Recepty

Kvasový Fougasse

Fougasse je takové francouzské pečivo alá bageta nebo ciabatta, ale oplývá krásnou kůrkou po všech svých záhybech, takže si přijdou na své milovníci krásné kůrky. Střídka je jemně žvýkavá, ale měkká plná velkých bublinek. Pekla jsem kvasovou verzi, ale pokud byste chtěli udělat tu drožďovou, doporučuji založit těsto s prefermentem, abyste dosáhli stejných bublin ve střídce.

Fougasse se pečou z těsta třeba bagetového, upravila jsem si recept z kvasových baget, snížila jsem trošku hydrataci a v celém receptu je jen bílá pšeničná hladká mouka, voda a sůl. Z této dávky vytvoříte čtyři listy.

Rozkvas: Rozmnožte si své lievito madre na množství 300g. V pohodě dávám 150g hladké mouky, 130g vody a 20g LM. Jinak své LM krmím polohrubou moukou, protože se s ní lépe pracuje. Jakmile bude na vrcholu, přidejte další ingredience.

Těsto: 620g hladké mouky, 400g vody, 18g soli. Opět nechte pořádně prokvasit, až se těsto 3x zvětší v míse, za občasného překládání.

Poté tvarujte už na pečícím papíře na plechu list. Odkrojila jsem si čtvrtinu těsta, lehounce tvarovala list či srdce a na papíře vykrájela několik zářezů kolečkem na pizzu, použijte klidně žiletku nebo rádýlko. Trošku ty dírky roztáhněte pomoučenými prsty. Snažte se těsto tvarovat jen jemně, s citem, chcete si zachovat bublinky ve střídce. Poté rozpálím troubu na 250oC a jakmile je nahřátá, vložím plech a peču cca 15 minut dozlatova, teplotu nesnižuji. Na plech se vejdou dva listy fougasse.

Vzhledem k tomu, že jsem tyto vrabce z kvasu tvořila ze zbytku tohoto těsta na fougasse, tak zde přidám i foto, komentář myslím netřeba.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.