Recepty

BLP chléb z pohanky a čiroku

Tak ahoj, vážení kváskaři. Vítám vás u dalšího receptu a zároveň prvního v roce 2022. Tento rok bude zasvěcen zdravému kváskování, takže určitě vynecháme bílou mouku apod. Pohanka a čirok jsou zdravé suroviny samy o osobě. Pohanka kvůli vysokému obsahu rutinu, který chrání naše srdce. Čirok obsahuje až 10% rostliné bílkoviny, říká se mu také obilovina budoucnosti a obsahuje snad kompletní b-komplex, železo, draslík, hořčík a zinek. Myslím, že tato kombinace je vhodná nejen pro celiaky, ale i pro lidi netrpící na žádnou formu potravinové alergie, protože je důležité nestravovat se prázdnými kaloriemi, ale vyživovat své tělo.

Co se stane zdravému člověku, který sní bílý tukový rohlík? Nic. Ale pouze si „zacpe“ žaludek prázdnými kaloriemi, které tělo nevyživí, pouze uloží tuky a přebytečnou energii z potravy a proto se chci zaměřit spíše na kvalitní stravu. Obecně nemám nic proti lepku, ráda peču ze špaldy i žita, ale volím spíše mouky v bio kvalitě. A navštivte mou FB skupinku, Srdce z kvásku a kurzy pečení, kde se budu tématu zdravého kváskování věnovat po celý rok 2022.

Nabídnu vám zde recept pro tři velikosti forem, které mám doma a používám je nejčastěji – sklenici Weck, menší formu na toustový chléb z Tesca a klasickou velkou formu z Ikey.

Začneme tedy se sklenicí Weck o objemu 850ml, ve které jsem tento chléb pekla. Tato velikost mi vyhovuje nejvíce, protože je to akorát dávka chleba pro jednu osobu na 2-3 dny při běžné spotřebě a chléb nestihne okorat. Pokud jste větší rodina, zvolte recept s větším objemem těsta níže.

Recept

Rozkvas: 45g mouky Schar mix bread B, 45g vody, max 10g BLP kvasu

Těsto: 165g vody, 20g mouky Schar mic bread B, 100g pohankové mouky, 100g čirokové mouky, 8g soli, lžička kmínu

Postup: Zamíchejte rozkvas, do kterého jste použili kvásek na vrcholu. Jakmile bude rozkvas hotový, zamíchejte do něj všechny ingredience na těsto, zlehka vymíchejte v míse vařečkou do spojení tekutiny s moukou. Sklenici vymažte máslem a vložte do ní těsto. Měli byste naplnit polovinu sklenice. Nechejte těsto zrát, dokud nenaplní sklenici až po okraj, ale pozor, ať vám těsto nevyteče ze sklenice. Nechávám kynout pod víčkem, peču už ovšem bez něj. Do trouby dám mřížku na nejnižší příčku, postavím na ni sklenici a teprve teď zapnu troubu na 200oC a nastavím hodinu času. Tak zvané pečení od studeného startu. Peču takto všechny chleby ve formě, aby při pečení nezažily teplotní počáteční šok a neodtrhla se uvnitř střídka. Pozvolné propékání mu rozhodně neublíží. Pokud se vám bude zdát chléb světlejší, klidně mu dopřejte 10 minut v troubě navíc, protože každá trouba peče jinak.

Malá toustová forma

Rozkvas: 90g vody, 90g mouky Schar mix bread B, 15g BLP kvasu

Těsto: 390g vody, 90g mouky Schar mix bread B, 150g pohankové mouky, 150g čiroku, 10g soli, 2 lžičky kmínu

Velká toustová forma

Rozkvas: 125g vody, 125g mouky Schar mix bread B, 20g BLP kvasu

Těsto: 520g vody, 120g mouky schar mix bread B, 200g pohankové mouky, 200g čirokové mouky, 15g soli, 2 lžičky kmínu

Postupy jsou stejné jako sklenice Weck, možná bude chtít větší množství kynout déle. Pečení také přizpůsobte a přidejte o půl hodiny navíc, nebo rozdělte čas a na 2/3 času pečení ve fromě a 1/3 času bez formy, abyste dobře dopekli dno.

A navštivte mou FB skupinku, Srdce z kvásku a kurzy pečení, kde se budu tématu zdravého kváskování věnovat po celý rok 2022.

6 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *