Recepty

Mini bagetky s lievito madre

Mini bagetky jsou skvělé nejen na snídani, ještě teplé, vynikající. Jsem prostě labužník 🙂 Navíc mohu říct, že jsou velmi rychlé, tedy na kvas oběcně, a také nenáročné na přípravu. Určitě je vyzkoušejte. Tyto jsou z lievito madre, ale v repertoáru mám i z droždí, jejich srovnání a další recepty kynuté oběma způsoby najdete v mé ebooku Kvas nebo Droždí dostupném v sekci Ebooky ke stažení.

Recept:

Večer si zamíchám těsto v míse z 250g vykvašeného lievito madre, 400g studené vody, 550g hladké mouky a 60g celozrnné žitné mouky. Nechám projít fermentolýzu asi hodinu a poté dosolím slanou vodou, cca max 40ml s 18g rozpuštěné soli, sůl nemusí být úplně rozpuštěná, ona se do těsta dobře zapracuje. A překládám a překládám, dokud není těsto dobře vymíchané a pružné, nesmí být vodnaté. Na noc dám odpočinout do chladnější spíže, kde do rána zvětší svůj objem asi 3x. Pokud máte mísu průhlednout, uvidíte v ní spoustu velkých bublin.

Ráno si z těsta vykoulím 8 bagetek a uložím je na bagetový plech s pečícím papírem. Bagetky koulím neboli stáčím jako chléb do ošatky a rohy mírně rozválím. Odložím na hodinu do lednice. Rozpálím troubu na 230oC a peču dozlatova, určitě aspoň takových 25 minut.

Nechávám vychladnout na mřížce.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.