Recepty

Vinohradský kváskový chléb

Tento chléb je vhodný i pro začátečníky, protože díky velkému obsahu pšeničné mouky se vám bude dobře pracovat s těstem a hlavně výsledek bude jistě překvapivě dobrý. Je to taková stálice v našem jídelníčku, protože můj muž i děti mají rádi pšeničné chleby více než ty celožitné, které mám ráda naopak já. Ta pšenice vám vždy vykouzlí krásně nadýchanou střídku a vypouklé bříško chleba, ale naopak co se týče výživových hodnot, tak za celožitnými chleby pokulhává. Ikdyž je to domácí kváskový chléb, je tvořen hladkou bílou moukou bez živin. Ale musím říci, že pšeničné chleby jsou velmi oblíbené, jsou chuťově opravdu velmi atraktivní, protože nejsou tak kyselé. Pro kvašení přímo tohoto chleba bylo použito Lievito Madre Zia Maria. Na instragramu ho hledejte pod hashtagy #kvaskovedobrodruzstvo #lievitoziamaria. A pokud byste chtěli tento 300 let starý kvas ze Sicílie získat, napište mi ve FB skupince Srdce z kvásku a kurzy pečení.

Rozkvas: 75g vody, 75g pšeničné chlebové mouky, lžíce kvásku = 20g.

Těsto: rozkvas + 220g vody, 2 lžičky soli, 45g celozrnné žitné mouky, 350g hladké bílé mouky

Postup: Rozkvas si nechejte pěkně nabublinkovat a poté do něj zamíchejte zbylé ingredience, těsto si nechám v míse odstát hodinu až dvě. Poté těsto změkne, stočím ho do ošatky a dám dále kynout. Přímo tento kousek strávil dva dny v lednici. Můžete ho kynout i v teple cca 4 hodiny v ošatce. Kvásek jsem použila lievito madre, ale klidně použijte žitný kvas.

Chléb jsem pekla na rozpáleném plechu v troubě na střední pozici 11 minut na 250oC a poté dopekla dalších 37 minut na 190oC. Mě se tento postup pečení osdvědčil, ovšem vaše trouba může péct trochu jinak.

Tento chléb je vhodný k namazání a jako přílohový třeba na grilovačku, bude chutnat všem, protože není kyselý, není nijak zvlášť výrazný, protože je ochucen pouze solí a je oblíbený i u dětí.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.