Recepty

Eko chléb pro lesany

Jak jsem už psala ve svém facebookovém příspěvku na téma tohoto chleba, je to chléb ze zbytečků vymetený a ze zbytkového materiálu při tvorbě malého zázraku – lněného gelu. Kdo se nezalekl slova lesana a rozklikl si článek, tak se teď dozví, proč tento divný název? Lesana je celkem hanlivé označení pro bio ženu vyznávající přírodní a eko životní styl, kterým označují lidé ženy vymykající se konvenční konzumní společnosti. Nemusí to být zrovna rozcuchaná dáma v batikovaném tričku prohánějící se bosa lesem za úplňku sbírajíc do svého ručně pleteného košíku kouzelné bylinky. Může to být někdo jako jsem já, vesničanka jak vyšitá, co si vede co nejvíce soběstačnou domácnost. Batikované tričko mám v šatníku, bosa chodím občas v létě, i ten proutěný košík mám 🙂 Ale jinak jsem moderní žena, co si barví vlasy, vede pekárnu, za volantem je denodenně a ráda se o sebe stará, ovšem přírodnějšími metodami. A zde se dostáváme k tomu lněnému gelu…

Vezměte si svůj proutěný košík, stavte se do nejbližšího bezobalu a kupte si prachobyčejné lněné semínko. Doma dejte do sklenice vždy jednu polévkovou lžíci lnu na 100ml vroucí vody a odstavte na noc, občas promíchejte. Vznikne Vám hustý gel. Dělám ho do sklenice o objemu 400ml. A taky odpad = namočené lněné semínko, které rozmixujte a použijte jako základ na tento chléb. O benefitech lnu a použití gelu až níže po receptu.

Ingredience: scezená zgelovatělá lněná semínka, která jste rozmixovali, 150g vody, 150g zbytků muk = libovolný mix, já jsem použila celozrnnou špaldu a výražku, co jsem měla malé zbytečky v pytlíku ve spíži, lžičku soli a kmínu a teď nějaký ten kvas. A tady přijde na řadu další zbytková záležitost. Každé ráno a večer si krmím své kvásky. Mám doma tři druhy – žitný celozrnný, lievito madre a bezlepkový z Scharu. Takže když krmíte kvásky, musíte celý obsah skleniček vyprázdnit a dokrmit. Takže Vám zbyde kvas, který spousta lidí zbytečně vyhodí. Já je smíchám a zakvasím s nimi tento chléb. Mělo by to vyjít ideálně na 100g mixu těchto kvásků. Samozřejmě můžete použít i jeden druh kvasu a domíchat ho do požadované hmotnosti 100g. Pokud máte jen třeba 80g, nelamte si s tím hlavu a nepřidávjete už nic. Ale nepoužijte více než 100g, to je maximum, jinak by byl chléb kyselý. A to nechceme. Celková hmotnost těsta je do 450g max na objem sklenice Weck 850ml. Pokud použijete hranatou formu, je třeba recept zdvojnásobit.

Postup: úplně jednoduše vše v míse zamíchat vařečkou a ihned přeložit do řádně máslem vymazané sklenice. Vyjde to do půlky a když je nakynuto až po vrch sklenice, můžete péct. Je to velmi jednoduchý chléb, kde snadno odhadnete ideální nakynutí o 100%. Prostě když je sklenice plná, šoupněte ji do studené trouby, zavřete dvířka a až nyní nastevte pečení 200oC, horní dolní ohřev bez páry a čas 40-45 minut. Po upečení chléb vyklopte ze sklenice, nechejte vychladnout a vychutnejte si chléb ze zbytků 🙂 Je mimořádně dobrý a zdravý a ekologicky zužitkujete vše možné – zbytky lnu, zbytky kvasu z krmení a zbytky libovolných muk dle vašich preferencí a možností spíže = tomu říkám lesanin ekosystém – nic nepřijde nazmar. A pečení zdar! Obzvláště tomu kváskovému.

Lněný gel

Použití gelu: zábal pro lesklé vlasy, gelová „kolagenová“ maska pro pružnou pleť bez vrásek, místo vejce do těsta pro vegany (50g = 1vejce), do ranního Smoothie = kloubní výživa.

Benefity lnu: Len obsahuje fytoestrogeny a vit. E, které pomáhají krásným vlasům, pleti, nehtům, ženskému zdraví obecně. Obsahuje vlákninu, vápník, hořčík, železo ty dobré omega kyseliny a kyselinu listovou nutnou pro správný vývin miminka v lůně, upravuje cholesterol v krvi díky ALA kyselině … Tož zázrak přírody.

Použití semínek: spařené a odmočené se dobře mixují, protože musíte narušit slupku semínka, jinak vámi „projde“ bez užitku… Takže mixuji a přidám tuto kaši do těsta na chléb nebo do ovesné kaše apod. Dají se z toho dělat krekry, tyčinky, granola, smoothie, přidat do různých těst, klidně do bábovky, rohlíků, kdekoli, kde vám budou chutnat semínka.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *