Kváskový blog

Otevíráme naši kváskovou řemeslnou pekárnu

Vážení, podělím se s Vámi o mou velkou radost! Sny se staly skutečností a po několika letech snění se mi (nám) podařilo si splnit jeden velký sen. Pekárnu otevíráme spolu s kolegyní v Ostravě Porubě pod názvem Alternativa Bakery. Chcete k tomu příběh?

Již velmi dlouho pečivo v obchodech nekupuji a peču si své vlastní a tuto myšlenku domácího pečení hodně propaguji mezi lidmi kudy chodím, na sítích, na veřejných přednáškách a snažím se o osvětu v oboru kváskování. Kvas je totiž takové úžasné smradlavé blátíčko ve skleničce, které vám krásně nakvasí (vykyne) jakékoli pečivo. Stačí si jej pravidelně udržovat a naučit se s ním zacházet. Takže jsem si založila pekařskou řemeslnou živnost a vyučuji na svých kurzech jak vlastně na ten kvas, aby se to dařilo a vy jste si mohli také dopřát kvalitní domácí pečivo. A už dlouho jsem snila o tom, že bych své pečivo mohla nabízet i veřejnosti, ale sama jsem si na takto velký projekt netroufala a stále mi chyběla odvaha, dokud jsem jednoho dne neotevřela email a tam byl krásný dopis od jedné úžasné ženy, že by se mnou chtěla projednat možnost založení takové kváskové pekárny. Samozřejmě jsem si hned udělala volno v diáři a jela jsem do Ostravy na schůzku. Ihned jsme si padly do oka a vše domluvily. Založily společnost AlterNativa BAKERY s.r.o., našly prostory pro pekárnu s obchůdkem, kde bude i kavárna, a nyní vše dáváme do kupy. Už se pomalu blížíme k cíli, postupně nám doručují všechno pekařské vybavení, řemeslníci dělají potřebné technické úpravy prostor a v půlce září 2023 nastupují první zaměstnanci do provozu. Nejdříve proběhne školení, budeme hodně péct a chystat dárkové koše plné pečiva pro naše odběratele, protože naše pečivo budete moci zakoupit nejen v naší prodejně na ulici Opavská 97 v Ostravě Porubě (zastávka tramvaje VŠB TUO), ale i u obchodních partnerů po celém Moravskoslezském kraji. Budeme se orientovat na zdravé výživy, bezobalové obchody, farmářské firemní prodejny, kavárny, penziony atd. Začátkem října 2023 bude otevřená i naše místní prodejna a Vy tak můžete nejen nakoupit skvělé pečivo, ale i kávu sebou nebo si u nás můžete vyptat trošku kvásku do začátku a nakoupit pekařské pomůcky. Postupně budeme rozšiřovat nabídku sortimentu a počet odběrných míst. A mám i dobrou zprávu pro bezlepkáře, protože řemeslníci pracují na stavebním uzavřeném oddělení bezlepkové sekce od té lepkové, takže můžete ochutnat i naše bezkonkurenční kváskové bezlepkové chleby a opět, do budoucna budeme provoz rozšiřovat a nabízet mnoho variant pečiva.

Naší myšlenkou je péct poctivě – pouze z mouky, vody, soli a kmínu, nic víc v našem chlebu nenajdete, žádný dlouhý seznam éček a chemikálií. A naše máslové croissanty jsou opravdu z másla. Pšenice, žito, špalda, pohanka… To jsou naše základní ingredience přímo z českého mlýna, který mele výhradně z českého zrna, spousta druhů pečiva se bude moci směle označit za bio, protože některé druhy muk toto označení mají a navíc chceme odebírat druhotné ingredience jako třeba kmín, mák, zrníčka, česnek či cibuli atd. od místních malých farmářů, abychom tak podpořili místní zemědelce, kteří svým statkem žijí… I tu kávu budeme odebírat od místní pražírny. Chtěli bychom lidem ukázat, že bio nemusí být nutně předražené a na chuti to prostě poznáte. Ono hodně napoví i samotný vzhled a vůně. Vůně kvásku, která se line celou pekárnou i prodejnou až ven na chodník jistě přiláká spoustu zákazníků. Od října naběhne náš provoz už naplno a my se doufám nezastavíme a budeme moci nabízet to nejkvalitnější pečivo z kvásku Vám, našim milým zákazníkům, aby si Vaše rodiny mohly pochutnat na opravdovém a poctivém krajíci chleba s máslem. Budeme péct 2x denně, takže čerstvé pečivo u nás na regálech najdete nejen ráno, ale i odpoledne cestou z práce, holt křupavý teplý bochník je gurmánský zážitek…

Jak vlastně taková pekárna vzniká?

Tak za prvé byste si měli sepsat kvalitní podnikatelský plán, protože potřebujete znát reálná čísla, sen je sice krásný, ale praktickou stránku věci nelze zanedbat. Musíte si stanovit počáteční rozpočet nákladů a poté nákladů měsíčních, abyste se mohli odpíchnout ohledně cen, plánování výroby. Musíte si určit sortiment, najít si vyhovující hygienické prostory, zajistit zaměstnance, vybavení, dát zákazníkům vědět, že existujete, aby k vám někdo chodil nakupovat a trošku si i pohrát s markentingem. Věřte, že překážek bude opravdu spousta, až zjistíte, že třeba sehnat kvalitního řemeslníka, co má čas je prakticky nemožné, musíte uzpůsobit elektrické vedení, vodu, odpady, šatny, zázemí, prodejnu, pracovní pomůcky, oblečení, logo, webovky, zajistit si potřebné podnikatelské oprávnění, nakoupit suroviny a vše tak nějak naplánovat. Třeba i otevírací dobu a směny zaměstnanců. A až z toho všeho budete řádně domotaní, neprospíte několik nocí, protože pořád přemýšlíte, co vše se musí zařídit a k tomu si ještě připočítejte, že musíte zajistit běžný chod domácnosti s malými dětmi, tak už to bude občas fakt na prášky 🙂 Ale je potřeba vytrvat, nevzdávat se, zlepšovat se, jít dopředu a stoupat krůček po krůčku k realizaci snu.

Tak kdo se k nám ráno staví cestou do práce pro čerstvý croissant a voňavou kávu?

Děkuji, že jste dočetli až sem a ještě vám zde napíšu kontakt na naši pekárnu.

www.alternativabakery.cz

Pokud se s námi chcete spojit telefonicky nebo emailem, využijte kontaktních údajů zde.

Vaše Blani Kašpárková – lektorka kváskování a pekařka.

A pokud se chcete přihlásit na kurz pečení z kvasu pod vedením pekařky, neváhejte, moc volných míst nezbývá…

2 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *