Bezlepkové pečení

Bezlepkový chléb Moskva

Originál receptu je čisté celozrnné žito, které ovšem obsahuje lepek. Upravila jsem tudíž poměry mouky a tekutiny a žito nahradila za tmavou celozrnou pohanku, čímž jsem vykouzlila tu krásnou tmavou barvu jako v originálním receptu. Pokud nejste celiak a přesto dbáte na zdravé stravování a pšenice vám moc nejede a hledáte různé alternativní suroviny, můžete vyzkoušet ještě nahradit vodu za odvar z melty a tento chléb si upéct. Melta obsahuje lepek, tudíž není vhodná pro celiaky…

Rozkvas: 90g schar mouky, 90g teplé vody, lžíce BLP kvasu

Těsto: rozkvas + 37g slunečnicových semínek, 390g vody, 290- 300g celozrnné pohankové mouky, 2 lžičky soli, lžíce medu, koření – anýz, fenykl, kmín nebo chlebové koření a můžete přidat i hrst bezlepkových vloček

Postup: předem si připravte dané množství kvasu na vrcholu a zároveň můžete připravit odvar z melty, pokud jste se pro tuto lepkovou variantu rozhodli. Cca 4 vrchovaté lžíce zalijte 500 ml vroucí vody a nechejte louhovat do schladnutí. Můžete použít pouze vodu, ale s meltou bude chléb tmavší. Rozkvas, 390g melty, koření, med, semínka smíchejte a postupně zapracujte pohankovou mouku. Formu na chléb vymažte máslem a směs do ní vložte a uhlaďte. Nechejte vykynout a pečte. tento chléb budete péct od studeného startu. To znamená vložit chléb do trouby, zapnout na 200oC a nechat hodinu péct. Poté chléb vyklopit z formy a nechat ještě dopéct dno pouze na mřížce, dokud nebude dunět na poklep, cca max 20 minut.

A znáte mou FB skupinku o kváskování, kde najdete spoustu videí a rad? Srdce z kvásku a kurzy pečení

Chleba je chuťově velmi dobrý, osobně mám pohanku velmi ráda a chleby z ní jsou úžasné a zdravé. Kupuji ji místní ze Šmajstrlova mlýna v Trojanovicích. Hladká pohanka je bílá a dobře nahradí pšeničnou mouku a nebo bezlepkové směsi, pokud jim nehodlujete. Celozrnná pohanka je také jemně mletá, ovšem velmi tmavá a proto ji používám na tmavé pečivo lepkové i bezlepkové, ráda totiž kombinuje obojí ve svém jídelníčku.

A pokud si říkáte, odkud mám ty nálepky na chleba, tak ty vyrábí firma breAd. & edible labels s.r.o. z Frýdku – Místku, kontakt zde: www.bread.cz

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *