Recepty

Kakaový chléb, co není sladký

Zkoušeli jste někdy sourdough noir? Neboli čokoládový chléb s brusinkami? Mate vzhledem i názvem, ale není sladký. Dá se jíst se vším možným, doporučuji kvalitní šunku nebo sýr, marmeládu i samotné máslo. Je velmi chuťově variabilní a výrazný.

Rozkvas: lžíce kvásku, 75 g vody, 75g hladké mouky

Těsto: rozkvas, 400g hladké mouky, 220g vody, 25g holandského kakaa, 25g sušených brusinek, 30g nasekanýchlískových jader, 70g nasekané vysokoprocentní čokolády (možno vynechat) – klidně 90%, lžička a půl soli

Rozkvas nechejte krásně vzejít, až bude nadýchaný a plný bublinek. k rozkvasu přimíchejte všechny suroviny na těsto a nechte hodinu odpočinout v míse. Poté stočte do ošatky a hlídejte řádné nakynutí. Až bude chléb nakynutý rozpalte troubu na maximum i s plechem na pečení ve střední pozici, vyklopte jej z ošatky na pečící papír a nařízněte po straně nebo podle vaší fantazie, ale takto výrazný chléb nepotřebuje moc velké úpravy. Poté budete péct na 250oC 10 minut a 190oC 38 minut. Opět platí pravidlo, že chléb musí po upečení zespod dunět, aby byl uvnitř řádně propečený.

3 komentáře

  • janatka

    Tak píši jak jsem slíbila. Povedl se, krásně se upekl. Velmi zvláštní chuť po kakau a čokoládě. Jím ho sama, doma jinak nechutná. Vyzkoušela jsem, ochutnala, ale nejsem na takové chutě zvykla, tak nevím jestli si ho ještě někdy upeču. Nebyl jinak vůbec špatný, ale už jsem vyzkoušela od vás i jiné chleby a ty chutnaly více.

    • admin

      Dobrý den, děkuji za hlášení 🙂 Ono je to velmi individuální, komu co chutná. Toto není chléb vyloženě ke každodenní konzumaci, ale spíše pro zpestření jídelníčku, je to něco novího, netradičního, někoho chytne za srdíčko a někdo mu třeba nikdy nepřijde na chuť 🙂 Ať se daří v pečení. Blani

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *