Recepty

Roztopení sněhuláci

Krásné a originální sušenky jsou jednouduché na přípravu a vypadají velmi originálně a roztomile. Můžete si je upéct jen tak nebo i k doplnění klasického vánočního cukroví. Do přípravy jsem zapojila i děti, syn rád vyvaluje a vykrajuje těsto, dcerka zase kreativně zdobila.

Sušenky jsou kokosové, je to podobné těsto jako na mé pomerančové kváskové crinkels, recept tu jistě najdete, když zapátráte v sekci recepty. Ale trošku se liší. Očekávejte tedy mírně sladkou a voňavou křupavou sušenku zdobenou bílou čokoládou a bonbonem marshmallow. Sněhuláka jsme s dcerkou malovaly velmi tenkým štětcem a gelovými potravinářskými barvami Wilton. Seženete je v cukrářských potřebách v kamených prodejnách nebo na internetu.

Ingredience:

Těsto na plech a půl sušenek: 40g kvásku, 60g tuku na pečení nebo másla, 1 vejce, 30g strouhaného kokosu, 240g hladké mouky, 150g moučkovéhu cukru, 100g mandlové mouky, špetka sody a soli, kapka tekutého kokosového aroma.

Dále budete potřebovat: potravinářské gelové barvy – černou a žlutou (barví lehce do oranžova, když se neředí), balík bonbonů marsmallow na oheň (jsou jen bílé), tabulku bílé čokolády, tenký štětec

Postup:

Nejprve si do mísy nakrájejte studený tuk na malé kousky a přidejte všechny další ingredience. Smíchejte rukou na tuhé těsto, které nechejte hodinu zchladit v lednici. Poté ho vyválejte válečkem na tenký plát cca 3-5mm a skleničkou na víno nebo větším kulatým vykrajovátkem vykrajujte kolečka a dejte je na plech bez pečícího papíru. Rozpalte troubu na 180oC. Budete mít dva plechy koleček, klidně je pečte najednou a v půlce času (celková doba pečení 13-15 minut) jen přehoďte plechy v troubě. Kolečka lehce zrůžoví. Sundejte je z plechu a nechejte vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Lžící na každé kolečko udělejte cákanec čokoládou a přilepte na ni jako hlavu sněhuláka jeden bonbon. Jakmile to ztuhne, ideálně v chladu, vemte si štětec a barvy namalujte oči, nos mrkev, uhlíky jako knoflíky a větvičky ruce. Na závěr můžete lehce zasněžit moučkovým cukrem.

Přeji příjemné pečení zimních sněhuláčků 🙂

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *