Recepty

Mrkvový chléb ve tvaru věnce z fermentované vody

Pro tento recept jsem použila kvas z fermentované vody z hlohu, šípku a jablka. Jak na fermentovanou vodu (FV) se dozvíte v rubrice Škola kváskování pro začátečníky v hlavním menu.

Na začátku si připravím fermentovanou vodu a z ní žitný kvas.

Rozkvas: 75g žitné hladké mouky, 75g vody, lžíce kvásku z FV

Těsto: rozkvas + 300g chlebové pšenice, 100g hladké špaldy, 220g šťávy z mrkve z odšťavňovače, lžičku soli a fenyklu, který doporučuji trochu nadrtit v hmoždíři, aby se uvolnilo aroma.

Rozkvas necháme vzejít, dokud není jako pěna. Poté do něj zamícháme těsto, necháme v míse hodinu odpočinout a stočíme do ošatky, ovšem ne klasickým způsobem. Z těsta vytvořím dlouhý válec, aby se krásně vešel do ošatky a doprostřed dám pomoučenou užší sklenici, takto bude kynout ve tvaru věnce. Po řádném vykynutí si rozpálím troubu na 250oC i s plechem na střední pozici. Jakmile je trouba nahřátá, vyklopím opatrně bez sklenice věnec na pečící papír, lehce nařežu žiletkou a dám péct na 10 minut, poté snížím teplotu na 190oC a dopékám dalších 37 minut.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *