Kváskový blog

Jak uchovávat kvásek na dlouhou dobu + video

Velmi ráda vám dám své tipy jak na uchovávání kvásku přes období letních dovolených. Odjíždíte pryč na 14 a více dní? Máte celkem 4 možnosti, jak si svůj kvásek uchovat, aby vám neodešel do věčných lovišť. Na toto téma se často ptáte v mé pekařské skupince na Fb Srdce z kvásku a kurzy pečení, ale i v soukromých zprávách, takže zde máte mé rady.

  • Uložte jej do lednice – Nakrmte si svůj kvásek na velmi husto, až na konzistenci drobenky. Takto vydrží v pohodě 14 dní a více. Z drobenky uplácejte kuličku jako od hovnivála, uložte do skleničky s víčkem a dejte do lednice. Poté vás čeká párdenní omlazovací proces. Kuličku rozmočte, stačí kousek, dokrmte a poté už jen krmte obvyklým způsobem.
  • Odevzdejte jej na krmení třeba tchyni 🙂 Ať se činí a kvásek vám udržuje v perfektní kondici.
  • Ehmm, ehmm, jestli jste kváskoví blázni – vezměte si jej sebou i s pytlíkem mouky a užijte si… dovolenou 🙂
  • Nasušte si jej do zásoby a poté přiveďte k životu. Rozetřete řidší kvásek NA VRCHOLU na pečící papír na tenkou vrstvu a nechejte jej usušit na teplém místě, nikoliv však na přímém slunci. Poté jej nalámejte a zavřete do čisté sterilní sklenice, kterou zavřete víčkem. Sklenici uložte třeba do spíže na chladné tmavé místo. Po návratu rozlámaný kvásek rozmočte ve vodě a několikrát klasicky dokrmte. Na poprvé přidejte trochu mouky, nechejte ho nabublinkovat a poté už krmte běžně – odebrat, dokrmit vodou a mouku. Takto opakujte 2x denně, dokud se nerozbublá naplno a nebude zase opět ve skvělé formě.
sušení kvásku

Tak kterou variantu si vyberete? Natočila jsem vám k tomu celý tutoriál.

2 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *