Recepty

Chléb s medvědím česnekem

Aktuálně zde máme jarní sezónu na sběr medvědího česneku ve volné přírodě, kterou jste určitě využili a nasbírali si dost do zásoby zase na celý rok. Něco jsem si nasekala do mrazáku, něco čeká na průběžné zpracování v lednici a ještě jsem si udělala skleničku pesta. Některé krásné lístky jsem si odložila zvlášť, abych s nimi zdobila chleby. Zde uvádím přesný recept a postup si můžete shlédnout na videu na YT, odkaz dole na konci článku.

Recept

Rozkvas: lžíce kvásku (použila jsem LM, může být žitný či jiný), 75g hladké žitné mouky, 75g vody

Těsto: rozkvas + 240g vody, lžíce sladěnky, 400g chlebové pšeničné mouky, 2 hrsti nasekaného medvědího česneku, lžička a půl soli, lžička kmínu.

Postup: Nechejte si vzejít rozkvas a poté do něj přimíchejte zbylé ingredience. Kdo chce, může nechat projít těsto fermentolýzou (bez soli a sůl zamíchat do těsta formou solného roztoku po hodině). Těsto dejte odležet v míse asi hodinu až hodinu a půl a poté stočte bochníček. Před vložením do ošatky ozdobte chléb nahoře celými lístky medvědího česneku, které potřete olivovým olejem. Nyní chléb překlopte do ošatky, jako ve videu. Nechejte vykynout v teple cca 3-4 hodiny nebo jako já přes noc v lednici cca 15-18 hodin. Peču ihned po vyndání z lednice na 250oC 11 minut na vyhřátém plechu ve střední pozici a dopékám dále dalších 37 minut na 190oC.

Krájejte a zdobte mašlí jako dar až po vychladnutí 🙂 Dobrou chuť!

Odkaz na video na you tube: https://www.youtube.com/watch?v=eD-GaWIr8EE

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *