Bezlepkové pečení

Pohankovo čirokový bezlepkový chléb

Jak jste u mě zvyklí, opět ve sklenici Weck. Proč? Protože se v tom holt dobře peče a navíc výsledná gramáž je tak akorát na 3 dny pro jednu osobu (mě) 🙂 Takže chléb neokorá a je stále čerstvý a mohu si ho upéct co 3 dny, to je tak akorát. Tento typ chleba považuji za jeden z úplně nejjednoduších, který zvládne každý kváskový začátečník, můžete použít principy pečení jako pro celožitné cihly, viz můj článek zde nebo rovnou přejít na krok 2 a přihlásit se do Double online kurzu, který jsem vám natočila a nastoupit do něj můžete kdykoli a projít ho vlastním tempem. Double (dvojitý) proto, že obsahuje dva bloky – pečení chleba ošatkového a celožitného ve formě. Takže tento postup se dá aplikovat i na tento druh bezlepkového chleba, protože žito a blp mouky se chovají velmi podobně.

Ještě než přejdeme k samotnému receptu, určitě nakoukněte do mé FB skupinky, kde sdílím spoustu rad a videí a upozorňuji na nové živé akce, kde se spolu můžeme vidět 🙂

Recept

Množství těsta je 450g a je ideální do sklenice #weck o objemu 850ml

Rozkvas: 50g mouky Schar mix bread B, 50g vody, lžička vašeho BLP kvasu – vedu si svůj z Schar mouky (mohu zaslat zásilkovnou, stačí mi napsat mail)

Těsto: rozkvas + 185 g vody, 100g bílé pohankové mouky, 60g čirokové mouky, 40g celozrnné pohankové mouky tmavé, lžička soli

Postup: Zamíchejte rozkvas, do kterého jste použili kvásek na vrcholu. Jakmile bude rozkvas hotový po cca 10 hodinách, zamíchejte do něj všechny ingredience na těsto, zlehka vymíchejte v míse vařečkou do spojení tekutiny s moukou. Sklenici vymažte máslem a vložte do ní těsto. Měli byste naplnit polovinu sklenice. Nechejte těsto zrát, dokud nenaplní sklenici až po okraj, ale pozor, ať vám těsto nevyteče ze sklenice. Nechávám kynout pod víčkem, peču už ovšem bez něj. Do trouby dám mřížku na nejnižší příčku, postavím na ni sklenici a teprve teď zapnu troubu na 200oC a nastavím hodinu času. Takzvané pečení od studeného startu. Peču takto všechny žitné a bezlepkové chleby ve formě, aby při pečení nezažily teplotní počáteční šok a neodtrhla se uvnitř střídka. Pozvolné propékání mu rozhodně neublíží.

Ve sklenici Weck můžete nejen péct, ale poté i rovnou nakrájený chléb skladovat. Ekologická varianta sáčku 🙂

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *