Recepty

Více pšeničný kváskový chléb

Tento chléb je vhodný i pro začátečníky, protože díky velkému obsahu pšeničné mouky se vám bude dobře pracovat s těstem a hlavně výsledek bude jistě překvapivě dobrý. Je to taková stálice v našem jídelníčku, protože můj muž i děti mají rádi pšeničné chleby více než ty celožitné, které mám ráda naopak já. Ta pšenice vám vždy vykouzlí krásně nadýchanou střídku a vypouklé bříško chleba, ale naopak co se týče výživových hodnot, tak za celožitnými chleby pokulhává. Ikdyž je to domácí kváskový chléb, je tvořen hladkou bílou moukou neboli „prázdnými kaloriemi“. Ale musím říci, že pšeničné chleby jsou velmi oblíbené, jsou chuťově opravdu velmi atraktivní, protože nejsou tak kyselé. Pro kvašení přímo tohoto chleba bylo použito Lievito Madre Zia Maria. Na instragramu ho hledejte pod hashtagy #kvaskovedobrodruzstvo #lievitoziamaria. A srdečně zvu do své FB skupinky Srdce z kvásku a kurzy pečení.

Rozkvas: 75g vody, 75g pšeničné chlebové mouky, lžíce kvásku = max 20g.

Těsto: rozkvas + 230g vody, 2 lžičky soli, 40g celozrnné žitné mouky, 360g hladké bílé mouky nebo manitoby

Postup: Rozkvas si nechejte pěkně nabublinkovati, ideálně okolo 8 hodin a poté do něj zamíchejte zbylé ingredience kromě soli, těsto si nechám v míse odstát hodinu. Právě vám v míse proběhla tak zvaná fermentolýza, nyní těsto nasolete buďto rovnou v míse a dobře promíchejte nebo jej roztáhněte na pracovní ploše pomocí vody, nasolte, stočte a vraťte do mísy. Zde těsto kyne něco okolo 3 hodin, záleží na teplotě a síle kvásku, ikdyž proměnných určujících správné nakynutí je hned několik. Když se mi těsto v míse zvedlou alespoň jednou tolik a je plné bublin, stočím ho do ošatky a dám dále kynout. Přímo tento kousek strávil dva dny v lednici. Můžete ho kynout i v teple cca 3-4 hodiny v ošatce. Kvásek jsem použila lievito madre, ale klidně použijte žitný kvas.

Chléb jsem pekla na rozpáleném plechu v troubě na střední pozici 11 minut na 250oC a poté dopekla dalších 37 minut na 190oC. Mě se tento postup pečení osdvědčil, ovšem vaše trouba může péct trochu jinak.

Tento chléb je vhodný k namazání a jako přílohový třeba na grilovačku, bude chutnat všem, protože není kyselý, není nijak zvlášť výrazný, protože je ochucen pouze solí a je oblíbený i u dětí.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *