Recepty

Pizza

Pizzu kvasím lievito madre a ne žitným kváskem, přijde mi to chuťově vyváženější při použití obyčejné hladké mouky. Výhodou těsta je jeho možnost jej i několik dní skladovat v lednici a bude pořád báječné.

Těsto: 60g LM, 500g hladké mouky, 370g vody, 15g olivového oleje, 10g soli

Nejprve si namnožte své LM na potřebné množství 60g a nechejte ho řádně vyzrát, dokud nezvětší svůj objem a nebude pěkně nadýchané. Teprve poté zamíchejte těsto, které dejte zrát do chladu lednice alespoň 24 hodin, ale také až 5 dní. Těsto vám vystačí na 5 tenkých pizz. Vyzrálé těsto si rozdělte na kuličky, nechejte je chvilku odpočinout na vále, poté pěstí udělejte do kuliček důlek, zase nechejte odpočinout. Nyní je na čase vyzkoušet si profi pizzařskou práci a to roztažení těsta na požadovanou velikost. Netrapte se krásným kruhem, jen roztahujte pomalu střed do stran, zachovejte přitom vyšší okraje. Tloušťka okrajů i středu zavisí na tom, jaký typ pizzy máte raději, jestli tlustý podklad nebo tenký jako papír. Krásně vypadá nepravidelný tvar, je to takové domácí a rustikální. Je velmi důležité na těsto nespěchat a nechat jej ve všech fázích tvarování odpočinout alespoň po půlhodince, pomůže vám to k jednoduššímu tvarování, protože těsto neustále kyne a pracuje. Nevyzrálé těsto se tvaruje špatně, pořád se vrací do středu. Jakmile budete mít hotový tvar, přichystejte si plech na pečení s papírem a papír posypejte krupicí. Teprve na něj dejte pizzu, kterou budete zdobit. Doporučuji rajčatový základ – sekaná rajčata v plechovce, tekutý protlak v tetrapaku či domácí zavařený protlak. Poté zdobte čímkoli máte rádi, prvně sýr a až poté další ingredience jako uzeniny, šunky, listový špenát, tuňák, ančovičky, cibule… Pizzu nyní už nemusíte nechávat dále kynout, můžete ihned péct a to ve vyhřáté troubě jak jen vám to dovolí rozhicovat na maximum a po krátkou dobu, jen 10 minut i méně. Okraje pizzy by měly být lehce připálené a zlatavé. Pečte na nižší příčku, chcete mít těsto dobře upečené a suroviny nahoře nespálené.

Přeji doboru chuť!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.