Moskva chléb s Aphrodité
Miluju pojem „bread art“. Může to být vlastně cokoli, hlavně, když se u toho umělecky vyřádíte! Nejraději tvořím, když mě prostě něco napadne. Na mých chlebových obrazech je patrný vliv secese a impresionismu, což jsou mé nejoblíbenější styly. Háček je akorát v tom, že s kakaem nikdy nenamalujete skvělý obraz, člověk se snaží, ale barvy a plátno jsou holt jiný level.
Na povrch chlebu Moskva se maluje dobře, je to rovný obdélník. Recept na něj najdete v záložce mé pečení, zde ho znovu uvádět nebudu, je to ale celozrnná celožitná cihla se slunečnicovými semínky a vločkami.
Recept
Rozpis na velkou formu na toustový chléb, přepočet na menší dávku jsem uvedla v receptu na žitnou cihlu se sovím akvarelem.
Rozkvas: 125g vody, 125g celozrnné žitné mouky, lžíce kvasu
Těsto: 520g vody (lze nahradit meltou či černým pivem), lžíce medu, 250g žitných vloček, 50g slunečnicového semínka natural, 375-400g celozrnné žitné mouky, 2 lžičky soli
Postup: Rozkvas nechejte dobře prokvasit, přidejte k němu ingredience na těsto a lehce a krátce zamíchejte jen do spojení tekutin s moukou. Poté si formu dobře vymažte máslem nebo sádlem, vložte těsto a mokrou dlaní uhlaďte. Cca po 4 hodinách bude cihla nakynutá a můžete ji upéct. Doporučuji péct od studeného startu nebo lehce vyhřáté trouby. zabráníte tak zbytečnému popraskání a odtržení těsta pod povrchem cihly. Takže zapnout troubu na 200oC, vložit na střední pozici chléb, nastavit 45 minut, po uplynutí času vyklopit z formy, dát do trouby dnem dolů normálně a mřížku posunout o stupeň níže. Dopékejte stále na 200oC dalších 20-25 minut, dno musí na poklep dunět.
Jak zdobit?
Doporučuji si povrch lehce namočit dlaní s vodou, vyskládat vlasy z dýňového a slunečnicového semínka dle fantazie a velmi lehce vtlačit do těsta. Pokud po upečení nějaké odpadnou, není to velký problém, zbytek si můžete domalovat… Druhým krokem je bílou moukou vybělit místo, kde bude tvář a krk. A za třetí chléb upéct.
Pokud vám po upečení na povrchu zůstala mouka navíc, mohlo by se na ni špatně malovat, přebytky proto omeťte štětcem. Stačí, když tam zůstane světlejší místo.
A nyní přichází na řadu samotné malování. Připravte si kakaovou vodu, budete potřebovat holandské 100% kakao bez cukru a lžičku vody. Vytvořte hustější barvu smícháním obou ingrediencí. Doporučuji malovat měkkým tenkým štětcem, tak trojkou, čtverkou. Kakaovou vodou nakreslete celý obličej, doplňte vlasy.
Červenou potravinářskou gelovou barvou bez příchutě vybarvěte rty a můžete doplnit tvářenku a šperky, náušnice s čelenkou.
A to by tak bylo vše k postupu jak namalovat přímo tento chléb. Samozřejmě cihlu nekrájejte teplou a malování nechejte dobře zaschnout. Kupodivu se to kakao po uschnutí vůbec nerozmázává.
Přeji příjemné tvoření a relax 🙂