Bezlepkové pečení

Bezlepkové rohlíky

Bezlepkové rohlíky – rychlovka co je hotová za 2-3 hodinky, osobně tam cítím trochu tu bezlepkovou mouku, ale je to o zvyku, celiak vám za ně ruku utrhne. Musí se potírat před pečením vejcem, aby se nevytvořila nevzhledná bílá krusta. S bezlepkovým těstem doporučuji pracovat opatrně při válení rohlíku, nepoužívejte moc sílu, ale snažte se o co nejtenší placku k zarolování. Pokud by se vám placka při válení těsta moc přilepila, pomozte si opatrně cukrářskou kartou a postupně rohlíky motejte.

Omládek: 120g teplé vody, 10g droždí, lžička cukru krystal, 120g mouky Schar mix bread B

Těsto: 220g vody, 30g rostlinného oleje, 2 lžičky soli, 220g mouky Schar mix bread B ( v případě, že se vám těsto zdá moc řídké, přidejte 10g mouky navíc), ale doporučuji se držet předepsaných surovin a nechat těsto spíše řidší a lepivé, po nakynutí bude v pohodě.

Postup: Smíchejte si suroviny na omládek a nechejte ho 30-45 minut zrát v míse. Znatelně se zvětší a bude nadýchaný. Poté do něj zamíchejte vodu, olej a sůl, promíchejte a dobře zapracujte mouku. Vznikne řidší a lepivé těstíčko, ale nebojte se toho. Po nakynutí se zpevní (v rámci možností na bezlepek). Mouku dobře míchejte od začátku, ať se vám nevytvoří hrudky v těstě. Opět nechejte asi hodinu kynout v míse. Poté těsto rozdělte na kuličky 10 x 75-80g a nechejte 10-15 minut odpočinout. Nyní z kuliček rozválejte co nejtenčí trojúhelníky, které stočíte do rohlíků. Jde to hůře, těsto se lepí, tak používejte dostatek bezlepkové mouky k posypání, nemusíte to válet na tenko, jako těsto klasické, jen aby to šlo dobře srolovat a poté upravte tvar jemným válením. Uložte na plech s pečícím papírem. Zde rohlíky projdou závěrečným kynutím asi hodinu. Rozpalte si troubu na 220oC a vložte rohlíky na prostřední pozici, pečte cca 12 minut dozlatova. Před pečením je vhodné rohlíky potřít vejcem, aby se nevytvořila nevzhledná bílá škrobová krusta.

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *