![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/lievito-velikonoce-e1650006810534.jpg)
Velikonoční pečení
Jak jsem slíbila, napsala jsem tento článek pro vás, domácí pekaře, jako srovnání několika druhů velikonočního pečiva i s recepty a postupy jak na něj. Pečení je zábava a to docela hravá, když se můžete vyřádit na několika druzích těst, kombinací a tvarů. Budu ráda, když vyzkoušíte vše a dáte vědět, jak se vám vedlo. Co všechno byste na velikonočním stole chtěli najít? Nejčastěji to bývá mazanec, jidáše, beránek a třeba i velikonoční perníčky a klobásníky. My si vše připravíme z kvasu a k tomu navíc mazance hned tři druhy – klasiku z pšenice a droždí, bezlepkovou variantu a z kvasu lievito madre. Pekla jsem skoro vše naráz a moc mě to bavilo a nejvíc mě bavilo, když se vše hned snědlo a ještě pochybělo, to hospodyňku vždy potěší 🙂
Mazanec
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/mazanec6.jpg)
Klasický – z pšeničné hladké mouky a droždí je nejnadýchanější, rychleji ale stárne, výživové hodnoty zde snad ani nehledejte, ale je to taková česká klasika. Pekla jsem všechny tři mazance pletené a zdobenější. Kdo chce, udělá pouze kouli, kterou nechá vykynout na plechu a nařízne do křížku.
Recept: 175g hladké mouky, 75g mléka, 35g rozpuštěného másla, 35g cukru, 1 vejce, 10g čerstvého droždí, troška soli a vejce na potření
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/kynuty-mazanec-1-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/mazanec2-1.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/mazanec6-1.jpg)
Postup: Rozehřejte si máslo a nechejte ho chvilku vychladnout. V míse smíchejte droždí, vejce, cukr, sůl, mléko a tuk, vše rozšlehejte metličkou. Mléko by mělo být teplejší. Přisypejte mouku a vařečkou vymíchejte tekutější těsto, které bude nyní kynout v míse asi hodinu v teple. Poté zpracujte těsto podle videa níže. 4 prameny, které spletete, uložíte na plech s pečícím papírem a necháte ještě zdvojnásobit. Potřete vejcem a pečete v rozehřáté troubě na 180oC dozlatova. Doporučuji si teplotu hlídat a když tak stáhnout na 160oC, aby se vám mazanec během pečení nepotrhal rychlým tepelných šokem. Pečte raději déle a pozvolna. Propečenost zkontrolujte špejlí, kerou píchněte až dospod těsta, pokud ji vytáhnete suchou, máte dobře propečeno i vevnitř. TIP: Potrhání mazance předejdete jeho dobrým nakynutím a pozvolným propékáním.
Postup: Z droždí, cukru, mléka, vejce, soli metličkou umíchejte tekutou směs, do které přidáte mouku a dobře zamíchejte. Rozehřátý tuk zapracujte až do hotového těsta rukou, abyste zvýšili jeho pružnost, která díky absenci lepku chybí. Nechejte v míse zdvojnásobit, alespoň hodinu na teplém místě. Poté postupujte s pletením i pečení jako u mazance výše.
Recept na bezlepkový mazanec je samostatném článku ZDE.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/mazance-1-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/testa-1024x768.jpg)
Kváskový mazanec z lievito madre
Tužší, ale za to vydrží i stejný několik dní. Kyne dlouho, ale chuťově asi nejlepší.
Recept: 20g LM kvasu na vrcholu, 175g hladké mouky, 80g teplého mléka, 35 cukru a 35g rozehřátého tuku, troška soli, 1 vejce.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/kvaskovy-maz-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/kvaskovy-mazanec-1024x768.jpg)
Postup: Rozšlehejte LM s mlékem, vejcem, tukem, cukrem a solí a do této směsi přidejte mouku a vytvořte vláčné těsto, které nechejte zdvojnásobit. Mísu jsem nechala přes noc v chladné spíži, na lince v teple kuchyně budou stačit 4 hodinky asi, podle okolní teploty. Poté spleťte podle videa a nechejte ještě aspoň hodinu na plechu dokynout. Pokud bude mazanec málo dokynutý, zvláště ten kvasový, začne se vám při pečení trhat. Pomůže vám prstový test – píchněte jemně do těsta a pokud se vrací pomalu nebo vůbec, je připraven k pečení. Kváskový peču na vyšší teplotu, začátek 230oC a při vložení mazance stáhnu na 200oC, klidně pak 180oC a dopékám do zlatova, jde o to, pokud se začne mazanec trhat, větrejte troubu a ztlumte teplotu. Dopékejte pozvolna.
Jak splést takový mazanec se dozvíte v tomto VIDEU.
Spoustu receptů, kde srovnávám pečení z kvasu a droždí najdete v mém ebooku Droždí nebo kvas.
Medové Jidáše z LM
Tady to popíšu jen krátce – totální bomba, těsto se chovalo přesně podle mých očekávání, pečení jednoduché, chuť mňamózní, z toho LMka to má fakt cenu péct, chuť je úplně na výši. Navíc jsem dostala výborný nápad část spletenců posypat před pečením sezamem, protože jakmile se spojí chuť medu a sezamu, úplně vás to dostane do kolen!
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/jidasse-1024x768.jpg)
Recept: množství na 2 plechy spletenců: 1kg polohrubé mouky, 100g LM na vrcholu, 500g mléka, 200g másla, 100g cukru, 1 vejce, půl lžičky soli, na potření vejce a po upečení na potření roztopený med, stačí lžíce.
Postup: LM na vrcholu rozšlehejte metličkou s mlékem, cukrem, vejcem, solí a rozpuštěným (ne vřelým) máslem. Zapracujte mouku a nechejte dostatečně vyzrát, nechala jsem přes noc v chladné spíži. Těsto musí bý aspoň dvojnásobné. Poté jej vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na malé dílky. Z nich tvarujte spletence ve tvaru zakrouceného provazu, spirálek do všech směrů a uzlů. Jsou to tradiční symboly. Nechejte hodinu dokynout, pomašlujte vejcem a upečte na 200oC dozlatova. Po upečení ještě horké pomašlujte roztopeným medem. TIP: před pečením můžete posypat sezamem.
Jak na Lievito madre se dozvíte v mém ebooku Lievito madre v praxi nebo přímo na živém kurzu v Příboře.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/jidas-768x1024.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/jidase-1024x768.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/tvarovani-jidasu-1024x768.jpg)
Perníčky z kvasu s medem
Ihned měkké, připravené ke zdobení a konzumaci, nemusíte je nechat odležet a tyto jsou ve zdravější verzi z celozrnné špaldy.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/Navrh-bez-nazvu.jpg)
Recept: 250g hladké špaldové mouky, 200g celozrnné špaldové mouky, 140g moučkového cukru, lžička jedlé sody, 2 vrchovaté lžíce perníkového koření, 2 lžíce medu, 3 vrchovaté lžíce staršího kvasu, 2 vejce, 125g másla, špetka soli, 1 žloutek se lžící mléka na potření po upečení
Postup: Všechny ingredience spolu propracujte do vláčného a tvárného těsta, které by nemělo lepit. U celozrnné špaldy se může gramáž mouky lišit, protože každá hrubost saje trochu jinak. V případě, že máte těsto moc řídké, přidejte mouku, protože konzistence má být tuhá. Těsto necheje v lednici odpočinout alespoň hodinu, ale i 3. Před tvarováním těsto propracujte a vyválejte na 3mm tloušťky, vykrajujte tvary a uložte na plech. Bez pečícího papíru. Perníčky pečte na 180oC cca 5 minut a více podle velikosti tvarů. Čím delší, tím dobu prodlužte, mají bý hnědé, zlatavé. Horké perníčky potírejte směsí mléka a žloutku, aby se krásně leskly. Pokud jsou vidět stopy vejce na perníčku, přidejte ještě mléko a rozřeďte. Perníčky po vychladnutí zdobte polevou z 1 bílku, pár kapek citronové šťávy a 200g moučkové cukru, který dobře prosejte. Smíchejte a dejte do sáčku. Můžete přidat potravinářské barvivo, které ale může polevu zředit a bude potřeba přidat trošku cukru. Zdobte krásně a velikonočně 🙂
Kváskové Klobásníky
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2021/04/klobasnik-1024x768.jpg)
Doma děláváme klobásníky z mletého bůčku a ve tvaru kuliček – jednohubek. Je to pracnější na výrobu, ale jsou báječné. Neděláme je ve formě závinů nebo dlouhých válců. Ale klidně můžete tvarovat i takto, kdo je zvyklý. U nás se prostě dělají tradiční malé bochánky.
Recept je na tomto odkazu, protože jsem vám pečení ukazovala už minulý rok, tak jen přesdílím…
Beránek se zbytkovým kvasem
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/beranek-1024x768.jpg)
Zde zužitkujete zbytkový kvas z krmení, protože beránek není těsto kynuté, ale třené. Každá forma je trošičku jiná, co se týče objemu, takže mě to vyjde akorát na silikonovou formu.
Recept: 2 vejce, 2 velké lžíce kvásku, 50g rozpuštěného a zchladlého tuku nebo oleje, hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, troška sody, asi půl lžičky, hrnek moučkového cukru. Hrnek = 330ml
Postup: Vyšlehejte tekuté ingredience do pěny spolu s kvasem. Přidejte mouku. Zvlášť žloutky a zvlášť bílky do sněhu, který přidáte až nakonec a jemně jej do těsta zamícháte. Formu vymažte máslem a vlejte těsto. Dejte péct na 180oC a pečte pozvolně, aby se vám těsto místy nevyboulilo a beránek měl rovná záda. Když tak troubu větrejte nebo snižte teplotu. Zde se vyplatí pozvolné propékání na nižší příčce, proože forma izoluje těsto odpod, tak ať má beránek i pěkně propečenou hlavu. Stav propečení zkontrolujte špejlí.
Skvělé recepty z přebytků kvasu z krmení najdete v mém ebooku Zbytkový kvas na plotně i v troubě.
Doufám, že vám byl tento velikonoční speciál nápomocen a něco z těchto receptů se objeví na vašem velikonočním stole a pohostíte kupače jak se náležitě patří 🙂 Přeji vám krásné velikonoce!
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/lievito-velikonoce.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/05/283915207_1204178496788505_2088045712832503134_n-75x75.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/03/pohanka-zrn-75x75.jpg)