Recepty

Chléb šumava

Chléb šumava je takový typicky český pšeničnožitný chléb s kmínem. Je bez rozkvasu, ale ne tak úplně jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Potřebujete mít silný a zdravý kvas, zkoušela jsem upéct šumavu s žitným kvasem a s lievito madre a výsledky byly úplně stejné, jak vzhledově, tak chuťově. Ale podmínkou je ten silný kvas.

Recept: 150g žitné mouky, 300g pšeničné mouky, 320g vody, lžíce kvásku, 2 lžičky soli a kmínu

Postup: Všechny ingredience smíchejte do lepivějšího a tekutějšího těsta, které nechejte v míse zrát okolo 10-12 hodin v závisloti na okolní teplotě. Těsto se musí viditelně ideálně 3x zvětšit a být nadýchané. Poté jej můžete stočit do ošatky, kde bude kynout ještě asi 2 hodiny v teple. Šumavu pečte klasicky na 250oC 10 minut, poté dopékejte na 190oC asi 38 minut.

U tohoto receptu si dejte pozor na nedokynutí v míse a naopak na překynutí v ošatce, i 2 hodiny mohou být více než jste potřebovali, proto doporučuji Šumavu opravdu hlídat a nikam neodbíhat. Šumava se také hodí na lednicové kynutí, které vás zachrání, když už si odběhnout potřebujete.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.