Recepty

Dýňový chléb ve tvaru dýně

Když dýně, tak dýně tvarem i chutí. A to přijde vhod v době dýňové sezóny, když už nevíte, kam tu dýni vrazit, protože jste vypěstovali několik gigantů a hokaidó k tomu.

Vtip při tomto tvarování spočívá v tom, že ten provázek uvážete kolem chleba až těsně před vložením do trouby. Mnoho lidí dělá tu chybu, že dají těsto s provázkem kynout už do ošatky, provázek se do těsta zakyne a je po srandě. Už prostě krájíte chléb i s provázkem.

dýně s bílým a oranžovým posypem

Recept na dýňový chléb:

Je mnoho receptů na dýňový chléb z dýně pečené nebo vařené. Pokud uděláte z dýně pyré, bude rozbředlé, vodnaté a těsto bude velmi lepivé a výsledek je nejasný. Tak jsem si vytvořila vlastní metodu jak dýni do chleba dostat a přitom bylo těsto krásně vláčné a dalo se s ním dobře pracovat.

Jsem vášnivý odšťavňovač všeho ovozelu, co kde roste, občas si dávám i pár dní pouze na těchto šťávách, protože to tělo krásně detoxikuje a pročistí.

Takže budete potřebovat kus čerstvé dýně bez slupky a dále:

Rozkvas:
• 75g žitné chlebové mouky
• 75g vody
• lžíce kvásku
Těsto:
• 230g dýňové šťávy
• hrst dýňové drti ( odpad z odšťavnění )
• 400g chlebové pšenice
• hrst dýňového semínka
• lžička anýzu
• lžička kmínu
• lžička a půl soli
Postup:
Rozkvas necháme vykynout přibližně 12 hodin. Potřebujeme si dopředu odšťavnit čerstvou dužinu z dýně v odšťavňovači. Tu přidáme k rozkvasu spolu s dalším ingrediencemi. Anýz a kmín doporučuji roztlouct v hmoždíři. Těsto necháme odpočinout asi 1 – 2 hodiny a mezitím občas v míse přeložíme. Z těsta vytvarujeme bochník a vložíme jej do ošatky, kde čekáme na správné vykynutí. Troubu rozpálíme klasicky na 250oC a chléb v ní pečeme 10 minut, poté dopékáme na 200oC dalších asi 35-40 minut dozlatova a spodek musí opět dunět.

Tvarování chleba před pečením:

Nachystejte si potravinářský provázek z přírodního materiálu a bez barvy, používám lněný. Nastříhám si 4 stejně dlouhé provázky, uprostřed je svážu na uzlík. Položím na pečící papír, provázky roztáhnu a ony vytvoří 8 dílků, položím chléb a uvážu, ale ne moc těsně, chléb ještě v troubě poroste, tak ať se vám nezapečou provázky do těsta. Trošku poupravím rozestupy, aby byly pravidelné. Nyní můžete zdobit jemným nařezáním, eventuelně oranžovým posypem a nahoru doprostřed zapíchněte kousek skořice jako šťopku a dejte péct. Po upečení provázek sundejte a voalá, máte krásnou dýni.

Jak na barevný posyp či přesné tvarování se dozvíte v mém kurzu „Umělecké zdobení chleba“, který je dostupný v sekci Nabídka kurzů a konzultací v hlavním menu.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.