Recepty

Slaný koláč ze zbytkového kvasu

Představte si ráj a ideální jídlo. Co by to tak bylo? Pro mě slaný koláč ze samých domácích surovin na krustě z celozrnné špaldy. Zahrádka už krásně plodí, slepičky snášejí vajíčka, takže už vlastně nemusím ani do obchodu 🙂 Dnes jsem sklízela první baby špenát, ředkvičky a naopak zase sázela na jejich místo další sazeničky jiných rostlin, aby se mi pěkně prostřídaly. A že je nejlepší vše sníst co nejvíce čerstvé, upekla jsem slaný špenátový koláč přímo z dnešní sklizně. A zbytek si počká v lednici na další zpracování. Do koláče jsem použila velký zbytek kvásku z krmení, který se už nehodí na kvašení pečiva, ale jako druhotná surovina je přímo vynikající a nemusím tak plýtvat moukou, kterou jsem použila ke každodennímu krmení kvásku, aby byl krásně silný a prospíval. Takže se nám v koláči kombinuje neplýtvání jídlem, domácí bio suroviny a celozrnná mouka. Prostě značka ideál!

Recept na těsto: 2 vejce, 180g kvasu, 100g studeného tuku na pečení, 290g celozrnné jemné špaldy, lžička soli. Těsto musíte dobře propracovat rukou, je tuhé, konzistence asi jako linecké. Poté jej vyválíte na tenkou placku o něco větší než koláčová forma, kterou jste vymazali máslem. Těsto do ní pěkně zarovnejte a přebytečné okraje dejte bokem. Můžete je upéct zvlášť, dát dětem na tvarování nebo z nich klidně udělat mřížku na koláč. To nechám na vás. Anebo slepičky takový malý zbytek jistě ocení také 🙂

Na koláč dejte náplň z 400g kysané smetany, jednoho vejce, stroužku prolisovaného česneku, lžičky soli a pepře dle chuti, velké hrsti posekané jarní cibulky a bylinek – to co vám zrovna roste na zahrádce – já měla petrželku kudrnku a libeček, strouhaný eidam nebo nivu dle chuti, stačí menší kousek, 100g listového špenátu ze zahrádky.

Navrstvěte a dejte péct do vyhřáté trouby na 180oC asi 45 minut.

Podávejte se salátem z domácích ředkviček a zálivky vinagreitte – voda, ocet, sůl a cukr. Bon Appetit, přátelé kvásku a domácí kuchyně! A další recepty ze zbytkového kvásku najdete v mém ebooku Zbytkový kvas na plotně i v troubě.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *