Recepty

Špaldový chléb se sezamem

Dnešní fit recept bude o celozrnné špaldě, která může směle nahradit v receptech pšenici. Je to stará a původní odrůda dnes již přešlechtěné pšenice. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu klasické pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Ale stále musíte myslet na to, že zdravější je verze celozrnná než ta hladká bílá, a kvůli vysokému obsahu lepku se krásně hodí do všech sladkých i slaných kynutých těst, které by třeba s žitem šly vykouzlit jen horko těžko, právě kvůli tomu lepku. Dnešní recept bude o kynutí ve formě z důvodu, že vám chci ukázat, za jak rychle a jednoduše si můžete pochutnat na kvalitním pečivu.

Předpokládám, že chcete péct rychle, chutně, výživně. Proto si upečete chléb doma a nekupujete jej v obchodě, kde je kvalita nevalná. Nechci shazovat všechno pečivo světa, ale málokdy seženete kvasový celozrnný chléb bez jakýchkoli přídavných „zlepšováků“.

Složení chleba – kvas dle vašeho výběru (použila jsem bezlepkový, protože byl zrovna k dispozici), voda, sezam bílý, celozrnná špalda, sůl.

Časový rozpis – večer před spaním jsem založila rozkvas, ráno byl hotový. Zamíchala jsem těsto, vložila ho do sklenice Weck a nechala zdvojnásobit. Na oběd jsem pekla… Celkový čas 5 minut práce s těstem se vším všudy, kynutí celkově 14-16 hodin ve dvou fázích. Čas se odvíjí od síly kvasu, teploty prostředí i použitých surovin a atmosférických podmínkách.

Recept

Rozkvas: 100g kvasu 1:1. To znamená 50g mouky a 50g vody, lžička kvásku do 10g. Zde můžete zvolit jakýkoli kvas máte doma, čím ho krmíte, to použijte na rozkvas.

Těsto: rozkvas + 200g vody, 15g sezamu, 200g cz špaldy, lžička soli

Postup: Vezměte si lžičku kvásku na vrcholu, přimíchejte ingredience na rozkvas a nechejte dobře vykynout. Do rozkvasu poté zamíchejte ingredience na těsto a ihned vložte do máslem vymazané sklenice Weck. Měli byste vyplnit půlku. Těsto nechte růst, dokud mírně nevyleze nahoru nad sklenici, ale zase by nemělo úplně přetékat. Prostě dvojnásobek objemu. Po vykynutí jej dejte na mřížku do trouby na spodní příčku, aby se vám sklenice pohodlně vešla do trouby. Zapněte na 200oC a nastavte 60 – 70 minut podle toho, jak moc vaše trouba peče. V této sklenici budeme péct od studeného startu trouby. Po upečení ihned chléb vyklopte, aby se nezapařil. Pokud to úplně nejde a místy přilnul ke sklenici, pomozte si dlouhým nožem. Nechejte vychladnout a užívejte si báječnou chu´t pro zdraví 🙂

A pokud se chcete inspirovat dalšími zdravými recepty z kvásku, vstupte do mé FB skupinky Srdce z kvásku a kurzy pečení, kde si vyhledejte označení #fitrecept a můžete se směle vrhnout do mé výzvy pro rok 2022 Zdravé kváskování.

Na instagramu mě najdete pod názvem srdcezkvasku.

Ekotip: Pokud chcete ušetřit čas i energii na pečení v troubě, upečte naráz až šest těchto chlebů a dejte si je zmrazit. Budou stejně dobré i po rozmražení 🙂 A před zmražením je nechejte dobře vychladnout a klidně je rovnou nakrájejte, protože si pak z mrazáku můžete vytahovat po 2-3 kousky na snídani apod. Já to takto dělávám, když vím, že budu mít hektické období, protože manžel má nejraději chleby bílé a nadýchané, děti domácí rohlíčky a já pro změnu celozrnné žitné (i jiné) chleby. Tak abych neustále nestála pouze u plotny, mohu si takto ušetřit čas a napéct si na měsíc dopředu.

Pokud nemáte sklenice Weck, rozpis na různě velké formy najdete u jiného receptu ZDE. Jinak jsem je pořídila jako sadu 6 kusů na internetu.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.