Matka příroda – chléb malovaný kakaem
Jedná se o bochník se 65% hydratací těsta s podílem celozrnné mouky.
Rozkvas: 75g hladké žitné mouky, 75g vody, lžíce mateřského kvásku
Rozkvas nechejte vzejít při pokokové těplotě cca 10 hodin, dokud není krásně nadýchaný.
Těsto: rozkvas + 300g chlebové pšeničné mouky, 100g celozrnné žitné mouky, 260g vody, lžička soli a kmínu.
Vše smíchejte v míse, nechejte hodinu odpočinout, poté těsto stočte do ošatky a nechejte řádně vykynout. Nechám na vás zda v teple kuchyně nebo zvolíte delší lednicové kynutí. Když je chléb řádně nakynutý, rozehřeju si troubu na 250oC i s plechem na střední příčce. Po nahřátí trouby si vyklopím bochník na pečící papír. Lehce ho pomoučím hladkou moukou a vlasy obličeje naříznu žiletkou, některé tahy jako ofina, některé jako lokny. Poté chléb peču 10 minut. Snížíme teplotu na 190oC a dopékám dalších 37 minut.
Po vychladnutí bochníku namaluji měkkým štetcem obličej a květinky ve vlasech pomocí kakaové vody. Stačí na husto smíchat trošku vody s holandským kakaem (bez cukru, ne granko).
„Časy kynutí a pečení se liší od individuálních paramentrů jako jsou síla kvásku, teplota okolí a druh trouby.“