Recepty

Frida Kahlo žitná cihla

Tuhle malířku zbožnuju, hodně mě inspiruje a tak si zaloužila zvěčnit na chléb. Navíc jsem mohla použít dvě zdobící techniky najednou, protože Frida je specifická svým stylem oblékání a často používala do vlasů barevné stuhy nebo věnce z květů. Celý postup včetně kreslení uvidíte na videu v kurzu „Umělecké zdobení chleba“, zde vám ukážu alespoň krátký průřez postupem zdobení.

Recept na žitnou cihlu

Základní velká forma jako na toustový chléb, je to nejběžnější rozměr, délka formy cca 29 cm.

Rozkvas: 125g vody, 125g žitné mouky, lžíce žitného kvasu

Těsto: rozkvas + 520g vody, lžíce medu – lze vynechat, 675-700g žitné hladké mouky, 2 lžičky soli a kmínu, osobně ještě přidávám trochu fenyklu. Rozpětí uvádím, protože každá mouka jinak saje vodu, začněte s menší dávkou a když tak trošku dosypejte.

Postup: Rozkvas nechejte vzejít asi 10-12 hodin. Poté k němu přimíchejte zbytek ingrediencí. Celožitné těsto se obecně nedoporučuje míchat v robotu ( až na vyjímky a speciální recepty ). Stačí jej vařechou dobře promíchat v míse, pouze do spojení tekutiny s moukou. Žito má tu nepěknou vlastnost, že se mícháním může ubít a těsto se zdrcne. Jakmile vymícháte těsto, ihned jej přendejte do živočišným tukem vymazané formy. Použijte máslo nebo sádlo, rostlinný olej není vhodný. Nyní počkejte, až těsto dobře ve formě vykyne. To poznáte tak, že se asi o půlku zvětší. U žita nečekejte, že se zvětší třeba 3x, jako pšenice. A na povrchu uvidíte jakoby cestičky od mravenců s malými prasklinkami, to je moment, kdy chléb ve formě vsadíte do studené trouby na mřížku ve střední pozici, nastavíte horní a dolní ohřev a teplotu 200oC, čas cca 40-45 minut podle potřeby vaší trouby. Po uplynutí času vyndejte chléb z trouby, mřížku posaďte o příčku níž, chléb z formy vyklopte a postavte dnem dolů na mřížku. Takto budete dopékat stále 200oC dalších 20-25 minut, opět dle potřeby trouby a chleba, který musí na poklep vespod dunět. Důležité je chléb krájet až po úplném vychladnutí, aby se vám nezdrcla střídka a neudělal se brousek vespod, na to právě cihly často trpívají. Ale správným pečením se tomu dá předejít. Ideální doba chladnutí je 8-12 hodin na mřížce, ať může chléb větrat i zespod.

Nejprve jsem si před pečením nazdobila semínky květinovou korunku. Po upečení a vychladnutí jsem malovala obrázek potravinovým barvivem gelové konzistence štětcem, některé detaily jsou dodělány potravinovými fixy, protože krásně doplňují barvy a dá se s nimi do ještě nezaschnuté barvy stínovat, více v kurzu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *