Recepty

Chléb sourdough noir

Zkoušeli jste někdy sourdough noir? Neboli čokoládový chléb s brusinkami? Mate vzhledem i názvem, ale není sladký. Dá se jíst se vším možným, doporučuji kvalitní šunku nebo sýr, marmeládu i samotné máslo. Je velmi chuťově variabilní a výrazný.

Rozkvas: lžíce kvásku, 75 g vody, 75g hladké mouky

Těsto: rozkvas, 400g hladké mouky, 220g vody, 25g holandského kakaa, 25g sušených brusinek, 30g nasekanýchlískových jader, 70g nasekané vysokoprocentní čokolády, klidně 90%, lžička a půl soli

Rozkvas nechejte krásně vzejít, až bude nadýchaný a plný bublinek. k rozkvasu přimíchejte všechny suroviny na těsto a nechte hodinu odpočinout v míse. Poté stočte do ošatky a hlídejte řádné nakynutí. Až bude chléb nakynutý rozpalte troubu na maximum i s plechem na pečení ve střední pozici, vyklopte jej z ošatky na pečící papír a nařízněte po straně nebo podle vaší fantazie, ale takto výrazný chléb nepotřebuje moc velké úpravy. Poté budete péct na 250oC 10 minut a 190oC 38 minut. Opět platí pravidlo, že chléb musí po upečení zespod dunět, aby byl uvnitř řádně propečený.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.