![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/05/283915207_1204178496788505_2088045712832503134_n-1140x855.jpg)
Slaný koláč ze zbytkového kvasu
Představte si ráj a ideální jídlo. Co by to tak bylo? Pro mě slaný koláč ze samých domácích surovin na krustě z celozrnné špaldy. Zahrádka už krásně plodí, slepičky snášejí vajíčka, takže už vlastně nemusím ani do obchodu 🙂 Dnes jsem sklízela první baby špenát, ředkvičky a naopak zase sázela na jejich místo další sazeničky jiných rostlin, aby se mi pěkně prostřídaly. A že je nejlepší vše sníst co nejvíce čerstvé, upekla jsem slaný špenátový koláč přímo z dnešní sklizně. A zbytek si počká v lednici na další zpracování. Do koláče jsem použila velký zbytek kvásku z krmení, který se už nehodí na kvašení pečiva, ale jako druhotná surovina je přímo vynikající a nemusím tak plýtvat moukou, kterou jsem použila ke každodennímu krmení kvásku, aby byl krásně silný a prospíval. Takže se nám v koláči kombinuje neplýtvání jídlem, domácí bio suroviny a celozrnná mouka. Prostě značka ideál!
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/05/283593977_703080907653280_1450394020946185772_n-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/05/283771011_3093770597543957_2942626008929804070_n-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/05/283894310_5294725443921745_4696952105254710241_n-1024x768.jpg)
Recept na těsto: 2 vejce, 180g kvasu, 100g studeného tuku na pečení, 290g celozrnné jemné špaldy, lžička soli. Těsto musíte dobře propracovat rukou, je tuhé, konzistence asi jako linecké. Poté jej vyválíte na tenkou placku o něco větší než koláčová forma, kterou jste vymazali máslem. Těsto do ní pěkně zarovnejte a přebytečné okraje dejte bokem. Můžete je upéct zvlášť, dát dětem na tvarování nebo z nich klidně udělat mřížku na koláč. To nechám na vás. Anebo slepičky takový malý zbytek jistě ocení také 🙂
Na koláč dejte náplň z 400g kysané smetany, jednoho vejce, stroužku prolisovaného česneku, lžičky soli a pepře dle chuti, velké hrsti posekané jarní cibulky a bylinek – to co vám zrovna roste na zahrádce – já měla petrželku kudrnku a libeček, strouhaný eidam nebo nivu dle chuti, stačí menší kousek, 100g listového špenátu ze zahrádky.
Navrstvěte a dejte péct do vyhřáté trouby na 180oC asi 45 minut.
Podávejte se salátem z domácích ředkviček a zálivky vinagreitte – voda, ocet, sůl a cukr. Bon Appetit, přátelé kvásku a domácí kuchyně! A další recepty ze zbytkového kvásku najdete v mém ebooku Zbytkový kvas na plotně i v troubě.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/05/283762950_787548008860316_5078541352678408901_n-768x1024.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/06/vyrazka-amarant-e1654711179435-75x75.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/lievito-velikonoce-75x75.jpg)