Bezlepkové pečení

Bezlepkový mazanec z droždí

Tady tento recept je vhodný pro bezlepkovou dietu, neobsahuje ani mléčnou bílkovinu. Pokud vám nevadí, nahraďte rostlinné mléko tím kravským. Neobsahuje ani vejce, ale pokud jej chcete do těsta použít, vynechejte lněný gel a místo něj použijte jedno vejce. Tímto receptem jsem chtěla udělat radost alergikům ale i veganům.

S těstem se samozřejmě hůře pracuje a musíte být více opatrní při pletení, ale dá se to zvládnout, prostě pracujte opatrně, než to budete mít „v ruce“.

Pokud zvolíte verzi i bez vajec a mléčného výrobku, bude potřeba se připravit předem.

Lněný gel: den předem si připravte vyšší nádobu, používám odměrný válec, do něj dejte semínka hnědého lnu – přírodní nedrcená, 100g. Zalijte je vroucí vodou cca 500ml a promíchejte. Nechejte odstát do druhého dne a občas můžete promíchat. Vznikne gel bez vůně a barvy, který nahradí svou konzistencí vejce.

Domácí rostlinné nemléko: nejraději dělám kombinaci ovesných vloček a strouhaného kokosu, které smíchám půl na půl (200g celkem) a zaliju vroucí vodou do 500 ml, nechám odstát, stačí hodinu, ale čím déle, tím lépe, promixuji, scedím a nemléko použiji na pečení. Drť nevyhazujte a upečte si z ní sušenky nebo ji přidejte do ovesné kaše.

Středně velký mazanec akorát na jednu snídani pro rodinu, klidně dávku zdvojnásobte

Ingredience: 300g mouky schar mix bread B, 280g ovesno-kokosového domácího mléka nebo prostě rostlinného nápoje z obchodu dle vlastní volby (nebo mléka), lněný gel 50-55g (nebo jendo vejce), 70g rozpuštěné Hery (nebo másla), 70g cukru krupice, sekané rozinky, eventuelně plátkové mandle, vanilka, půl lžičky soli, lžička citronové kůry, 20g čerstvého droždí

Postup: Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lněný gel, nemléko a rozehřátý a zchladlý tuk (teplota do 35oC – prostě v tom pohodlně udržíš ponořený prst). Promíchejte, přidejte dále rozinky, mandle, vanilku, citronovou kůru. Promíchejte a nyní přidejte mouku. Doporučuji prosát přes síto, aby moc nehrudkovatěla a dobře promíchejte. Těsto bude velmi lepivé, ale s tím nic nenaděláme u bezlepku. Nechejte těsto dobře v míse vykynout, musí být alespoň dvojnásobné. Poté ho na pomoučeném válu rozdělte na 4 kuličky, z nich opatrně na větším množství mouky vyválejte prameny, trhají se, proto pracujte opatrně a pomalu. Spleťte mazanec a nechejte vykynout na plechu s pečícím papírem. Vánočka se musí znatelně zvětšit. Rozpalte troubu na 180oC, mazanec pomašlujte vejcem, ano slyšíte dobře. Pokud to neuděláte, mazanec bude mít nahoře nevzhlednou bílou krustu. V případě, že se s vejcem prostě nesmíříte, pomašlujte vánočku dobře vodou a pak ji můžete zacukrovat před podáváním. Nebo další varianta je roztopený rostlinný tuk.

Určitě vás napadlo. Jak ten mazanec spletu? Potřebujete 4 prameny, vzájemně uprostřed překřížené, které budete dokolečka překládat spodní přes horní, dokud vám nedojde materiál.

Video zde – odkaz vás povede do mé Fb skupinky: https://www.facebook.com/100028091506825/videos/pcb.1162545841246278/1633104117047643

3 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *