Nabídka kurzů

Kurz kváskování pro začátečníky – od skleničky s kváskem po upečený bochník

Kurz je určen všem zájemcům o kváskové pečení, kteří sami neví jak začít, nebo začli ne zrovna správně a chtěli by si své znalosti o kváskování utřepat a dát dohromady.

3 hodinový program kurzu:

  • Vše o kvasu a jak ho udržovat, principy použití
  • pšenično žitný ošatkový chléb od skleničky s kváskem po upečený bochník
  • každý z účastníků si upeče vlastní menší chléb
  • ochutnávka dalších chlebů a teorie dalších receptů na podobné bázi, jen jiného složení, abyste měli šanci ochutnat různé druhy chlebů a zjistili, který bude ten váš nejoblíbenější – zrníčkový (použití zápary), šumava (kynutí v míse), žitný chléb (žito z formy), vinohradský (sladší pšeničný bochník), zeleninový chléb (nabídnu buďto mrkvový, řepný nebo dýňový)

Více info v odkazu a budu se na Vás všechny opět moc těšit 🙂 Vaše Blani

Termín a místo konání: Příbor (Novojičínsko) nebo Jítrava (Liberecko), podrobnosti na odkazech

Ve spolupráci s penzionem Fara Jítrava jsem připravila i kurz v Libereckém kraji, podrobnosti na příslušném odkazu níže.

Sladké donutky pro rodiče s dětmi

Oblíbený kurz se vrací v novém roce a nabídnu vám 8 míst pro 8 šikovných rodin, které si rády spolu se mnou připraví kynuté nadýchané donutky s barevnou čokoládovou polevou a sypáním.

Jak takový kurz vypadá? Kuk na youtube.

Začínáme v sobotu 11.2.2023 v 9 ráno a program je koncipován na 2 hodinky. K dispozici krásně vybavený dětský koutek na dohled od pracovních míst.

Cena je za 1 rodiče + dětský doprovod – tolik dětí od dvou let, kolik zvládnete vklidu pohlídat, aby nenastaly až moc velké zmatky 🙂 Platíte za pracovní místo, nikoli za počet osob.

Na programu budou oblíbené kynuté dobrůtky „Donuty“ s barevnými polevami a sypáním. Každé pracovní místo si jich odnese domů cca 20 ks.

Bezlepkové kváskování – od skleničky s kváskem po upečený chléb

Kurz bezlepkového kváskování je určen pro všechny začínající pekaře, kteří se zajímají o pečení z bezlepkového kvásku. Na programu je vznik chleba od skleničky s kváskem po hotový chléb, každý účastník si peče vlastní chléb, na programu bude míchání těsta, stáčení do ošatky, povídání o kvásku a jeho údržbě, ochutnávka několika druhů bezlepkového chleba a další recepty pro představu, jaké druhy pečiva můžete vykouzlit z bezlepkových muk pomocí kvásku. Všechno pečivo je bezlepkové, bez vajec i laktózy. Sebou domů si odnesete spoustu pečiva, skleničku s kváskem a recepty.

Termín a místo konání: Příbor neděle 19.3. 10-13 hod.

Breadart – kreativní kurz, který vás okouzlí

Vřele doporučuji absolvovat tento kreativní kurz pečení, kde si vysvětlíme dvě barevné zdobící techniky, popovídáme si o důležitosti hydratace těsta, správném pečení a určitě nabídnu i další kreativní techniky k vyzkoušení doma. Zdobené chleby nejsou součástí našeho denního jídelníčku, ale slouží převážně jako dar, který udělá radost rovnou dvakrát – potěší oko a poté i chuťové buňky. Obdarujte svou rodinu, přátele a třeba i paní učitelku na konci školního roku.

Termín a místo konání: Příbor neděle 7.5.2023 od 10:00

Co všechno se na kurzu naučíte?

  • jak pracovat s těstem
  • plastické zdobení chleba
  • malování potravinářskými barvivy a stětci
  • tvarování pomocí provázku
  • barevné posypy – míchání, použití, celková technika
  • vysvětlení dalších 6 technik zdobení chleba s reálně upečenými chleby

Praktický workshop kynutá těsta

Kurz je určen všem pekařům, kteří si chtějí konečně poradit s kynutými těsty, mají k tomuto tématu nejasnosti a s pečením začínají nebo si chtějí rozšířit své obzory. Kurz je vhodný i pro úplné začátečníky, vysvětlujeme si procesy kynutí v těstě.

  • Pletený mazanec z droždí ideální na Velikonoce
  • České rohlíky z omládku pro každodenní spotřebu
  • Zrnné bagetky ze slánku pro fitness nadšence
  • Ciabatty z prefermentu pro gurmány

Termín a místo konání: Příbor, neděle 2.4. od 10:00

Voňavý kvásek – lievito madre a aromaterapie, spojení dvou světů pomocí síly bylin

Ze začátku vás čeká pekařská část, kde si probereme kvásek Lievito madre – jak se o něj starat, krmení, použití do těsta, jak z něj péct a rovnou si každý účastník vytvoří a upeče malé umělecké dílo v podobě zdobené foccaci z lievito madre, při jejíž výrobě budeme používat vlastnoručně na místě namíchaný voňavý olivový olej. Tuto nadýchanou letní dobrotu z Itálie si prostě musíte vyzkoušet upéct, a samozřejmě zabrousíme i do úvodu „breadartu“, protože pod vedením lektorky kváskového pečení si vše vyzkoušíte vlastníma rukama a vytvoříte malé umělecké dílo

A v druhé části kurzu se dozvíte, jak efektivně, a přitom lehce využijete esence v běžné péči a kulinářství. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi hydrolátem a éterickým olejem, jejich výhody a nevýhody, použití, skladování, kontraindikace a doporučené dávkování. Ochutnáme 12 druhů hydrolátů, dozvíte se, co Váš výběr přináší Vašemu zdraví a jak Vás může psychicky podpořit. Odnesete si znalosti o základech aromaterapie, vyzkoušené recepty, odkazy na ověřené kvalitní zdroje a směs s léčivou silou přírody.

Termín a místo konání: Bordovice (Novojičínsko) sobota 3.6. od 10:00

Zapojte se do Akademie kváskování

Obsáhlý výukový online projekt pro všechny kváskuchtivé nadšence – amatéry i pokročilé. Akademie kváskování je členská sekce tohoto webu, kde najdete placený obsah, který se skládá z profesionálně upravených komentovaných videí. Jednou vidíte mě s mým kometářem k úvodu videa, jednou je záběr na ruce a práci s těstem… Prostě vše tak, aby to bylo srozumitelné, co se právě odehrává v míse či na pracovní ploše, v troubě a také v našich myslích, kdy si chceme třeba naplánovat pečení, porozumět filozofii kvasu, ideálním podmínkám pro pečení a hlavně se vzdělávat a bavit a přinášet své rodině na stůl to nejlepší z pečiva, protože „láska prochází žaludkem“…

Již nyní se můžete těšit na výuková videa na témata různých receptů z lievita madre, žitného kvasu a bezlepkového kvasu a také ze zbytkového kvasu v detailech. Každý týden přibyde minimálně jedno nové video, takže pokračovat v Akademii kváskování se prostě vyplatí! V některých videích budu rozebírat i teorii okolo kvasu s praktickými ukázkami. Prostě vše, co jste kdy chtěli o kvasu vědět na jednom místě!

Členství si můžete vybrat z následujících variant:

Jak to funguje technicky? Zakoupíte si vybraný druh členství. Po potvrzení úhrady sledujte svůj email, přijde vám potvrzení s přihlašovacími údaji a zde na stránkách v sekci Akademie kváskování se přihlásíte kliknutím na vybrané video. Poté již můžete shlédnout další videa bez dalšího přihlašování. Po ukončení časově omezeného členství vám přijde na email automaticky možnost jej prodloužit. V případě, že si členství neprodloužíte, budou vaše přístupové údaje automaticky smazány systémem a vy se již ke starému i novému placenému obsahu nedostanete. Nemusíte tedy myslet na datum ukončení členství, sama se vám připomenu 🙂 V případě technických potíží mi můžete napsat email na blani@srdcezkvasku.cz.

Emailový kurz pro časově zaneprázdněné

Ahoj, kváskaři, přemýšleli jste o svém seberozvoji? Připravila jsem kurz pro časově vytížené a pracující kváskaře, kteří by se chtěli dále rozvíjet v pečení, ale zápasí s časem. Toto je první kurz, který se přizpůsobí vám, ne vy jemu 🙂

Pro koho je kurz určený?

  • máš doma aspoň jeden kvásek
  • jsi vytížený člověk a nemáš moc času kváskovat, ale baví tě to!
  • Nerad se něčemu přizpůsobuješ, proto dáváš přednost obdržené informaci, kterou si sám podle sebe přelouskáš.
  • Jsi zvědavý člověk a chceš používat kvásek jako profík, aby ti neuteklo ani jedno tajemství.
  • Nerad plýtváš jídlem.
  • Jsi to ty? Tak koukni, co všechno obdržíš…
  • Co 3 dny jeden email s povídáním a 3 či více recepty. Celkově tedy skoro 50 receptů do tvé sbírky, 10 emailů a bonus v podobě souhrnu receptů v pdf.
  • recepty jsou tématicky zaměřeny na dny v týdnu apod.
  • probereme úplně všechno, snídaně i hlavní chody, sladké i slané, různé typy chlebů a dalšího pečiva, recepty co tě překvapí, tradiční i netradiční zajímavosti. Prostě vše, co s kváskem dokážeš vykouzlit!
  • Začít můžeš kdykoli, stačí zakupit kurz a od druhého dne se můžeš těšit na kváskovou inspiraci 🙂

Dárkový poukaz na kurz kváskování

Poukaz uplatní obdarovaný na jakýkoli kurz kváskování pro začátečníky v aktuálně dostupných termínech na stránkách www.srdcezkvasku.cz. Platnost poukazu je do 31.12.2023, takže jej obdarovaný může využít kdykoli během roku. Stačí si objednat prostřednictvím stránek www.srdcezkvasku.cz a zadat kod, který obdržíte po zaplacení poukazu – je uveden přímo na poukazu a jedná se o unikátní kod. Zaplacená částka se odečte od objednávky, což je hodnota kurzu, takže obdarovaný provede pouze oficiální rezervaci na svůj vybraný termín. Nové termíny na kurz kváskování pro začátečníky jsou vyhlašovány průběžně v roce na každý měsíc kromě července a srpna.

Workshop pečení pro Mateřské školky a školy, družiny, Lesní školky, tábory, firemní team buildingy, zájmové organizace atd.

Chtěli byste ozvláštnit svěřeným dětem dopolední program? Potřebujete si zpestřit firemní team building, jste zájmová organizace sdružení občanů a na své schůzky hledáte neotřelý program? Nabízím workshop pečení kváskového chleba a rohlíků ve vaší školce, jiných prostorech uvnitř i venku s přístupem k elektřině. Program je koncipován na cca 3 hodiny i s pečením na místě v mé troubě a remosce, pohodlně dle vašeho zaběhlého programu s pauzou na svačinku atd. Vysvětlíme si s dětmi/ dospělými jednoduchým způsobem jak na kvas, proces vzniku chleba od zrníčka k chlebu a děti/ dospělí vše sami připraví, pečeme na místě. To bude zábava 🙂

Cenová kalkulace je individuální dle možností každé organizace, faktura a smlouva samozřejmostí. Pouze Moravskoslezský a Zlínský Kraj. Napište mi email s dotazem: blani@srdcezkvasku.cz

Odkaz na video z kurzu v MŠ Stará Ves

Většina živých kurzů se odehrává v Příboře a apartmánech Lexor

Jmenuji se Blanka Kašpárková, jsem lektorkou kváskového pečení a průkopnicí breadartu u nás a kurzy pečení na Novojičínsku vedu již několik let. Mé kurzy jsou oblíbené a mají velmi pozitivní ohlasy. Odehrávají se v příjemném prostředí Apartmánů Lexor v Příboře i na jiných místech. Na kurzech panuje přátelská atmosféra, vše je provoněno pečením čerstvého kváskového chleba, všichni účastníci si vyzkouší práci s těstem a další pekařské dovednosti podle druhu kurzu. Připojte se k nám a naučte se starodávnému řemeslu pečení kvasového chleba. Budu se na Vás těšit, třeba i na soukromém kurzu pro vaše sdružení, kam si mě také často zvete…

S pozdravem Vaše Blani se srdcem z kvásku…