Recepty

Kulatý žitný chléb Weck

Určitě tento nový trend vyzkoušejte, musím říct, že se v těchto sklenicích peče dobře a navíc chléb je dost malý, tudíž vydrží čerstvý až do samého konce, je to taková dámská jednoporcovka na 3 dny akorát.

Více inspirace a videí najdete v mé FB skupince o kváskování Srdce z kvásku.

Sklenice má obsah 850ml a jde zakoupit sada samotných sklenic, s víčkem, s gumičkou a úchytkami – koupila jsem komplet sadu a byl to výborný nápad, protože po upečení (a vychladnutí) v tom můžete chléb rovnou skladovat. Tato sklenice zvládne 450 g těsta.

Rozkvas: 45g žitné chlebové mouky, 45g vody, max 10g žitného kvasu

Těsto: 165g vody, 110g žitné chlebové mouky, 110g žitné výražky, 8g soli, kdo chce přidá kmín, chlebové koření, semínka…

Postup: Zamíchejte rozkvas, do kterého jste použili kvásek na vrcholu. Jakmile bude rozkvas hotový, zamíchejte do něj všechny ingredience na těsto, zlehka vymíchejte v míse vařečkou do spojení tekutiny s moukou. Sklenici vymažte máslem a vložte do ní těsto. Měli byste naplnit polovinu sklenice. Nechejte těsto zrát, dokud nenaplní sklenici až po okraj, ale pozor, ať vám těsto nevyteče ze sklenice. Nechávám kynout pod víčkem, peču už ovšem bez něj. Do trouby dám mřížku na nejnižší příčku, postavím na ni sklenici a teprve teď zapnu troubu na 200oC a nastavím hodinu času. Tak zvané pečení od studeného startu. Peču takto všechny žitné chleby, aby při pečení nezažily teplotní počáteční šok a neodtrhla se uvnitř střídka. Pozvolné propékání mu rozhodně neublíží.

Jeden komentář

  • Tatiana Hošťálková

    Tento chleba je vynikající. Jako první jsem ho upekla kamarádce-byla nadšená a chce další. Nejlepší žitný chlebík a s nejmíň crcáním. Díky za recept.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *