Recepty

Kváskové barevné kytičky – domácí sušenky

Dnes vám představím těsto, které je variací na linecké, protože má podobnou konzistenci, ale zároveň je i trošku kynuté kvůli použití kvásku, takže není tak suché a je více nadýchané. Tvarovala jsem z něj kytičky, ale můžete z něj vytvarovat i vánoční cukroví s typicky vánočními motivy a barvami – to jen tak na okraj, kdybyste recept chtěli využít i jako vánoční cukroví. K zabarvení jsem použila modrou a červenou gelovou potravinářskou barvu, ale dají se využít i ty práškové nebo nechat přírodní či přidat holandské kakao.

Suroviny na jeden plech kytiček: 100g rostlinného tuku jako je třeba Hera, 65g moučkového cukru, 20g libovolného kvásku, 150g hladké mouky, 10g kukuřičného nebo jiného škrobu (dá se použít jemná bezlepková mouka), špetka soli cca 1g, vanilkové aroma v různé podobě + potravinářské barvivo podle potřeby.

Postup: Studený tuk nakrájejte do mísy a přidejte všechny další ingredience. Pokud použijete vanilku tekutou, netřeba přidávat vodu, pokud použijete práškové či cukrové formy, bude potřeba přidat do max 10g vody. Těsto zpracujte rukama, pořádně promněte tuk se suchými ingrediencemi v míse. Až máte hotovo, vznikne tužší těsto konzistencí podobné lineckému. Nyní můžete barvit. Stačí třeba jen půlku dávky a druhou půlku nechejte bílou. Těsta odložte odpočinout do lednice na hodinu.

Tvarování: Tvarujte vždy 5 kuliček po 4-5g z jedné barvy + 1 kuličku o něco menší v kontrastní barvě jako střed květinky. Kuličky naskládejte velmi blízko sebe (dotýkají se) na plech s pečícím papírem do tvaru kruhu (vznikne kytička), kterou válečkem velmi jemně trošku rozválejte na placato a přilepte kuličku nahoru jako střed a také ji jemně rozplácněte prstem. Váleček trošku pomoučete, ať se nepřilepí na kytičky. Můžete dodělat jemné žilkování květů a středu kytičky třeba párátkem. Nebo nechat bez struktury. Špatně nevypadá ani když středovou kuličku obalíte v bílém sezamu, ale to jen tak pro inspiraci. Kytičky se na plechu nebudou nijak zvětšovat, můžete je skládat celkem blízko sebe.

Pečení: Dále těsto již na plechu nekyne. Proto je dobře ihned rozpálit troubu na 180oC a jakmile je nahřáto, vložte plech s kytičkami a nastavte 12-15 minut. Plech umístíte na středovou příčku trouby.

A máte hotovo. Přeji doboru chuť. TIP: Kytičky jsem pekla pro dcerku do školky, protože jsme se s maminkami ve školce shodly, že klasické sladkosti nejsou vhodné pro dětské zoubky, takže mohou sloužit jako pěkný dárek pro děti ku příležitosti narozenin dítěte 🙂 Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji podle mě každý, i začínající pekař, určitě je vyzkoušejte, dětem se líbí tvar a barvy a nebudou tak chtít další sladkosti z obchodu.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.