![](https://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/07/295502366_1129099244631978_4990186405884713858_n-1140x855.jpg)
New Yorské Bagely
Velmi zajímavý drtuh pečiva, který je náročnější na přípravu, protože se nejdříve vaří a potom až peče. Proto je tak krásně vláčné a trošku žvýkavé. Klasický Američan si dá Bagel s čerstvým sýrem, uzeným lososem a koprem. Ale pokud je neposypete hrubozrnou solí, jsou vhodné ke konzumaci na sladko i na slano.
Suroviny: 100g rozkvasu na vrcholu – použila jsem žitný celozrnný, 300g vody, 450g hladké mouky, 2 lžičky soli a 3 lžíce cukru krupice nebo krystal
Postup: Nejdříve si připravte rozkvas na vrcholu – 50g vody, 50g mouky a lžička kvásku. Do něj zamíchejte vodu, sůl a cukr – prošlehejte. Zamíchejte mouku a těsto přendejte na kuchyňskou desku, kde je hněťte rukama, dokud není vláčné a nelepí. Můžete hodně podsypávat moukou. Těsto dejte zpět do mísy, kde kyne 5-6 hodin. Poté jej rozdělte na 8x 112g těsta, nechejte max 15 minut odpočinout a tvarujte bagely. Nechejte vykynout hodinu na pomoučené ploše. Před koncem kynutí dejte vařit vodu oslazenou 3 lžícemi cukru. Vařte 1-2 minuty z každé strany. Mezitím si rozehřejte troubu na 200oC. Uložte na mřížku, nechejte okapat. Přendejte na plech s pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Můžete posypat semínky a hrubozrnou solí nebo nechat přírodní. Vložte do rozpálené trouby a pečte 25 minut dozlatova.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/07/bagely.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/07/295850142_1340948052981724_8792219305742426492_n.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/07/295455141_730346351377118_5000045795146346057_n.jpg)
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/07/296140558_604911364312712_180922929943522978_n-770x1024.jpg)
![](https://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/07/Jak-na-vyrobu-fermentovane-vody-1-e1659178824629-75x75.jpg)
![](https://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/07/295560895_1124720045055704_2038703757296160281_n-e1658950092169-75x75.jpg)
2 komentáře
Markéta
Dobrý den, rozkvas na vrcholu – to je myšleno tak, že prvně udělat rozkvas klasika přes noc a pak pokračovat?
Díky
admin
Zdravím, může být přes noc a potom dále pokračujete podle receptu. Každému kvásek pracuje různě rychle, takže nepíšu vyloženě „přes noc“. Prostě jak je na svém vrcholu. 🙂