Recepty

Kvásek na grilu + recepty

A tady se mnoho z vás zastaví a pomyslí, že se mi ten kvásek už dostal nejen do krve, ale i do mozkových buněk… 🙂 Nicméně vám dokážu opak a nejen to. Překvapím vás pestrým menu na vaší další grilovačku, kde se blýsnete jako profíci. Neotřelé menu, kvalitní suroviny a maximální chuťový zážitek.

Každoročně pořádám pro své přátele kváskovou grilovačku, kterou i vysílám online. Záznam najdete v mé FB skupince Srdce z kvásku a kurzy pečení zde. Takže máte možnost shlédnout všechny recepty od A do Z v reálném čase a ne jen popisek k receptu a fotky.

Jaké bylo Menu?

  • První předkrm: grilovaný cibulový kváskový chléb s parenicou, slaninovým chipsem a brusinkovou omáčkou
  • Druhý předkrm: Mini burgery z lievita madre s krůtím masem
  • Hlavní chod: Kváskové pity s pljeskavicou a ajvarem
  • Dezert: Flambované pomerančové palačinky

A co na tento zážitek řekla třeba má kamarádka Boženka?

Použít při grilování kváskové pečivo jako hlavní ingredienci by mě ve snu nenapadlo, o to větší bylo překvapení z dokonalé harmonie chutí a bleskurychlé přípravy. Ještě jednou moc děkujeme za pozvání a úžasný gastronomický zážitek 🥰

Takže vás nebudu napínat a jdeme rovnou na přípravu prvního chodu!

Grilovaný cibulový chléb

Na chléb si připravte rozkvas: 75g vody, 75g žitné chlebové mouky, lžíci kvásku

Dále těsto: rozkvas + 250g vody nebo napůl s pivem, 400g chlebové pšeničné mouky, 2 hrsti sušené smažené cibulky, lžíci kmínu a lžičku a půl soli.

Postup: Smíchejte ingredience na rozkvas a nechejte ho dobře vyzrát. K němu poté zamíchejte vodu a mouku a nechejte projít hodinovou fermentolýzou. Poté jej na mokré podložce roztáhněte, nakořeňte a přidejte cibuli. Prohněťte a odložte ještě na 2 hodiny zrát do mísy. Poté jej stočte do ošatky a vykyňte. Pečte s rozpálené troubě třeba v hrnci na 250oC 20 minut a poté 22 minut bez poklopu na 190oC.

Další skvělé chlebové speciály najdete v mém ebooku Nejoblíbenější kváskové chleby

Takto připravený chléb nechejte vychladnout, nakrájejte na krajíce. Na grilovaný chléb, jednu porci, budete dále potřebovat: jeden velký krajíc, který překrojíte na půl, pár plátků sýra parenica nebo odštěpek, 2 plátky anglické slaniny a trošku brusinkové omáčky. Na gril dejte nejprve slaninu, které dobře osmažte do křupava a dejte bokem. Dále pak na tomto tuku ogrilujte krátce chléb, obraťte, naskládejte na něj sýr a slaninu, přidejte druhý plátek chleba a obraťte, ať máte chléb ogrilovaný ze všech stran. Grilujte velmi opatrně na slabém plameni, ať není chléb černý a sýr se rozteče. Dejte na talíř, pokapejte brusinkovou omáčkou a můžete na ozdobu přidat třeba trošku rukoly a polníčku.

Mini burgery

Tyto mini burgery jsou opravdu mini bulky, aby se hodily jako předkrm, ale recept můžete využít i jako hlavní chod. Stačí udělat bulky standardní velikosti. Ale děti zbožňují ty malé 🙂

Na kváskové bulky si připravte: 680g hladké mouky, 200g vody, 150g mléka, 90g zralého lievito madre, 2 lžíce másla, 10-15g soli

Postup: Několik hodin předem si namnožte své LM na potřebné množství, může to trvat okolo 8 hodin. Pokud jej nemáte, použijte lžičku žitného kvasu se 45g hladké mouky a stejně vody. K vyzrálému kvasu přidejte nejprve tekuté ingredience, dobře prošlehejte metličkou a poté přidejte suché ingredience. Vytvořte příjemné těsto, které nyní bude dále zrát v míse, dokud se nezdvojnásobí. Poté z těsta tvarujte 12 stejných kuliček, uložte je na pečící papír na plech, jemně připlácněte rukou a nechejte opět kynout, dokud se nezvětší. Troubu si rozpalte na 230oC, bulky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Dejte je péct do vyhřáté trouby na 10 minut, poté teplotu stáhněte na 200oC a dopékejte dozlatova.

Hamburgery můžete připravit z kvasu nebo z droždí, jak na to, se dozvíte v ebooku Droždí nebo kvas?

Hamburgery: Připravila jsem si mleté krůtí maso, které jsem si okořenila a osolila, uplácala z něj malé hamburgery, které jsem si ogrilovala na grilu. Používám teflonovou podložku, přes kterou mi ani nic menšího nepropadne mřížkou. Poté si rozřízněte housky, krátce opečte z vnitřní strany na tuku z masa a naplňte hamburgery, listem salátu, kolečkem rajčete, kyselou okurkou a cibulí a zakápněte dresingem z medu, hořčiče a olivového oleje, trošku osolte a rozšlehejte vidličkou. Poměr 1:1:2. Můžete ozdobit na talíři salátem coleslaw.

Kvásková pita

Rozkvas: 100g vody, 100g chlebové pšeničné mouky, lžíce kvásku

Těsto: 200g vody, 2 lžíce olivového oleje, 400g chlebové pšeničné mouky, lžička soli.

Postup: nechejte si dobře vzejít rozkvas a do něj zamíchejte všechny další ingredience na těsto. Bude takové lepivější. Nechejte ho v míse zdvojnásobit. Poté z těsta vytvarujte 4 koule, které rozválejte válečkem na půl centimetru hrubou placku. Tento údaj je důležitý, placky by neměly být tenčí ani hrubší. Uložte po dvě placky na plech s pečícím papírem. Rozpalte troubu. Placky kynou po dobu rozpálení trouby na maximum nebo 250oC. Pity peču cca 7-8 minut, neobrací se na plechu. Během pečení se nafouknout a uvnitř se vytvoří kapsa k naplnění.

Pitu jsem rozřízla na půl a vznikly mi dvě kapsy. Plnila jsem pljeskavicou, což je směs mletých mas okořená libečkem, česnekem a svazkem jarní cibulky. Měla jsem mix vepřového s hovězím. Originál receptu uvádí ještě jehněčí, ale to jsem nesehnala… Z masa vytvořím větší placky, které z obou stran ogriluji. Poté vložím do pity, doplním nakrájeným salátem, cibulí a ajvarem – což je omáčka z lilku, paprik a rajčat.

Flambované palačinky

Určitě se toho nebojte a zkuste to. Dopředu si můžete nasmažit palačinky a poté je před zraky hostů pěkně zapálit v pánvi na grilu, bude to chtít kapku silného alkoholu.

Těstíčko na palačinky cca 4 porce: 1 vejce, 2 lžíce kvasu, mléko a trošku polohrubé mouky v případě potřeby, špetka soli.

Postup: všechny ingredience si vyšlehám v míse a smažím na trošce oleje na pánvi.

Na flambování si dále připravte: větší pánev, panáka silného alkoholu nad 40%, 2 pomeranče nakrájené na kostičky, šťávu ze 2 pomerančů, 30g másla a 30g cukru krupice nebo krystal.

Další inspiraci, co s odloženým kvasem z krmení, najdete v mém ebooku Zbytkový kvas na plotně i v troubě.

Do pánve dejte máslo, cukr, nechejte chvilku rozpustit a přidejte pomeranče a džus, promíchejte. Naskládejte do omáčky palačinky, pořádně je v ní omočte a poskládejte na trojúhelníky. Takto uděláte určitě 4 naráz na jedné pánvi. Zapalte alkohol ve štamprli a vlejte hořící do omáčky. Nechejte plamen dohasnout, stáhněte z grilu a podávejte se spoustou té vynikající omáčky. Věřte mi, že u nás hosté vylízali talíře 🙂

Přeji vám doboru chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *