
Kulatý chléb z výražky a amarantu
Ležel mi doma pytlík amarantové mouky. Tak co s ním, že? V mém případě chléb, co jiného. A že mi tu leží pytlík výražky, tak jsem si říkala, jak to bude chutnat a výsledek mě mile překvapil a nejen mě, i dalším členům rodiny velmi chutnal. Chléb je lehký, nadýchaný, chuťově jemný a velmi příjemný a v kombinaci s dýňovým semínek prostě k sežrání. Obsahuje velmi málo lepku a tak je i lehce stravitelný. Pustíte se do něj také?



Recept: Na rozkvas si připravte 50g žitné mouky, 50g vody a 10g vašeho žitného kvásku na vrcholu. Smíchejte a nechte dobře vyzrát. K rozkvasu přidejte 170g vody a stejné množství mouky půl na půl amarant a žitnou výražku. Přidejte lžičku soli, lžičku drceného kmínu a velkou hrst dýňového semínka.
Postup: Skleněnou formu Weck o objemu 850ml vymažte dobře máslem a ihned do ní vložte zamíchané těsto. Bude toho asi půlka sklenice a vy nyní budete čekat, dokud nebude ta sklenice plná, cca 4 hodiny v teple. Teprve potom ji vložte do trouby, kterou dopředu nenahřívejte. Až po vložení chleba ji zapněte na dolní a horní ohřev, nastavte 200oC a časovač na hodinu. Po uplynutí této doby je chléb upečený a ihned po upečení jej vyklopte ze sklenice. Pokud se chléb někde přichytil ke stěně sklenice, pomozte si dlouhým nožem, ale nikdy se mi nestalo, že by nešel chléb dobře vyklopit.
Dobrou chuť, přátelé kvásku 🙂


2 komentáře
Jana
Krásny deň. Mám otázku k múke – má tam byť 85g amarant a 85g vyrážka? Pochopila som to správne?
Moc ďakujem
admin
Ano, pochopila jste to správně. Doporučuji půl na půl nebo klidně vlastní poměr muk.