Recepty

Žitno čirokový kváskový chléb s černuchou

Dnes jsem si pro vás připravila novou kombinaci muk v této oblíbené formě kulatého chleba s přídavkem vynikajícího a opomíjeného koření s názvem Černucha. Má příjemnou mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, muškátovým oříškem, mákem a pepřem a úžasně se hodí právě k ochucení chlebů, kterým dodá vynikající aroma. Je to opomíjené koření, které roste vlastně na každé mezi u nás. Je to semínko rostliny Černucha setá a říká se jí také černý kmín. A kde ji koupit? Ideálně na váhu v bezobalovém obchodě. Můj oblíbený je ve Frenštátě p.R. – Kredenc, kde je velmi milá Paní majitelka.

Co do samotného těsta, čirok je jemná a nevýrazná bezlepková mouka, kupuji ji také v bio kvalitě a chuťově je taková neutrální, takže tady je použití černuchy opravdu žádoucí, ať je chlebík pěkně aromatický. Tento recept si můžete upravit i na bezlepkový vynecháním žita do rozkvasu a použít můžete bezlepkový kvásek a opět čirok. Poměry budou stejné.

A ještě vám dám tip na mou oblíbenou zdravou pomazánku od Lunteru, je to Škvarková, chutná jako pečená cibulka a je zcela rostlinná a bez cholesterolu.

Recept se hodí gramážově do sklenice Weck o objemu 850ml.

Rozkvas: 60g vody, 60g žitné celozrnné mouky, lžičku kvásku

Těsto: 170g vody, 170g bio čirokové mouky jemné (tato je z Alberta), lžička černuchy a kmínu.

Postup: Nejdříve si připravte rozkvas, který nechejte dobře prokvasit okolo 8 hodin. Do něj pak zamíchejte všechny ingredience na těsto. Začínám vodou a koření a poté přidám mouku. V tomto mém chlebu je ještě troška konopného a sezamového semínka. Ale není nutné žádná semínka přidávat. Těsto spojte, bude polotekuté a dejte jej do máslem vymazané sklenice. Pokud tuto sklenici nemáte, a máte jiné formy na chléb, připravte těsta 2x více do menší toustové formy, do té klasické velké klidně čtyřnásobek.

Peču tyto kulaté chleby záměrně, protože jsou malé a opravdu stačí pro 1-2 osoby na pár porcí, takto mám vždy čerstvý chléb a žádné zbytky 🙂

Jakmile těsto ve sklenici vyleze až skoro po okraj (cca 4 hod.), vložte sklenici do studené trouby na střední příčku a zapněte ji na 200oC a nastavte 60-65 minut. Po uplynutí času vyklopte ze sklenice a nechejte vychladnout. Čtete správně, peču od studeného startu trouby, nenahřívám ji dopředu, abych zabránila potrhaní těsta uvnitř velkým nakynutím kvůli tepelnému šoku při vložení do vyhřáté trouby. Nemusíte mít obavy, chléb bude krásně propečený.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *