České rohlíky
V tomto článku se dočtete, jak na 4 druhy českých rohlíků a postupně si je můžete všechny odzkoušet. Nabídnu klasiku v podobě kynutí s drožďovým omládkem, z žitného kvasu ve zdravější verzi, z lievito madre a bezlepkové. Které pro vás budou ty pravé? My doma upřednostňujeme tu drožďovou klasiku, protože je to nejjednodušší a nejrychlejší verze. To se prostě rozhodnete, že chcete čerstvé rohlíky na večeři a za 2-3 hoďky je máte teplé na stole. Pokud zvolíte kváskovou verzi, musíte si počkat, protože rozkvas kyne přes noc a teprve ráno zpracovávám těsto, takže v tomto případě se oplatí myslet i na kvalitnější mouky než jen tu bílou pšenici, z lievita jsou o něco rychlejší, ale také je to čekání skoro na celý den a bezlepkové jsou také rychlovka, takže je ocení alergici na lepek a musím říci, že chutnají skoro jako ty obyčejné z pšenice. Peču je pro svou malou kamarádku, která nesmí lepek a vždy mě z radosti obejme, že jsem jí přivezla takovou dobrotu 🙂 A kdybyste si chtěli rohlíky ozvláštnit, můžete je posypat sezamem, mákem, kmínem nebo přidat plátek anglické slaniny a sýra.
Malé srovnání
Rohlíky z omládku – prostě klasika, co nezestárne, rychlovka, jemná chuť a velká nadýchanost konečného výrobku. Nicméně z hlediska výživových hodnot nula, ale aspoň v tom nejsou konzervanty a éčka jako z obchodu. Vydrží v pohodě 3 dny opravdu dobré a nedrolivé.
Rohlíky z kvasu – hutnější, lehce nakyslé po kvásku, ale zase vám musí chutnat, takže kyselost upravíte správným nakynutím a kvalitním kváskem. Zde si můžete pohrát se složením muk a zvolit klidně i žito a špaldu a přidat část celozrnné mouky, takže budou výživnější. Také vydrží déle čerstvé. Dlouhá příprava, prakticky den a půl.
Rohlíky z lievito madre – příprava asi na 10-12 hodin, chuťově někde mezi drožďovými a těmi z žitného kvasu, takže jemnou kyselkavost cítit budete, pokud to přeženete s kynutím. Také vydrží krásně čerstvé pár dní a zde také doporučuji použít spíše jen bílou pšeničnou hladkou mouku, ale nabídnu v receptu i verzi s přidáním celozrnky.
Bezlepkové rohlíky – najdete v samostatném článku ZDE.
Po přečtení srovnání jste si vybrali typ, který chcete upéct a nyní se pustíme přímo do receptů. Koho zajímá další srovnání receptů z droží a z kvasu, nakoukne na ebook Droždí nebo Kvas? z mého pera…
České rohlíky z omládku
Omládek: 100g teplé vody, 10g čerstvého droždí, lžička cukru krystal, 125g hladké mouky
Omládek si smíchejte a nechejte nakynout, cca 30 minut v teple, bude asi 3-4 větší.
Těsto: Do vykynutého omládku dále přidejte: 140g teplé vody, lžčku a půl soli, 25g rostlinného oleje, 355g hladké mouky. Smíchejte v míse vařečkou a až to nepůjde, zapracujte rukama a vznikne hutnější těsto, které nyní kyne asi hodinu, opět musí být znatelně větší, nadýchané.
Postup: Poté těsto rozdělte na 10 kuliček o váze 75-80g. Nechejte odpočinout 10 minut a rozválejte na rohlíky – tedy na tenko a srolovat, upravit tvar a dát kynout na plech s pečícím papírem. Pohodlně se vám na standartní plech vejde všech 10. Zde opět kynou max hodinu, opět musí být znatelně větší a nadýchané. Troubu si rozpalte na 210oC (horní dolní ohřev bez dodatečného horkovzduchu) a před pečením rohlíky postříkejte vodou, vložte do trouby na prostřední pozici a pečte 10-12 minut. Toť vše.
Zdravější rohlíky z žitného kvásku
Rozkvas: 150g vody, 150g špaldové mouky, 20g žitného kvásku na vrcholu
Těsto: 40g rostlinného oleje, 150g vody, 2 lžičky soli, 430g hladké mouky nebo mix špalda, žito, hladká mouka – zde je fajn, že si můžete pohrát se složením muk a zvýšit tak výživovou hodnotu rohlíků. Těsto by mělo být středně tuhé, takže výsledná váha mouky se může lehce lišit, protože žito a špalda saje o něco více vody než klasická hladká pšenice, o celozrnkách nemluvě.
Postup: rozkvas si založte předem, cca 10-12 hodin. Do vykynutého rozkvasu pak zamíchejte všechny ingredience a vypracujte tužší, ale hladké těsto. Těsto bude dále v míse kynout asi 2-3 hodiny, kdy jej můžete třeba 1-2x přeložit a kontrolovat tak práci kvásku, pamatujte, že se těsto musí zvětšit a tak v případě práce s kvasem jsou časové údaje pouze orientační, protože kynutí ovlivňuje spousta faktorů. Těsto rozdělte na 10 kuliček a nechejte je 20-30 minut odpočinout. Poté kuličky rozválejte a stočte do rohlíků, tvar lehce válením upravte a odložte kynout na plech s pečícím papírem. Rohlíky budou kynout asi 2 hodiny, musí se znatelně zvětšit, ideálně 2x. Poté pečte v rozpálené troubě 15 minut na 220oC a nezapomeňte je dobře postříkat vodou, kropit můžete i během pečení, budou lesklejší. Pokud je chcete rustikální, můžete do těsta přidat hrst drobnějších libovolných semínek nebo jejich mix. V tomto případě je také vhodné je semínky posypat před pečením.
Rohlíky z lievito madre
Suroviny: 600g hladké mouky, 50g celozrnné pšeničné mouky (nebo jen 650g hladké mouky), 355g vody, 90g zralého lievito madre, 40g oleje, 15g soli
Postup: Připravte si předem potřebné množství vykvašeného LM na vrcholu. Všechny ingredience smíchejte v míse a nechejte přes noc uležet. Nejlépe v teplotě okolo 18oC někde ve spíži. Ráno by mělo být těsto 2-3 x větší a bublinkové. Pokud kynete v teple, dejte těstu přibližně 7-8 hodin. Z těsta si vytvarujte kuličky po 78-80g a vyválejte z nich rohlíky, které nechejte na plechu s pečícím papírem kynout ještě 1-2 hodiny. Pečte postříkané vodou v rozpálené troubě na 220oC 14 minut. Rohlíky jsou výborné posypané mákem nebo sezamem.
Jeden komentář
Kateřina Michálková
Se vší pokorou musím říct, že lepší rohlíky jsem nejedla. Dnes jsem je vyzkoušela s omládkem a výsledek mě přesvědčil, že jiné než tyhle už péct nebudu. Po desítkách vyzkoušených zaručených receptů mohu říct, že ve vašem receptu “ jsem doma“.
Díky za příspěvek a recept, byl mi velikým přínosem.
Pečte dál!