Recepty

Chlebové růže

Zdál se mi v noci sen o zdobení chleba, ano, už to začíná být profesionální deformace 🙂 Viděla jsem někde foto dortu s růžemi a chtěla to přenést na chléb, no a povedlo se. Vymyslela jsem, jak tam ty růže dostat, nejedná se totiž o povrchové zdobení, nýbrž technika „těsto v těstě“, aby ty růže z povrchu nespadly, jsou dost těžké a velké, nedržely by. Takže vás s touto technikou seznámím blíže.

Připravte si těsto o váze nad 1 kg, stačí 1200 g, nemusí být více. Použila jsem 1 a půl dávky základního receptu, který jsem navíc doplnila kukuřičnou kaší, cca 100g. Kukuřice dodala chlebu krásnou barvu a samotná kaše vytvořila krásně měkkou střídku

Základní recept – jedna dávka: rozkvas: 80g žitné hladké mouky, 80g vody, lžíce kvásku. Těsto: rozkvas + 220g vody, po lžičce a půl kmínu a soli, 100g žitné celozrnné mouky, 300g pšeničné chlebové, 100g kukuřičné kaše. Recept si prosím upravte na požadovanou hmotnost.

Do ošatky jde totiž jedna dávka a čtvrt a čtvrtku si nechejte bokem v chladu, než vám vykyne bochník v ošatce. Velmi důležité je nenechat bochník ani trošku překynout, protože ikdyž budeme pracovat rychle, mohl by se vám bochník před pečením rozjet, tudíž i proto jsem zvolila nižší hydrataci těsta okolo 55-60%, aby byl bochníček pevnější, ona ta kaše ho pak krásně nadnese a nemusíte se obávat hutné střídky.

Před tím, než překlopíte bochník z ošatky na pečící papír si řádně předehřejte troubu na 250oC, připravte si žiletku, trochu mouky, lopatku, váleček a vychlazené odložené těsto. Toto těsto si vyválejte na tenký plát a ideálně skleničkou na víno vykrojte několik koleček, odžibněte trošku těsta, udělejte váleček velikosti článku prstu a na něj nabalujte tak po 4 – 5 koleček těsta, aby vznikly růže a vespod utáhněte. Odložte si je na pomoučený talířek. Ze zbytku těsta vyřízněte nožem ještě pár lístků, stačí 5.

Bochník vyklopte na pečící papír, z boku žiletkou zhluboka nařízněte a řez ještě trochu roztáhněte prsty a do tohoto řezu vložte všechny růžte, lístky dejte na chléb z vrchu kolem růží.

Vložte pomocí lopatky do trouby a pečte klasicky 12 minut 250oC, poté 190oC dalších 38 minut.

A po vychladnutí můžete růže zvýraznit barvou jako já nebo je nechat přírodní. Barvy používám gelové Wilton, jsou bez příchutě. Většinou objednávám na www.sladke-peceni.cz

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *