chleba od skleničky s kvasem po upečený bochník. Peče se na místě jeden bochník.
  • Ochutnávka a vysvětlení receptů: základní bílý, tmavý, zrníčkový se záparou, toustový a kaiserky (tištěná skripta s recepty)

Aktivní Workshop kynutá těsta

Jak se připravit nejen na Vánoce na jedničku? Přece se Srdcem z kvásku! 🙂

V tomto kurzu se tedy pořádně zašpiníte, protože vás nechám si pohrát s těstem, bude to více praktické než teoretické a vše si předvedeme v praxi od začátku do konce a bude se hodně péct. Je to zase jiné pečení než z kvasu, protože i s droždím se dá objevit mnoho možností. Kurz je vhodný i pro absolutní začátečníky s kynutými těsty, kteří se doma chtějí konečně pochlubit perfektním pečením, tak i pro pokročilejší domácí pekaře, kteří si chtějí rozšířit obzory.

Co všechno si spolu připravíme?

  • vánočku z čerstvého droždí, ta nesmí chybět na žádném svátečním stole
  • české rohlíky z omládku, hodí se na jednohubky pro návštěvy
  • koblihy ze slánku plněné marmeládou, těm prostě nikdo neodolá
  • ciabatty z prefermentu jako originální přílohové pečivo nebo na svačinky do zimních hor

Lievito Madre

Co všechno se na tomto kurzu dozvím?

  • teorie okolo LM – údržba, používání a tipy
  • na místě pečeme bagety a frgály, kurz bude velmi praktický, takže zástěry sebou.
  • každý z účastníků si pečivo vezme sebou domů nebo jej zkonzumuje na místě
  • sebou obdržíte také tištěná skripta s recepty a kvas Lievito Madre Zia Maria

Emailový kurz pro časově zaneprázdněné

Ahoj, kváskaři, přemýšleli jste o svém seberozvoji? Připravila jsem kurz pro časově vytížené a pracující kváskaře, kteří by se chtěli dále rozvíjet v pečení, ale zápasí s časem. Toto je první kurz, který se přizpůsobí vám, ne vy jemu 🙂

Pro koho je kurz určený?

  • máš doma aspoň jeden kvásek
  • jsi vytížený člověk a nemáš moc času kváskovat, ale baví tě to!
  • Nerad se něčemu přizpůsobuješ, proto dáváš přednost obdržené informaci, kterou si sám podle sebe přelouskáš.
  • Jsi zvědavý člověk a chceš používat kvásek jako profík, aby ti neuteklo ani jedno tajemství.
  • Nerad plýtváš jídlem.
  • Jsi to ty? Tak koukni, co všechno obdržíš…
  • Co 3 dny jeden email s povídáním a 3 či více recepty. Celkově tedy skoro 50 receptů do tvé sbírky, 10 emailů a bonus v podobě souhrnu receptů v pdf.
  • recepty jsou tématicky zaměřeny na dny v týdnu apod.
  • probereme úplně všechno, snídaně i hlavní chody, sladké i slané, různé typy chlebů a dalšího pečiva, recepty co tě překvapí, tradiční i netradiční zajímavosti. Prostě vše, co s kváskem dokážeš vykouzlit!
  • Začít můžeš kdykoli, stačí zakupit kurz a od druhého dne se můžeš těšit na kváskovou inspiraci 🙂

Workshop pečení pro Mateřské školky a školy, družiny, Lesní školky, tábory, firemní team buildingy, zájmové organizace atd.

Chtěli byste ozvláštnit svěřeným dětem dopolední program? Potřebujete si zpestřit firemní team building, jste zájmová organizace sdružení občanů a na své schůzky hledáte neotřelý program? Nabízím workshop pečení kváskového chleba a rohlíků ve vaší školce, jiných prostorech uvnitř i venku s přístupem k elektřině. Program je koncipován na cca 3 hodiny i s pečením na místě v mé troubě a remosce, pohodlně dle vašeho zaběhlého programu s pauzou na svačinku atd. Vysvětlíme si s dětmi/ dospělými jednoduchým způsobem jak na kvas, proces vzniku chleba od zrníčka k chlebu a děti/ dospělí vše sami připraví, pečeme na místě. To bude zábava 🙂

Cenová kalkulace je individuální dle možností každé organizace, faktura a smlouva samozřejmostí. Pouze Moravskoslezský a Zlínský Kraj. Napište mi email s dotazem: blani@srdcezkvasku.cz

Odkaz na video z kurzu v MŠ Stará Ves

Většina živých kurzů se odehrává v Příboře a apartmánech Lexor

Jmenuji se Blanka Kašpárková, jsem lektorkou kváskového pečení a průkopnicí breadartu u nás a kurzy pečení na Novojičínsku vedu již několik let. Mé kurzy jsou oblíbené a mají velmi pozitivní ohlasy. Odehrávají se v příjemném prostředí Apartmánů Lexor v Příboře i na jiných místech. Na kurzech panuje přátelská atmosféra, vše je provoněno pečením čerstvého kváskového chleba, všichni účastníci si vyzkouší práci s těstem a děti jsou samozřejmě vítány a neplatí za účast na kurzu. Připojte se k nám a naučte se starodávnému řemeslu pečení kvasového chleba. Budu se na Vás těšit, třeba i na soukromém kurzu pro vaše sdružení, kam si mě také často zvete…

S pozdravem Vaše Blani se srdcem z kvásku…