Recepty

Chléb ve tvaru medvěda

Krásný chléb, který je určen především dětem pro radost. Klidně jej upečte jako dárek na narozeninovou oslavu.

Příprava: doporučuji si udělat těsto na základní pšenično žitný chléb s nízkou hydratací tak 55%, protože potřebujeme pevný bochník z ošatky, aby se těsto neroztékalo, je to jeden a půl dávky. Odložila jsem si tvar dvou oušek, čumáku a nosu. Spoje potírám vodou. Dále budete potřebovat mouku, jemné sítko, mák, žiletku, lžičku a nůžky. Nebojte se střihnout i více, tedy hlouběji, než je ve videu, zabráníte tak praskání chleba. Udělejte si dopředu i šablonu očí z papíru. Vše si nachystejte pod ruku, ať pak při tvorbě medvěda nehledáte některé pomůcky. Chléb se už nijak nestříká vodou, jen ho šoupnu ihned do trouby, klasické teploty s časy., takže prvních 10 minut 250oC a poté dopéct na 190oC dalších 37 minut.

Video s postupem na youtube zde: KLIKNI

Základní pšenično žitný chléb, toto je množství na 1 dávku, na medvěda budete potřebovat 1,5 dávky.

Rozkvas: 75g žitné hladké mouky, 75g vody, lžíce kvásku

Těsto: rozkvas + 100g žitné hladké mouky, 300g pšeničné chlebové mouky, 220g vody, sůl a kmín po lžičce cca 10g

Rozkvas nechte krásně vzejít asi 12 hodin, poté do něj přimíchejte ingredience na těsto, počkejte hodinu. Z jedné dávky stočte kulatý bochník do ošatky a nechejte dobře vykynout. Z půl dávky si předtvořte čumák, a nechejte si kousek těsta na uši a nos. Čumák nechávám kynout v malé misce v utěrce, aby měl kulatý tvar.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.