Recepty

Pivní chléb s medem

Dneska vám představím chlebík z žitné mouky, tedy přesněji ze dvou druhů žita s pivem, medem a melasou. A proč tato kombinace? Protože chlebík tím získal opravdu zvláštní barvu i chuť, která je mírně nasládlá a aromatická. Pokud chci chleba s výraznější barvou, použiji do těsta světlou mouku. Žito je obecně šedivé a dost tmavé, takže jsem použila jeho bílou variantu výražku. Peču z ní ráda, je lehká a zdravější než pšenice. V těstě se chová jako bezlepková, takže dost saje vodu a má tendence hrudkovatět, je lehká jako pudr, takže s ní zachováte žitné recepty žitné a přesto jim dodáte lehkost. Výražku vždy doporučuji do mísy přesít, fakt ráda hrudkuje potvora 🙂

Rozpis pro sklenici Weck 850ml (asi 450g těsta)

Rozkvas: 50g vody, 50g celozrnného žita, 10g žitného kvásku na vrcholu

Těsto: 170g světlého piva (alko-nealko = je to celkem jedno), lžička medu, lžička třinové melasy, lžička kmínu a lžička soli, 170-180g žitné výražky

Postup: Smíchejte ingredience na rozkvas a nechejte ho řádně vykynout asi tak 8 hodin. Poté do něj přimíchejte ingredience na těsto a výražku nezapomeňte přesít přes jemné sítko. Zamíchejte těsto a vložte jej do máslem vymazané sklenice, mělo by to vyjít do půlky. Nyní musíte počkat, dokud těsto nevyleze až k okraji sklenice a nebude ho 2x tolik. Jakmile je těsto ve sklenici nakynuté, vložte jej do trouby, ano do studené toruby. Teprve nyní ji zapněte na 200oC a nastavte dolní a horní ohřev a hodinu času. Po upečení chléb vyklopte ze sklenice a pokud je místy připečený ke sklu, pomožte si trošku nožem. Nenechávejte chléb ve sklenici chladnout, dno by se zapařilo a změklo by.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.