Recepty

Bochník zdobený srdíčky

Skvělá kombinace pšenice a celozrnného žita pro začátečníky s jednoduchým základním zdobením moukou.

Rozkvas: 75g hladké žitné mouky, 75g vody, lžíce kvásku

Rozkvas necháme vzejít cca 10 hodin v teple, dokud není pěnový a nadýchaný.

Těsto: rozkvas + 300g pšeničné chlebové mouky, 100 g celozrnné jemné žitné mouky, 220 g vody, po lžičce soli a kmínu.

K rozkvasu přidáme ingredience na těsto, řádně promícháme a necháme hodinku odpočívat. Všimněte si změny konzistence těsta na začátku a po hodině, kvásek krásně funguje a s těstem se dá dobře pracovat. Bochník stočíme do ošatky. Nyní si poklidně kyne při pokojové teplotě cca 3 hodinky nebo třeba přes noc v lednici, kde bude mít více času, aby vytvořil krásnou střídku. Když máme bochník vykynutý, nahřejeme troubu na 250oC i s plechem na střední příčce. Trouba je nahřátá, můžeme tedy bochník překlopit z ošatky na pečící papír, jemně potřít vodou, přiložit plastovou šablonku se srdíčky a posypat přes jemné sítko hladkou moukou. Chléb nařežeme žiletkou pouze jedním hlubokým řezem do strany. Nyní jej budeme péct 10 minut a poté stáhneme teplotu na 190oC a dopékáme cca 37 minut.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.