Recepty

Základní žitná cihla, soví akvarel

Skvělý a jednoduchý základní chlebík pro ty, co nemají rádi semínka. Navíc s lehkou hladkou žitnou moukou se dobře pracuje a pokud dodržíte postup, neměla by vás ani zradit. Chlebík by měl mít nadýchanou střídku s pár bublinkami, ovšem neměl by být lepivý, mokrý či s brouskem vespod. Kůrka má být tmavší a křupavá, druhý den už tedy nekřupe, ale trochu změkně.

Rozpis uvedu na dvě různé dávky těsta. Běžnou velikost formy a menší, kterou jsem si pořídila v tescu. Koupila jsem si rovnou čtyři kousky a peču je naráz v troubě, protože po tomto typu chleba je poslední dobou velká poptávka. Ideálně se totiž hodí k různým typům stravování, ať již chcete omezit lepek ( žito jej obsahuje velmi málo ) nebo se chcete stravovat zdravěji a dietněji.

Omluvte stav forem, již nejsou nejmladší a často používané. Občas už zarezly…

Základní velká forma jako na toustový chléb, je to nejběžnější rozměr, délka formy cca 29 cm.

Rozkvas: 125g vody, 125g žitné mouky, lžíce žitného kvasu

Těsto: rozkvas + 520g vody, lžíce medu – lze vynechat, 675-700g žitné hladké mouky, 2 lžičky soli a kmínu, osobně ještě přidávám trochu fenyklu. Rozpětí uvádím, protože každá mouka jinak saje vodu, začněte s menší dávkou a když tak trošku dosypejte.

Postup: Rozkvas nechejte vzejít asi 10-12 hodin. Poté k němu přimíchejte zbytek ingrediencí. Celožitné těsto se obecně nedoporučuje míchat v robotu ( až na vyjímky a speciální recepty ). Stačí jej vařechou dobře promíchat v míse, pouze do spojení tekutiny s moukou. Žito má tu nepěknou vlastnost, že se mícháním může ubít a těsto se zdrcne. Jakmile vymícháte těsto, ihned jej přendejte do živočišným tukem vymazané formy. Použijte máslo nebo sádlo, rostlinný olej není vhodný. Nyní počkejte, až těsto dobře ve formě vykyne. To poznáte tak, že se asi o půlku zvětší. U žita nečekejte, že se zvětší třeba 3x, jako pšenice. A na povrchu uvidíte jakoby cestičky od mravenců s malými prasklinkami, to je moment, kdy chléb ve formě vsadíte do studené trouby na mřížku ve střední pozici, nastavíte horní a dolní ohřev a teplotu 200oC, čas cca 40-45 minut podle potřeby vaší trouby. Po uplynutí času vyndejte chléb z trouby, mřížku posaďte o příčku níž, chléb z formy vyklopte a postavte dnem dolů na mřížku. Takto budete dopékat stále 200oC dalších 20-25 minut, opět dle potřeby trouby a chleba, který musí na poklep vespod dunět. Důležité je chléb krájet až po úplném vychladnutí, aby se vám nezdrcla střídka a neudělal se brousek vespod, na to právě cihly často trpívají. Ale správným pečením se tomu dá předejít. Ideální doba chladnutí je 8-12 hodin na mřížce, ať může chléb větrat i zespod.

Rozpis na menší cihličku, délka formy cca 21,5 cm, kterou peču pro sebe. Má rodina má raději chleby pšeničné a bílé, takže sama bych velkou cihlu nesnědla. Cihly se dají pěkně mrazit a to tak, že si je nakrájíte na plátky a ty zmrazíte a vždy si vytáhnete třeba po 2 plátky, ikdyž můžu říct, že tento typ chleba vydrží jedlý i týden, žito totiž tolik nevysychá.

Rozkvas: 90g vody, 90g žitné hladké mouky, lžíce kvásku

Těsto: rozkvas + 390g vody, 502 – 522g žitné hladké mouky, lžíce medu, lžička a půl soli a kmínu, fenykl.

Postup stejný jako výše.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.