Recepty

Žitný chléb Moskva

Klasická oblíbená cihlička, podle mě určitě nejzdravější chléb. Je celozrnný a celožitný, se semínky a vločkami. A kupodivu ho mají hodně rádi spíš pánové než dámy.

Uvádím množství na velkou formu na toustový chléb.

Rozkvas: 125g vody, 125g celozrrné jemné žitné mouky, lžíce žitného kvásku

Těsto: rozkvas + 520g vody, lžíce medu, 250g žitných vloček, 50g slunečnicového semínka, 375 – 400g celozrnné jemné mouky, 2 lžičky soli

Rozkvas nechejte krásně vzejít v teple cca 10 hodin. Použijte celozrnnou jemně mletou mouku, ta hrubá až skoro graham je na tento recept nevhodná. Do rozkvasu přimíchejte všechny ingredience a začněte s nižší dávkou mouky, pokud se vám bude zdát těsto příliš lepivé a vodnaté, ještě trošku přidejte, ale maximálně uvedenou dávku, protože každá celozrnná mouka saje trošku jinak. Těsto nemíchejte v robotu, tam žito nepatří, ubilo by se a výsledek by byl poněkud lepivý a mokrý. Žito hněteme pouze vařechou v míse a chvíli do spojení všech surovin. Poté těsto vyklopíme do máslem vymazané formy a uhladíme mokrou rukou. Použijte pouze živočišný tuk k vymazání formy, olej se vám vždy přilepí a cihlu budete nožem vyškrabávat z formy. Jakmile těsto nakyne, nedoporučuji lednicové kynutí, ale pouze v teple kuchyně cca 4 hodinky, vložte chéb ve formě do studené trouby na střední pozici na mřížku a zapněte ji na 200oC a nastavte 45 minut. Po uplynutí doby nechejte stále teplotu 200oC, chléb vyklopte z formy a postavte na mřížku a zároveň snižte pozici o něco níže, aby se dno krásně dopeklo. Takto budete péct ještě 20-22 minut. Dno musí po upečení dunět. Cihlu prosím krájejte až po úplném vychladnutí, jinak se střídka srazí.

2 komentáře

  • Eva

    Dobrý den. Dneska jsem pekla Moskvu, podle Vašeho receptu a kváskový chléb úplně poprvé. Kvásek jsem dostala-žitný a v teple jsem ho nejdříve dvakrát přikrmila a pak dala do rozkvasu. Mouku jsem použila žitnou chlebovou a žitnou celozrnnou, žitné vločky jsem nahradila ovesnými a med čekankovým sirupem. Rozkvas i těsto vykynuly asi o polovinu objemu. Těsto se mi zdálo hodně tuhé, tak jsem trochu přidala vody, jinak jsem se držela receptu i postupu. Možná jen těsto čekalo na troubu o chvíli déle, protože nám vypadla elektrika-cca půl hodiny. Po upečení jsem nechala chlebík vychladnout na mřížce v chladnu. Chleba nám chutná, určitě ho budu péct pravidelně, jen mi připadá takový těžší,lepivý a hutný ( což je asi u celožitného normální), je v něm málo „bublinek“ a ve spodní části je malinko brousek. Je možné, že byl kvásek slabý? Nebo celozrnná mouka moc hrubá?
    Nemám žádné zkušenosti a rozhodně nečekám, že první chleba bude skvělý, ale prosím o radu, čeho se příště vyvarovat. Díky a kvásku zdar. Eva

    • admin

      Dobrý den, jsem ráda, že podle mě pečete. Celozrnné žito bude vždy trochu hutnější, ale samozřejmě v mezích. Brousek dole je způsoben zřejmě nedopečením, stejně tak i vlhká střídá, prodluzte pečení bez formy na spodní příčce o 10 minut. V záložce rady pro kvaskujici začátečníky najdete článek jak na žito, určitě vám osvětlí problematiku právě žitného pečení. Pěkný den Blani ❤️

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.